" />
koncert

Johnny Marr, gitarist legendarnih Smithsa, u subotu u 'Laubi'


vrijeme: 24.11.2018.
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića 23a

Johnny Marr, jedan od najznačajnijih britanskih glazbenika od 80-ih do danas i suosnivač legendarnih Smithsa, nastupit će ove subote u zagrebačkom klubu 'Lauba' na četvrtoj rođendanskoj proslavi radija Yammat FM.

 

Johnny Marr, jedan od najcjenjenijih rock-gitarista Otoka svih vremena, nalazi se na svjetskoj turneji “Call the Comet Tour” na kojoj promovira najnoviji, istoimeni studijski album.

 

Osim novih pjesama, zagrebačka publika na četvrtom će "Yammatovu" uživati i u nekim od najpoznatijih pjesama iz razdoblja grupe The Smiths, a nakon Marrovog koncerta posjetitelje će glazbenim izborom zabavljati Sms Deutsch.

 

Marr je najpoznatiji kao gitarist legendarne grupe The Smiths u kojoj je u razdoblju od 1982 do 1987. bio dio autorskog tandema s Morrisseyjem, no The Smiths su tek mali dio njegove bogate glazbene karijere.

 

Nakon što se razišao s Morrisseyjem, bio je član nekoliko bendova - The Pretenders, The The, Electronic (suradnja s Bernardom Sumnerom iz New Ordera), Modest Mouse i The Cribs, te kao session glazbenik svirao s Talking Headsima i Hansom Zimmerom.

 

U kasnim osamdesetima gostuje na albumima Bryana Ferryja, te Talking Headsa, a u periodu od 1990 – 2000. na tri albuma Pet Shop Boysa. Surađivao je još i s izvođačima kao što su M People, Beck, Tom Jones, Oasis, Pearl Jam, Jane Birkin, Lisa Germano i The Crowded House.

 

Svoj prvi samostalni album “The Messenger” objavio je 2013., a godinu nakon uslijedio je drugi dugosvirajući album “Playland”. Posljednji, treći album objavio je ove godine, 15. lipnja, a zove se “Call the Comet”. 

 

“Call The Comet” je moj vlastiti magični realizam”, rekao je Marr za svoju novu ploču. “Kontekst albuma postavljen je u ne tako dalekoj budućnosti i uglavnom se bavi idejom alternativnog društva. Likovi pjesmama traže novi idealizam, iako ima i posve osobnih pjesama. Namjera je bila pružiti ljudima nešto s čim se mogu povezati”, priznao je Marr.

 

U gotovo 40 godina, koliko radi i djeluje, surađivao je s najboljim i najzanimljivijijm umjetnicima današnjice, što mu je između ostaloga donijelo priznanje cjenjenog BBC-a, a koji ga je 2010. proglasio četvrtim najboljim gitaristom u posljednje tri dekade.

 

Jedina osoba koja ga do sada nije pitala hoće li se Smithsi ponovo okupiti je Dalaj Lama, navodi organizator radio Yammat FM. (Hina)

 

(R.P.B., 21.11.2018)