izložba

Izložba Renate Poljak u Varaždinu


vrijeme: 10.04.2019.
mjesto: Varaždin, GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3

U sklopu Srijede u Muzeju, 10. travnja u 19 sati, u palači Sermage u Varaždinu (GMV), otvara se izložba pod nazivom 'Terra Incognita', likovne umjetnice Renate Poljak. 

'Na multimedijskoj izložbi autorice međunarodne reputacije predstavlja se film Yet Another Departure (Još jedan odlazak) te fotografski kolaži koji s tim filmom čine zaokruženu cjelinu. Posredstvom vizualno dojmljivih kadrova umjetnica uspostavlja prostorno-vremenski narativ, istodobno zalazeći u područje prožimanja osobne odnosno kolektivne memorije i/ili zaborava, koji u kontekstu političkih i gospodarskih promjena koje su tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zadesile hrvatsko društvo poprimaju socio-psihološke konotacije snažnih metaforičkih i simboličkih značenja.
       
Izložba problematizira promjenjivost povijesnih narativa te postavlja pitanje njihovih budućih značenja. U tom smislu motiv bivšeg admiralskog broda jugoslavenske mornarice, koji je prije nekoliko godina potopljen da bi služio kao podvodna atrakcija, kao i eksterijeri odnosno interijeri otočja Brijuni, gdje se svojedobno nalazila Titova rezidencija, svojevrsne su metafore prolaznosti. Prizori morske površine, podvodni kadrovi, naglasak s horizontima gdje se nebo spaja s vodom ili zemljom, otok kao mjesto radnje te suradnja s istom glumicom Terru Incognitu povezuju s autoričinim prethodnim multimedijskim projektom Partenza. U oba slučaja u središtu autoričinih promišljanja nalaze se danas osobito aktualne teme odlaska, čežnje i neizvjesnosti, pri čemu otok i more imaju simbolično značenje, a prošlost i sadašnjost tvore začudan poetsko-metaforički amalgam.'

Izložba je otvorena do 19. svibnja ove godine.

www.gmv.hr

Vidi i:
Varaždinski muzealac, travanj 2019.

(D.H.F., 05.04.2019)

Tagovi: renata poljak