" />
projekcija

Retrospektiva s devet filmova Milene Dravić u kinu 'Tuškanac'


vrijeme: 03.04.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Retrospektiva 'Portreti: Prva dama jugoslavenskog filma Milena Dravić' otvara se u srijedu u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' ratnom dramom 'Zasjeda' Živojina Pavlovića, jednim od ključnih ostvarenja jugoslavenskog crnog vala koje je proglašeno najvećim antikomunističkim filmom.

Film, u kojem je Milena Dravić uz Ivicu Vidovića odigrala glavnu žensku ulogu, govori o mladiću iz Dalmacije, koji se zbog uvjerenja da koristi višim ciljevima uključuje u redove Ozne, da bi potom razočaran napustio službu. "Posrijedi je vrlo hrabro i subverzivno ostvarenje te jedno od ključnih ostvarenja jugoslavenskog crnog vala", ističe se u najavi retrospektive, koja će do nedjelje, 7. travnja prikazati ukupno devet filmova.
 
Na život i rad nedavno preminule glumice koja je ostavila veliki trag, ne samo u srpskom i jugoslavenskom, nego i u hrvatskom filmu, podsjetit će i dvojezična monografija "Milena Dravić ili ključ snova", koja se nakon prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala predstavlja i u "Tuškancu".
 
Nakon projekcije Zasjede, u nastavku večeri prikazat će se film Djevojka (Mladomir 'Puriša' Đorđević, 1965), prvi dio redateljeve trilogije, kasnije tetralogije, o četvero ljudi različitih dobi i etničkog podrijetla koji se prisjećaju detalja sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu.
 
U četvrtak je na rasporedu Jutro istog redatelja, nastalo dvije godine kasnije, ratna drama na filmskom festivalu u Puli ovjenčana Zlatnim Arenama za najbolju režiju i scenarij te Srebrnim Arenom za najbolji film, te Volpi Cupom u Veneciji, a tu je i komorna drama Rondo (Zvonimir Berković, 1966), klasik hrvatske kinematografije.
 
Za petak su ostavljena dva filma kojima će se odati počast nedavno preminulom redatelju Dušanu Makavejevu, a u  kojima glumi Milena Dravić – Čovek nije tica (1965), autorov debitantski dugometražni film koji je označio početak crnog vala, te W. R. Misterije organizma (1971), redateljevo međunarodno najpoznatije djelo nagrađeno u Berlinu i tijekom petnaestak godina zabranjeno za prikazivanje u zemlji.
 
Subota donosi humornu dramu Poseban tretman (Goran Paskaljević, 1980), koju je tadašnja jugoslavenska kritika proglasila filmom godine i za koji je Milena Dravić nagrađena za sporednu žensku ulogu u Cannesu, te atmosferičnu krimi-dramu Deps (Antun Vrdoljak, 1974), za ulogu u kojoj je Milena Dravić nagrađena Srebrnom Arenom u Puli.
 
Retrospektivu će u nedjelju zatvoriti projekcija "šarmantne, razigrane i lako gledljive" komedije Nije lako s muškarcima (Mihailo Vukobratović, 1985), u kojem je Milena Dravić ostvarila za ono doba ulogu netipične protagonistice, samostalne, razvedene i zaposlene žene koja je samohrana majka i koja se uz brigu o obitelji i karijeri trudi ugađati sebi, svojim potrebama i željama.
 
Program je realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem, Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, Jugoslavenskom kinotekom i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu. (Hina)

(R.P.B., 03.04.2019)