" />
predstava

Najavljena premijera baleta 'Hero is tired / Heroj je umoran'


vrijeme: 13.04.2019. - 16.04.2019.
mjesto: Zagreb / Rijeka

Balet 'Hero is tired / Heroj je umoran' skladatelja Frana Đurovića i koreografa Giuseppea Spote, nastao u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Muzičkog biennala Zagreb, bit će premijerno izveden na 30. Muzičkom biennalu Zagreb, u Zagrebačkom kazalištu mladih 13. travnja, a potom 16. travnja u riječkome HNK-u, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u Rijeci u četvrtak.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević ocijenio je da je ovaj balet veliki korak naprijed za riječki Balet. Protekle dvije sezone, otkako je ravnateljica Baleta Maša Kolar, ansambl ima stalni rast kvalitete, izvedbeno, idejno, konceptualno i produkcijski, rekao je Blažević.

 

Vrijedno je i da se u nekoliko posljednjih predstava primjećuje angažiranje što više plesača iz ansambla, te ispitivanje odnosa između iskustva dijela plesača i nove snage plesača nove generacije, naveo je intendant.

 

Maša Kolar istaknula je da su Spota i Đurović našli harmoničan put suradnje, a da je Spota uspostavio izvanrednu suradnju s ansamblom te da su rezultati nadmašili njezina očekivanja. Frano Đurović izrazio je zadovoljstvo radom sa Spotom, navevši da je to umjetnik koji zna što hoće, a pri tom je vrlo smiren.

 

Nastupaju Emanuele Amuchastegui, Marta Kanazir, Andrei Koteles, Ksenija Krutova, Nika Lilek, Cristina Lukanec, Laura Orlić, MIchele Pastorini, Tilman Patzak, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić i Svebor Zgurić. Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha.

 

Frano Đurović diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Autor je brojnih orekstralnih i komornih skladbi, koje su izvodili najznačajniji glazbenici i orkestri u Hrvatskoj, elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za kazalište i televiziju. Autor je glazbe za četrdesetak kazališnih predstava, napisao je komornu operu "Eto vas" i glazbu za balet "My Name is Nobody".

 

Giuseppe Spota se školovao na Scuola del baletto di Toscana a profesionalnu karijeru je započeo  kao član Baletto di Roma. Djelovao je u još nekoliko plesačkih ansambala u Europi te počeo s koreografiranjem, čemu se posve posvetio od 2013. godine. Dobio je više nagrada za svoje djelovanje. (Hina)
 

(R.P.B., 11.04.2019)