predstavljanje

Suvremena slovačka kultura u Zagrebu


vrijeme: 19.11.2018. - 20.11.2018.
mjesto: Zagreb

Manifestacija Suvremena slovačka kultura u Zagrebu održat će se od 19. - 20. studenoga 2018. u Muzeju Mimara te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Veliko otvorenje izložbe “Slovački ilustratori nagrađeni na BIB-u 1967.-2017.”
ponedjeljak, 19. studenoga 2018., Muzej Mimara

Međunarodna natjecateljska izložba originalnih ilustracija knjiga za djecu Bijenale ilustracija Bratislava je najvažnijim događajem, koje organizira BIBIANA, međunarodna kuća umjetnosti za djecu. Bijenale se održava pod zaštitom UNESCO i Međunarodne unije za dječju knjigu (IBBY), uz podršku Ministarstva kulture SR a BIBIANA je njenim glavnim organizatorom. Održava se svake neparne godine na jesen, u rujnu i listopadu u glavnom gradu Slovačke u Bratislavi. To je najznačajniji događaj likovne umjetnosti i ilustracije za djecu u globalnom kontekstu. Svake druge godine se na njemu prezentira to najbolje iz ilustratorske oblasti.

Na Bijenale-u ilustracija Bratislava (od 1967. godine sve do danas), bili su nagrađeni ilustratori kontinuirano svih generacija u broju od 17 autora: F. Blaško, V. Bombová, R. Brun, A. Brunovský, M. Cipár, R. Dúbravec, V. Gergeľová, D. Kállay, Ľ. Končeková – Veselá, J. Kiselová – Siteková, T. Klepoch, M. Matlovičová – Králová, D. Olejníková, Ľ. Paľo, K. Ševellová – Šuteková, P. Uchnár, O. Zimka). Do sada za 26 godina BIB-a, slovački ilustratori su dobili 29 nagrada.

Izložba predstavlja nagrađene slovačke autore na BIB-u tijekom godina od 1967. do 2017. Bit će tu širok izbor likovnih tehnika, kompozicijskih rasporeda, kao i raznolikosti razumijevanja ilustracije, različitosti pristupa prema tekstu i atmosferi priče, specifična raspoloženja, spektar umjetničkih pristupa i autorskih izražaja. Kolekcija predstavlja reprezentativan, umjetnički kvalitetan uzorak stvaranja slovačkih ilustratora dječjih knjiga u sklopu razdoblja od 50 godina.

Izložba ostaje otvorena do 25. studenoga 2018. godine.

Opširnije:
http://www.mimara.hr/

Program manifestacije  >>>
 

(D.H.F., 19.11.2018)