predstava

'Proxima b' - plesno koloniziranje druge planete


vrijeme: 12.04.2019. - 13.04.2019.20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10

Plesna predstava 'Proxima b', koreografkinja i izvođačica Filipe Bavčević i Mie Zalukar, bit će pretpremijerno i premijerno izvedena u Zagrebačkom plesnom centru 12. i 13. travnja, u 20 sati, u sklopu programa Koreospektar.
 

Što ako čovjekova ideja o koloniziranju drugih planeta doista zaživi? Jesmo li u stanju stvoriti bolji svijet od postojećega ili će i taj novi svijet biti opterećen starim odnosima i vrijednostima, odnosima prema drugome, prema okolišu, prema prirodnim resursima, prema drugim vrstama? Jesmo li civilizacijski dorasli izazovima skladne koegzistencije ili su nadmetanje, podčinjavanje, iskorištavanje uobičajeni principi kojima se vodimo i kojih se ne želimo odreći?


Autorice i izvođačice u izmaštanome univerzumu obrću vizuru, izjednačujući korisno i beskorisno, vrijedno i nevrijedno, učinkovito i neučinkovito, funkcionalno i nefunkcionalno, logično i nelogično pridaju svim stvarima i pojavama jednaku važnost, nalazeći u njima novu svrhu i gradeći drukčiji sustav vrijednosti.


Scenske situacije prije svega pružaju pogled u drukčiju a moguću stvarnost, ne nudeći konačne odgovore ni zaključke, no iz njihove je začudnosti i kolizija čitljiva i suptilna kritika današnjeg društva.(Ivana Slunjski)


Predstava
nastaje u sklopu ZPC programa Koreospektar, namijenjen plesnim umjetnici koji se po prvi puta okušavaju u autorskom i koreografskom izričaju.

 

Koncept: Filipa Bavčević

Koreografija i izvedba: Mia Zalukar i Filipa Bavčević

Glazba: Hrvoje Nikšić

Oblikovanje svjetla: Marino Frankola

Tekst i dramaturška podrška (ZPC): Ivana Slunjski

Video i fotografija: Hrvoje Zalukar

Montaža: Willem Miličević 
 

(R.P.B., 09.04.2019)