obavijest

U Beču održana projekcija filma 'Otto i Hrvati'


vrijeme: 20.11.2018.
mjesto: Austrija; Beč

Povodom 106. godišnjice rođenja Otta von Habsburga u utorak navečer je u hrvatskom veleposlanstvu u Beču održana projekcija filma "Otto i Hrvati" redatelja Vanje Vinkovića.

U pozdravnom govoru hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković naglasila je da je ta prigodna svečanost mali znak zahvale Ottu von Habsburgu, koji je bio veliki prijatelj Hrvatske.
 
"Projekcija filma održana je u povodu 106. godišnjice rođenja Otta von Habsburga, koji je bio veliki vizionar ujedinjene Europe", rekao je bivši hrvatski ministar znanosti i koproducent filma Pavo Barišić. Dodao je da u godini značajnih obljetnica poput sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, Hrvatska obilježava pet godina članstva u EU-u. "U tom smislu Otto von Habsburg kao zastupnik u Europskom parlamentu snažno se zauzimao za integraciju Hrvatske u EU", kazao je Barišić.
 
Praizvedba filma bila je 2013. godine u Vukovaru, dvije godine kasnije prikazan je u Europskom parlamentu.
 
Film govori o životu i radu Otta von Habsburga, od krunskog princa do vizionara ujedinjene Europe. Bio je predsjednik Međunarodnog paneuropskog pokreta, istaknuti zastupnik u Europskom parlamentu gdje je zastupao bavarsku CSU, veliki zagovornik širenja EU-a, a posebno se zalagao za pristup Hrvatske u Uniju. "Otto von Habsburg dokazao se kao iskreni prijatelj Hrvatske", kazao je Mislav Ježić predsjednik hrvatske Paneuropske unije .
 
Projekcija filma "Otto i Hrvati" u Beču održana je u organizaciji austrijskog Paneuropskog pokreta, hrvatske Paneuropske unije i veleposlanstv RH u Austriji. (Hina)

(R.P.B., 21.11.2018)

Tagovi: projekcija, beč