izložba

Štajerski umjetnici na skupnoj izložbi u Galeriji Karas


vrijeme: 24.04.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas

Skupina štajerskih umjetnika predstavit će se zagrebačkoj publici na izložbi 'Artists and Mentors', koja se otvara u srijedu, 24. travnja u Galeriji Karas, što je svojevrsni uzvratni posjet nakon što su oni četiri godine otvarali vrata svojih ateljea hrvatskim studentima za dvotjednu praksu, u sklopu projekta Erasmus+, na području suvremenog umjetničkog stvaralaštva u Štajerskoj.
Programe je dosad završilo 74 mladih ljudi i jedanaest profesora iz Hrvatske, pa sada na poziv Hrvatskog društva likovnih umjetnika štajerski umjetnici i umjetnice izlažu u Zagrebu svoje radove, nastale u različitim medijima.
Kustosica izložbe Luise Kloos ustvrdila je u predgovoru izložbe kako su odabrani štajerski umjetnici u svojoj domovini, kao i u međunarodnim razmjerima na vrlo dobrom glasu, a s mladim ljudima iz Hrvatske podijelili su svoje stručno znanje, iskustvo i vrijeme.
"Njihovi radovi zahvaćaju različite medije kao slikarstvo, crtež, objekt, instalaciju i video. Estetski koncepti slijede procese promjena u prirodi i u društvu i raspravljaju o globalnim i regionalnim temama", ocijenila je.
Po njezinim riječima, izložbeni prostori Galerie Centrum i Das Freie Atelierhaus Schaumbad bili su proteklih godina i mjesto prezentacije projekata Erasmus+ koje je široka javnost pratila s velikim zanimanjem.
Freies Atelierhaus Schaumbad  smješten je na području između klaonice, odlagališta smeća i toplane, a u bližoj okolici se nalaze još i kaznionica Karlau i središnje gradsko groblje. Na oko 2000 četvornih metara nalaze se kiparski ateljei, uredske prostorije, fotografski i video-studio, laboratorij zvuka i raskošan izložbeni prostor, kao i mjesta namijenjena komunikaciji i raznim umjetničkim događanjima.
Galerie Centrum je kao udruženje umjetnika nastala 80-ih godina u Grazu, a ona pruža svojim članovima mogućnost izlaganja, surađuje s mladim umjetnicama i umjetnicima i istovremeno njeguje umreženost s inozemstvom.
Zajedno s umjetnicima na izložbi se predstavljaju i neka umjetnička udruženja. Izlažu Erik Drevensek, Birgit Fedl-Dohr, Lotte Hubmann, Julian Karacsonyi, Luise Kloos, Erwin Lackner, Amalija Lalić-Stanić, Paul Lässer, Aurelia Meinhart, Christa Nickl-Wlodkowski, Keyvan Paydar, Igor F. Petković, Ingeborg Plepelits-Pass, Leon Podesser, Evé Prechtl, Maria Schneider, Gerhard Stiegler, Eero Teuschl i Belinda Winkler.
Njihova će izložba biti otvorena do 12. svibnja. (Hina)

(D.H.F., 23.04.2019)