" />
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup 'Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki' u petak u NSK


vrijeme: 12.04.2019. 9 h
mjesto: Zagreb, NSK, Hrvatske bratske zajednice 4

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (u malom predvorju) u petak, 12. travnja, s početkom u 9 sati, održat će se prvi stručni skup 'Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki'.

Na skupu će biti održano više od 25 izlaganja na teme utjecaja načina nabave na kvalitetu/vrijednost zbirke, vrednovanje knjižničnih zbirki s aspekta zbirke i korisnika, e-izvora kao dijela knjižničnih zbirki, međuknjižnične posudbe i dostave dokumenata te izlaganja s primjerima dobre prakse. Važne teme skupa su i značenje i vizija razvoja školskih knjižnica kao potpore obrazovanju, vrednovanje digitalnih zbirki te kvantitativna i kvalitativna analiza nakladničke produkcije u Republici Hrvatskoj.
 
Pored više od stotinjak izlagača i sudionika, skupu će prisustvovati i Ana Dadić, predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba.
 
Stručni skup organiziraju Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za zbirke i službe te Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu) i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz  potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
 
Knjižnicu danas treba promatrati kao pružatelja pristupa (fizičkog i virtualnog) raznolikim izvorima i uslugama koji podržavaju pretraživanje informacija, prikupljanje, stvaranje i njihovu nabavu. Budući da je knjižnična zbirka i u mrežnom okruženju ostala temelj poslovanja svake knjižnice, organizacijom ovog stručnog skupa žele se potaknuti knjižničari svih vrsta knjižnica koji obavljaju odgovoran posao izgradnje fondova na javno promišljanje te nove načine međusobne suradnje u uvjetima smanjenog financiranja.

(R.P.B., 11.04.2019)