Preskočite na glavni sadržaj

64. dubrovačke ljetne igre

64. dubrovačke ljetne igre

Najveća i najreprezentativnija kulturna manifestacija u Hrvatskoj: međunarodni glazbeni, scenski i plesni festival u jedinstvenom ambijentu prekrasnih zatvorenih i otvorenih scenskih prostora renesansno-baroknog grada Dubrovnika. Najboljim dostignućima u glazbenom, odnosno dramskom programu dodjeljuje se nagrada ˝0rlando˝.

vrijeme: 10.07.2013. - 25.08.2013.

 

Dramski program 64. izdanja  Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća tri nova naslova, jednu dramsku obnovu, tri reprizne predstave te dva gostovanja. Premijerni dramski program čine autorski projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković ˝Allons enfants˝,  projekt ˝Otac hrabrost˝ Borisa Bakala i Bacača sjenki, nastao na tragu Brechta te Platonova monodrama ˝Sokratova obrana˝ u režiji  slovenskog redatelja Tomija Janežiča. Nakon pet godina obnavlja se Vojnovićev ˝Ekvinocijo˝u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, dok će u  repriznom dramskom programu biti izvedene: Stullijeva˝ Kate Kapuralica˝ redatelja Daria Harjačeka, ˝Dantonova smrt˝ Georga Büchnera u režiji Olivera Frljića te Euripidova ˝Medeja˝ u režiji Tomaža Pandura. Dramska gostovanja uključuju najbolju predstavu prošle hrvatske kazališne sezone ˝Unterstadt˝ I. Š. Kuči u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, zatim cjelovečernju klaunsku predstavu ˝Slavuj˝, dramaturginje i redateljice Lee Delong u izvedbi Triko Cirkus Teatra, a predviđen je i niz ulično-kazališnih izvedbi Triko Cirkus Teatra.

Glazbeni dio programa referira se na tri godine važne za europsku glazbu: 1813., kada su rođeni Verdi i Wagner, 1913., kada su praizvedena dva djela iznimno važna za razvoj europske glazbe  -˝ Posvećenje proljeća˝ Igora Stravinskog i  ˝Daphnis et Chloe˝ Maurica Ravela,  te 2013.godinu i najnovije  glazbeno stvaralaštvo. Prizore iz Verdijevih opera i Wagnerovih glazbenih drama izvest će Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojni solisti pod ravnanjem Ire Levina, a program ˝1913. – Posvećenje glazbe˝ Simfonijski orkestar Mađarske radio televizije i Kodály filharmonijski zbor iz Debrecena pod ravnanjem Mladena Tarbuka.
 Klavirske recitale priredit će pijanist Gergely Bogányi i glasovita pijanistica Elena Bashkirova, a nastupit će i violinistica Lana Trotovšek te violončelist Enrico Dindo. Mezzosopranistica Dubravka Mušović Šeparović u pratnji Đorđa Stanettija na glasoviru obilježit će 150. obljetnicu rođenja hrvatske operne dive Milke Trnine. Nastupit će i Cantus ansambl s gostima pod ravnanjem Berislava Šipuša, Igor Lešnik i udaraljkaški ansambl biNg bang, gitarski trio Elogio, kao i gitarski duo Peter Finger i Damir Halilić Hal. Ansambl Dialogos i Katarina Livljanić izvest će glazbenu monodramu ˝Judita˝, nastalu prema tekstu Marka Marulića i Hrvatskim srednjovjekovnim agonijama, a bas-bariton Krešimir Stražanac, pijanist Cornelis Witthoeft i Urša Raukar kao recitatorica izvest će Brahmsovu ˝Lijepu Magelonu˝ i praizvedbe hrvatskih skladatelja.
Uz to, publiku očekuje i nastup London Sinfoniette,  kao i više nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
U sklopu jazz programa Igara na Revelinu će nastupiti američki jazz sastav Robert Glasper Experiment, zatim  Rufus Wainwright, kao i Matija Dedić s kontrabasistom Scottom Colleyem i Antoniom Sanchezom na bubnjevima.
U povodu  proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, fondacija Music Without Frontiers iz Londona, Agevent iz Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre festivalskoj publici predstavit će Mozartovu operu ˝Così fan tutte˝u režiji Sally Burgess i izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Olivera Gilmoura.
Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s Prokofjevovim baletom ˝Romeo i Julija˝ u koreografiji Valentine Turcu. Saša Božić i Petra Hrašćanec postavit će  u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Collectife Lodgea 22 iz Lyona i Art radionice Lazareti suvremeni ples ˝The Beatles˝, a Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s Prokofjevovim baletom ˝Romeo i Julija˝ u koreografiji Valentine Turcu.

Filmski program predstavit će najbolja ostvarenja Festivala igranog filma u Puli u izboru Zlatka Vidačkovića, umjetničkog ravnatelja pulskog festivala, dok će se u programu Filmokaz prikazivati filmovi snimljeni prema dramskim djelima.
Hrvatsko društvo pisaca, Ljetne igre i Mani Gotovac, voditeljica projekta, priredili su program ˝Pisci po miru˝ koji će se održavati jednom tjedno tijekom trajanja Igara. U sklopu popratnog programa održat će se i više likovnih izložbi u Sponzi.

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara: Krešimir Dolenčić.
Direktor glazbenog programa: Mladen Tarbuk.
Ravnateljica: Ivana Medo Bogdanović.


64. dubrovačke ljetne igre / program

64. dubrovačke ljetne igre / umjetnici



Dubrovačke ljetne igre utemeljene su 1950. godine, a od 1956. godine učlanjene su u Europsku udrugu festivala (EFA - European Festivals Association).
 

kontakt:


Dubrovačke ljetne igre
Od Sigurate 1, 20000 Dubrovnik
Tel: + 385 20 326 100
Fax: + 385 20 326 116
E-mail: program@dubrovnik-festival.hr
info@dubrovnik-festival.hr