festival

13. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae


vrijeme: 04.05.2019. - 12.05.2019.
mjesto: Glina, Sisak, Petrinja, Sela, Martinska Ves, Voloder, Ivanić-Grad

U Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu od 4. do 12. svibnja 2019. bit će održan 13. po redu Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae. Ulazi na sve koncerte su slobodni!
13. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae otvara se prvi puta u Glini, u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka, na novopostavljenim orguljama koje su za sada najveće orgulje u Sisačkoj biskupiji!

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već trinaest godina predstavlja vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 4. do 12. svibnja. Tradicija orguljanja u sisačkom kraju može se pratiti od 18. stoljeća. Brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke su župe sačuvale ili obnovile svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za baštinike.
Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Nedavno je crkva obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će festival otvoriti sjajni duo: sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin. Za taj je koncert, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, organiziran besplatni autobusni prijevoz za publiku iz Zagreba (polazak 4. 5. 2019. u 18 sati ispred KD Lisinski, a povratak u 21 sat) i Siska (polazak u 19 sati ispred Glazbene škole).

I ove je godine Festival u crkvi Sv. Lovre, no prvi puta će na festivalu nastupiti dva orguljaša – Katarina Javora i Krešimir Klarić - koji će četveroručno pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer.

Kroz sedam festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska: u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić,  prvi puta Festival će biti ugošćen u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a na najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer.
Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine. Festivalska subota podijeljena je na dva programa: prije koncerta u Voloderu, dopodne u čarobnoj Posavini, u Martinskoj Vesi na izvornim Hefererovim orguljama  obilježava se 30. obljetnica djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića.

Festival se zatvara u prelijepoj Moslavini. Koncertom dva zbora uz orgulje u Ivanić-Gradu završit će 13. festivalska sezona Ars organi Sisciae.
Trinaesto izdanje festivala nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduća pokoljenja.


Festival se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, župana SMŽ Ive Žinića i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića. (MIC/CLN)

https://www.facebook.com/events/399805060842911/


Fotografija Ars Organi Sisciae.

Uskoro: