" />
projekcija

Art-kino u Rijeci otvara svibanjski program filmovima Charlieja Chaplina


vrijeme: 04.05.2019.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

Art-kino u Rijeci otvara svibanjski program projekcijom četiriju filmova Charlieja Chaplina u sklopu manifestacije Dani smijeha te povodom 130. godišnjice njegova rođenja.

Chaplinovi filmovi na programu su 4. svibnja, kada će se prikazati tri srednjometražne komedije - "Imigrant", "Pasji život" i "Dokoličar", i 5. svibnja, kada će biti prikazan film "Mališan".

 

Kultno kino u svibnju donosi i jedan od najpopularnijih kino klasika svih vremena - "Casablancu" Micaela Curtiza, koji će biti prikazan 8. svibnja.

 

Subversive festival je u Art-kinu od 15. do 18. svibnja i to u dva programska bloka. U prvom su tri suvremena filma, igrani "Liz & Ray", filmski portret roditelja redatelja i fotografa Richarda Billinghama, dokumentarac "Što ćeš učiniti kad je svijet u plamenu?", o nizu ubojstva afroamerčikih muškaraca 2017. godine  i komedija "Melankolična djevojka". U drugom dijelu su filmovi nedavno preminule francuske redateljice Agnes Varda "zaručnici s MacDonaldova", "Cleo od 5 do 7", "Bez krova i zakona/Vagabond", "Žene odgovaraju: Naša tijela, naša seksualnost" te "Jedna pjeva, druga ne".

 

21. svibnja premijerno će se prikazati novi dokumentarni film riječkog autora Bernardina Modrića "Kula smrti", o ratnom zločinu 13. listopada 1991. godine u ličkom selu Široka Kula, a 27. svibnja na rasporedu je premijera još jednog domaćeg dokumentarnog filma "IKEA fo YU" Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, o obitelji suredateljice Marije, koja je odrasla u Hrvatskoj te i danas njeguje jugoslavenske ideale.

 

Program pod nazivom Sci-Fi Geographies donosi izbor od pet eksperimentalnih (pseudo) znanstveno-fantastičnih filmova kratkog i srednjeg metra. Pet redateljica s dvaju kontinenata, sjevernoameričkog i europskog, djeluju unutar propusnih granica između prirodnog i natprirodnog, znanstvenog i znanstveno-fantastičnog. Među odabranim filmovima nalazi se i jedan domaći, Planine, u režiji Hrvoslave Brkušić te Sunken Treasure, američke redateljice Shanne Maurizi koja je dio svog filma snimila upravo u Rijeci. (Hina)
 

(R.P.B., 03.05.2019)