izložba

Prva samostalna izložba Filipa Milkovića 'Obiteljski album'


vrijeme: 06.05.2019. - 18.05.2019.
mjesto: Zagreb, ADU Galerija f8

Izložba fotografija studenta Filipa Milkovića 'Obiteljski album' otvara se u ponedjeljak, 6. svibnja u 19 sati, u zagrebačkoj ADU Galeriji f8, a moći će se razgledati do 18. svibnja 2019.

Riječ je o drugoj izložbi u nizu koja je dio programa Akademije dramske umjetnosti kojim se tijekom travnja i svibnja predstavlja ciklus završnih radova studenata Odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o zanimljivom diskursu kojim se producenta uvodi kao važnu figuru u predstavljanju rada samostalnih umjetnika publici.

Ova izložba predložena je i realizirana kao završni rad Helene Vizner, studentice 3. godine preddiplomskog studija Odsjeka produkcije na ADU.

Producentica izložbe Helena Vizner povezala je mladog autora Filipa Milkovića s povjesničarom umjetnosti Lukom Čubrićem koji u predgovoru kataloga izložbe, približavajući javnosti fotografije s kojima će se upoznati tijekom ove izložbe, ističe:
''Kako definirati pojam obitelji? Radi li se o osnovnom pokretaču društvenog poretka ili fenomenu specifičnom čovjeku? Nepobitna je uloga obitelji kao kolektiva, ali se često zanemaruje uloga pojedinaca unutar tog iznimno kompleksnog društvenog procesa - jer u konačnici sve dolazi od nas samih. Percipiramo li mi svoje bližnje u pravom svjetlu i koliko su naši doživljaji vlastite obitelji (ne)iskrivljeni?
Povezane u jednu cjelinu, fotografije Filipa Milkovića čine svojevrsni antiobiteljski album koji prikazuje drugu stranu tradicije sakupljanja obiteljskih fotografija na kojima smo uvijek ozareni, vedri i nasmiješeni. Postulati su to koje autor pobija pokušavajući pritom pokazati surovost stanja obiteljskog duha što ga u konačnici vodi istinskoj definiciji vlastite obitelji. U potrazi za istinom autor ne traži samo odgovore na vlastita pitanja, već razrješava davno utabane mitove i uspostavlja novu razinu odnosa unutar vlastite obitelji.''

Na dan zatvaranja izložbe u 11 sati, održat će se razgovor sa studentom 3. godine preddiplomskog studija snimanja, autorom Filipom Milkovićem, koji će moderirati kustos izložbe, Luka Čubrić.

https://www.facebook.com/events/871972983152846/

Fotografija ADU Galerija f8.

(D.H.F., 03.05.2019)