predavanje, tribina

Sjećanja Krležinih suvremenika: Marijeta Vujičić


vrijeme: 22.11.2018. 18 h
mjesto: Zagreb; Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23

U četvrtak, 22. studenoga, u 18 sati, u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23, u okviru projekta  Sjećanje Krležinih suvremenika, ugledna mađarska prevoditeljica i urednica Marijeta Vujičić svjedoči o susretima s Krležom.  Ulaz je slobodan!
 

Prevela je dramatizaciju Krležine novele iz ciklusa o Glembajevima – Sprovod u Teresienburgu pod naslovom Terézvári garnizon, koja je objavljena u Budimpešti 1990. u ediciji Madách Színház Műhelye, br. 13.

 

Zajedno sa svojim suprugom, Stojanom Vujičićem, ostvarila je brojne susrete s Krležom u Mađarskoj i Hrvatskoj.

 

O svojim sjećanjima piše: „Prvi moj susret s Krležom, koji sam čekala s uzbuđenjem, kao dvadesetogodišnja studentica  i supruga književnika Stojana Vujičića, ostvaren je u Zagrebu sredinom kolovoza 1966, prije povratka u Budimpeštu, sa svadbenog puta iz Opatije.

…Krleža je bio sjajan kozer. Očarao me njegov humor  i enciklopedijsko znanje. Bio je šarmer, pa mi se, kao mladoj ženi malo takoreći 'udvarao' – na mađarskom jeziku.

…Svaki detalj njihovog stana živi u mojim uspomenama: Pozlaćena salonska garnitura, gdje smo obično pili kavu, slike na zidu, Beline perle nonšalantno obješene…"

 

Njezin suprug, Stojan Vujičić, bio je u prijateljskim odnosima s Krležom gotovo dva desetljeća, što potvrđuje njihova korespondencija objavljena u knjizi Pisma (Sarajevo, 1988.).

 

Organizatori ovog projekta su Muzej grada Zagreba i Teatar poezije, a pokrovitelj  Grad Zagreb.

 

(R.P.B., 20.11.2018)