obavijest

'Kulturna baština u funkciji razvoja turizma' - 12, 5 posto turista stiže zbog kulture


vrijeme: 05.04.2019.

Od ukupnog broja gostiju koji stižu u Hrvatsku njih 12,5 posto dolazi isključivo zbog kulture, a Hrvatska je prepuna pozitivnih primjera spoja kulture i turizma, rekao je ministar turizma Gari Cappelli na panel-raspravi koja je pod nazivom 'Kulturna baština u funkciji razvoja turizma' održana u petak u dvorcu Miljani u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Panel-rasprava „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma“ održana je u sklopu Nacionalnog susreta nezavisnih gradonačelnika i načelnika.
 
Osim ministara kulture i turizma Nine Obuljen Koržinek i Garija Cappellija, na panelu su bili i ministar financija Zdravko Marić, slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.
 
Ministrica Obuljen Koržinek zadovoljna je što je prepoznat veliki potencijal razvoja kulture kao jednog od pokretača turizma, posebno u malim sredinama. Rekla je da se kroz nacionalno financiranje, unaprjeđenje zakonskog okvira za djelovanje kulture te kroz europske fondove radi na poticanju onih projekata koji su samoodrživi ili u velikoj mjeri samoodrživi i koji u manjim sredinama mogu prezentirati bogatu kulturnu baštinu i biti jedan od tih pokretača razvoja. Istaknula i nekoliko takvih primjera.
 
"Hrvatska je prepuna pozitivnih primjera, i to ne samo u onom dijelu Hrvatske koji tradicionalno smatramo turističkim, dakle obali, nego i na sjeveru, od Slavonije, gdje smo uočili potencijal i pokrenuli projekt Vukovar-Vučedol-Ilok kao najkompleksniji projekt poslijeratne obnove", rekla je ministrica.
 
Kao primjer navela je i Muzeje Hrvatskog zagorja i Muzej krapinskih neandertalaca, koji je, istaknula je Obuljen Koržinek, zapravo pokazao kako se može inovativnim pristupom privući nezanemariv broj posjetitelja.
 
Ministar Cappelli je rekao da je 12,5 posto turista u Hrvatsku stiglo izričito zbog kulturnih znamenitosti i kulturne baštine. Osim toga, po svim statistikama, oko 40 posto ljudi na svojim putovanjima obavezno u programu ima nešto od kulture. Kao i ministrica kulture Obuljen Koržinek, ministar turizma Cappelli je rekao da je u Hrvatskoj mnogo pozitivnih primjera kako kultura pridonosi turizmu. Istaknuo je tvrđavu Klis i Muzej Apoksiomena.
 
"Kultura u svrhu turizma i obrnuto, uz gastronomiju i sve ono što Hrvatska može još dodatno ponuditi, moramo ići tome, naročito na kontinentu, da to bude jedan od bitnih i glavnih razloga da gosti ne ostanu u prosjeku samo dva dana kao što je sada, nego da ostanu još koji dan više. I to je jedan dobar sklad između kulture i turizma", rekao je Cappelli.
 
Ministar financija Marić istaknuo je da je turizam jaka gospodarska grana, propulzivna s velikim kapacitetom i velikim potencijalom.
 
"Na turizam se mogu i trebaju naslanjati druge grane, od poljoprivrede, prehrambene industrije, građevine itd. U isto vrijeme vezano za kulturu je još jedna jako propulzivna, obećavajuća i potentna gospodarska grana", rekao je Marić i dodao da se "ne smije zaboraviti ni na kreativne industrije, gdje se već sada u Hrvatskoj čine određeni iskoraci".
 
Slovenski ministar gospodarskog razvoja Počivalšek je rekao kako njegova zemlja ima novu strategiju održivog razvoja turizma od 2017. do 2021. koja sadržava 10 turističkih proizvoda od kojih je jedan od važnijih kultura kojoj je prošle i ove godine posvećena posebna promocija. To je pravi temelj za promociju Slovenije kao destinacije za aktivne, zdrave doživljaje za pet zvjezdica, a jednako tako i destinacija za kulturne destinacije s pet zvjezdica, izjavio je Počivalšek.
 
U ukupnim prihodima od turizma, prihodi vezani uz kulturu zastupljeni su 20 posto. Po njegovim riječima, cilj je da prihodi od kulturnog turizma narastu na otprilike 30 posto.
 
U panelu su sudjelovali i Ninoslav Dusper iz Urbanističkog instituta Hrvatske, Miroslav Dragičević, Horwath HTL i vlasnik dvorca Miljane Dragutin Kamenski.
 
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podupro je Nacionalni susret nezavisnih gradonačelnika i načelnika te je istaknuo zadovoljstvo što se on održava u toj županiji.
 
"Već sam nekoliko puta kontaktirao s njihovim vodstvom jer problemi koje imamo u funkcioniranju lokalne i regionalne samouprave nemaju stranačku pripadnost – problemi i izazovi su nam isti, kao i želje za povlačenje europskih sredstava i realizaciju projekata", rekao je Kolar. (Hina)

(R.P.B., 08.04.2019)