predavanje, tribina

Predavanje na temu suvremene australske arhitekture


vrijeme: 09.04.2019.
mjesto: Zagreb, Arhitektonski fakultet

U utorak, 9. travnja 2019., u Velikoj dvorani Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, s početkom u 17 sati, održat će se predavanja renomiranih australskih arhitekata Richarda Leplastriera i Petera Stutchburyja na temu suvremene australske arhitekture.  

Predavanja su organizirana u suradnji Oris Kuće arhitekture i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a moderator će biti Maroje Mrduljaš, kritičar arhitekture, glavni urednik časopisa Oris i predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  

'Moderna Australija sažimlje sve kontradikcije Pacifičke regije. Raste kroz civilizacijski sudar aboridžinske nomadske kulture i britanskog imperija, povezuje rapidni ekonomski i urbani razvoj i opuštenost surferske svakodnevice. Richard Leplastrier i Peter Stutchbury pripadnici su dviju različitih generacija, no australskoj (ne samo arhitektonskoj) kulturi svojstveno je drugarstvo i svijest o prednostima nesebičnog dijeljenja iskustava. Fokus njihovih istraživanja nije metropolis prepušten primarno ekonomskim silnicama, već periferni ambijenti, mjesta na kojima arhitektonska kultura ipak najlakše ostvaruje idealističke ambicije harmonizacije čovjeka, prirode i podneblja. Poput globalno eksponiranijeg Glenna Murcutta, Leplastrier i Stutchbury razvijaju pristup utemeljen u empatiji prema mjestu i korisniku, no ta pažnja posvećena lokalnim uvjetima istovremeno je i dio široke pacifičke kulture.' - iz teksta Maroja Mrduljaša

Opširnije:
http://www.oris.hr/

(D.H.F., 04.04.2019)