izložba

Izložba Krešimira Trumbetaša u Galeriji Vladimir Filakovac


vrijeme: 06.05.2019. - 16.05.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a

U Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu, 6. svibnja u 19.00 sati otvara se izložba skulptura i crteža Krešimira Trumbetaša. Izložba ostaje otvorena do 16. svibnja 2019. 
 
'U umjetničkom opusu Krešimira Trumbetaša dominaniraju kiparska ostvarenja, premda i crteži odražavaju istinski likovni nerv. Trumbetaš se svojim načinom figuracije može svrstati i među izvorne umjetnike, ali i među autore koji nadilaze takvu usku klasifikaciju i jednostavno pripadaju širini i različitosti suvremene likovne scene.
Drvo je materijal kojega je istinski posvojio, te osjeća vitalitet i godove debla i grana upisanih u svako njegovo djelo. Odabir materijala jeka je Trumbetaševa kiparskog razmišljanja, drva kod kojeg polazi od značenja iskonskog, do zaglađenosti ploha u konačnici djela. Poštuje tradiciju, vrijednosti klasične estetike, ali nalazi vlastita stilska određenja, te ono opće preobražava u osobnosti umjetničkog senzibiliteta. Trumbetaš oblikuje skulpture čistog volumena, jasne obrisne linije, napete površine, odmjerene primjene boje. On stilizira formu, želeći takvim likovnim načinom odrediti i sadržajni sloj djela. Potka je, dakako, realistična, no redukcijom detalja Trumbetaš se koncentrira na bitno, na forme koje će ponajbolje izraziti njegove motivske interese.
Sa simpatijom promatra ljude oko sebe, donosi njihova raspoloženja, očekivanja i tanahnost emotivnog. Izabrao je stupovite forme, razložnih zadebljanja, dostatnih za puni taktilitet tjelesnog. Uz osnovni stav naglašenog vertikaliteta volumena pojavljuju se nijanse kretnje, blagog naklona, ili pomaka glave u stranu, sa svim varijantama položaja. I minimalnim pomacima Trumbetaš maštovitošću rješenja podiže slikovitost kiparskog, pri simboličnom hodu svake figure, vidljive i u atraktivnosti “razgovora” više osoba na jednom mjestu. Površina skulptura s priljubljenom draperijom, izjednačenom s epidermom, izvanjsko je tkivo figurativnog, s pritajenom vibrantnošću oblika. U svojevrsnoj egzaktnosti forme uprisutnjena je liričnost dojma, konstantna poetičnost priča, s pojedincima kao akterima, ali i grupama koje nude složeniji scenarij. Ponajbolji primjer za to je djelo s prikazom ambijenta ispunjenog zbiljom mnoštva, Trg, gdje na ravnini plohe pulsira život. Šetači, u parovima i sami, osobe u žurbi i zastancima, skupljeni u raznim dijelovima trga, s aktivnim treptajima međuprostora. Stvorena je dinamična scena bez gluhih dubina, ispunjena silnicama prostora i likova. Svaka prisutnost pojavnog, svake jedinke oblikovana je pomno, kiparskim marom kroz masu jasne tektonike i ritmizaciju fragmenata.
I u komornim dimenzijama sluti se naznaka stvarnog, gdje su anonimni u paradi svakodnevice uvjerljivi nositelji zbivanja. Neobične dramaturgije u presliku života, s naviranjem zavodljive zagonetnosti, sanjarenja, ljepote melodioznih gradacija. I odraza ljudskog. S govorljivošću u boravištima sjećanja i slutnje, u flertu s materijalom kroz stamenost oblika, u dijalogu sa stablom koje je bilo, a skulpturom dodatno oplemenjeno, i putenošću i ornamentikom.
Crteži u jednom segmentu prate kiparske faze Trumbetaša, ali i s nizom primjera gdje se linija ostvaruje nemirnim potezom ekspresionističke spontanosti, i u formi likovne istančanosti, reda, ali i primjerima slobodnije gestualnosti.
Veseli što Krešimir Trumbetaš usprkos visokoj životnoj dobi i dalje stvara umjetničkom svježinom, neugasivom kreativnom iskrom. Bio je svoj, i ostao je svoj.' - Stanko Špoljarić

Opširnije:
http://www.ns-dubrava.hr/izlozba-kresimira-trumbetasa/
(D.H.F., 03.05.2019)