predavanje, tribina

'Odvalimo se poezijom: Robert Perišić - iz stvarnosne čitanke'


vrijeme: 07.04.2019. 18,30 h
mjesto: Zagreb; KK Booksa, Martićeva 14d

U književnom klubu 'Booksa' u Zagrebu u nedjelju, 7. travnja, u 18,30 sati, održat će se pjesnički susret 'Odvalimo se poezijom: Robert Perišić - iz stvarnosne čitanke'.
 

Nedjeljna "odvaljivanja" u Booksi održavaju se jednom mjesečno, u formatu "običnih susreta" u kojima publika i gosti zajedno sudjeluju u čitanju i razgovoru.


Ovoga puta razgovaramo i podsjećamo se što je "stvarnosna poezija"? Postoji li uopće kao žanrovska odrednica i što danas znači?


Ako postoji „stvarnosna poezija“, jesu li je potisnule ili pak nanovo oživjele nove poetike mlađe generacije autorica i autora?


Pojam "stvarnosno", prema navodima Zvonimira Mrkonjića, pripisuje se Robertu Perišiću, pjesniku, piscu i kritičaru koji je prvi upotrijebio izraz "stvarnosno" pišući o pjesničkoj knjizi Tatjane Gromače Nešto nije u redu (Meandar, Zagreb, 2000).


Više o svemu razgovarat ćemo u Booksi s nedjeljnim gostom Robertom Perišićem, a imat ćemo priliku čuti ga kako čita i svoje pjesme.

 

Publika će također zajedno čitati  iz knjige Drugom stranom - antologija suvremene hrvatske stvarnosne poezije (Ljevak, 2010) koju je sastavio pjesnik, urednik i prevoditelj Damir Šodan, a uredila Ana Brnardić. Pjesme za čitanje bit će isprintane na stolu, za publiku, sve što treba je doći i čitati ih!


Susret će moderirati Sanja Baković, pjesnikinja, novinarka i voditeljica projekta "Odvalimo se poezijom".

 

*posebna napomena: ako ste možda autorica ili autor čije su pjesme u ovoj antologiji, bit će lijepo iznenađenje da se pojavite i čitate s nama.

 

Uključite se, otvoreno je za sve!

 

Projekt "Odvalimo se poezijom" je potpuno neprofitan, djeluje na nekoliko razina, četvrtu godinu za redom, s ciljem poticanja vidljivosti i čitanosti poezije, za nula kuna i ponešto ludila.

 

(R.P.B., 05.04.2019)

Tagovi: tribina, booksa