Preskočite na glavni sadržaj

Dani europske baštine 2013.

Dani europske baštine 2013.
Redovita kulturna manifestacija u zemljama članicama Vijeća Europe, promovira prirodno i kulturno naslijeđe kao dio zajedničke baštine i potvrdu zajedničkog kulturno-povijesnog ishodišta te kao most povezivanja i razumijevanja među europskim narodima; održava se  svake godine u mjesecu rujnu.
vrijeme: 20.09.2013. - 05.10.2013.

Povod za utemeljenje manifestacije bio je projekt ˝Otvoreni dani kulturnih spomenika˝ započet u Francuskoj 1984. godine s nakanom da se širokoj publici prikažu spomenici koji joj nisu dostupni tijekom godine. Vijeće Europe preuzelo je osnovnu ideju tog projekta, pridodavši joj zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta putem boljeg razumijevanja vlastitog prirodnog i kulturnog nasljeđa.
Republika Hrvatska obilježava Dane europske baštine od 1995. godine, kada je posavsko selo Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. 

Ovogodišnji Dani europske baštine u Hrvatskoj započinju 20. rujna u Sisku programom „Dani industrijske baštine grada Siska“. Otvorenje će se odvijati na dvije lokacije – u Holandskoj kući u centru Siska te u bivšem Institutu Željezare Sisak (Applied Ceramics d.o.o.) u južnoj industrijskoj zoni grada. Slijede brojni raznovrsni programi diljem Hrvatske. 

Za trajanja manifestacije bit će uručene i ovogodišnje nagrade ˝Vicko Andrić˝ za postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj.  Za  dugogodišnji predani rad na zaštiti hrvatske kulturne baštine i konzervatorske zahvate najviše kvalitete Nagradom za životno djelo nagrađen je Miljenko Domijan. Odsjek konzervacije-restauracije Umjetničke akademije sveučilišta u Splitu dobitnik je godišnje nagrade, a Zdenki Predrijevac nagrade za doprinos lokalnoj zajednici (za rad na obnovi ratom razorene baštine Vukovara).
  
Dani europske baštine 2013. / program

Brošura


kontakt:
 

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Uprava za zaštitu kulturne baštine
Runjaninova 2, 10 000 Zagreb
Tel: + 385 1 4866 630
Fax: + 385 1 4866 680
E-mail: Martina.Juranovic-Tonejc@min-kulture.hr