" />
nagrada

Svečanom dodjelom nagrada zatvorena 13. FRKA


vrijeme: 07.04.2019.
mjesto: Zagreb, Akademija dramske umjetnosti

U nedjelju, 7. travnja, svečanom dodjelom nagrada zatvorena je 13. FRKA – Filmska revija Akademije dramske umjetnosti. Uz 12 glavnih nagrada, uručena su i četiri posebna priznanja.

Nakon više od 50 prikazanih studentskih radova, nagradu je osvojilo 12 najboljih filmova prema mišljenju stručnog žirija kojeg su činili redatelj Nevio Marasović, službena koordinatorica programa Zagreb Film Festivala Selma Mehadžić, vizualna umjetnica Ana Hušman, producentica Tena Gojić te snimatelj Sandi Novak.

 

Nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma osvojio je Ante Mitrović za film „Za let si dušo sigurna“, a najbolju režiju igranog filma osvojio je Mladen Stanić za film „Sitnica“. Grand prix za dokumentarni film osvojila je Renata Lučić za film „Koliko god nas noge nose“, dok su za dokumentarni film još uručena i dva posebna priznanja, i to Josipu Lukiću za „Majči“ i Tomislavu Đurinecu za film „Doma za Božić“. Posebno priznanje za igrani film osvojio je „Behemot“ redatelja Igora Dropuljića. Nagradu publike osvojio je dokumentarni film „Majči“ Josipa Lukića s najviše glasova.

 

Najboljom glumicom proglašena je Kaja Šišmanović za film „Stepska lisica“, a nagradu „Robert Budak“ za najboljeg glumca dobio je Paško Vukasović za film „Bila soba“.

 

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Tomislav Đurinec za film „Moljci“, dok je nagradu za najbolje snimanje dobio Frane Pamić za film „Gost“. Najboljom producenticom proglašena je Tajana Bakota za film Nikice Zdunića „Sovjetski psi“ koji je također osvojio i grand prix za najbolji igrani film. Nagradu „Nikola Ivanda“ za najbolji TV format dobio je Karlo Vorih za film „Bolnica budućnosti“.

 

Najbolji montažer prema mišljenju žirija bio je Karlo Oto Lekić s filmom „Spirala“, dok je Luka Gamulin osvojio nagradu za najbolji dizajn zvuka, na temelju ukupnog doprinosa na brojnim filmovima festivala FRKA. Posebno priznanje za snimanje dobio je Matej Subotić za filmove „Dečki“ i „Tužna Iva“.

 

Filmska revija Akademije dramske umjetnosti svoje je 13. izdanje započela u petak uz nastup Zdenke Kovačiček, a trodnevni program uključivao je brojne popratne aktivnosti; pub kviz, projekcije za srednjoškolce, predstavljanje filmskih studenata sveučilišta DePaul iz Chicaga, foto kiosk i dr.

 

(R.P.B., 09.04.2019)