info
 
obavijest

Preminula hrvatska književnica i prevoditeljica Truda Stamać

Književnica i prevoditeljica s njemačkoga Truda Stamać, koja je hrvatskoj čitateljskoj publici približila djela Rilkea, Brechta, Grassa, Hessea, Bernharda i Schillera, preminula je u petak u 79. godini.
 
predstava

Premijera opere 'Cavalleria rusticana' u riječkom HNK

Popularna opera „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića, bit će premijerno izvedena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 27. siječnja 2021., s početkom u 19.30 sati.
 
projekcija

Na veliko platno riječkog Art-kina stiže novi film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?'

Riječka publika prva u Hrvatskoj ima priliku na velikom platnu svog kina pogledati novi film renomirane bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' koji će svoju hrvatsku kinopremijeru u Art-kinu imati u petak, 29. siječnja, uz dva reprizna prikazivanja, 30. i 31. siječnja 2021.
 
obavijest

Goran Rem/Sanja Jukić/ Hikos Mash-up: 'Osječka mediostilistika'

Književno-znanstveni naslov 'Osječka mediostilistika' u supotpisu troje autora  - Goran Rem/Sanja Jukić/ Hikos Mash-up, objavljen je u izdanju Slavonsko-baranjsko-srijemskoga Ogranka DHK i MeandarMedie.
 
izložba

Izložba novoprimljenih članova HDLU Rijeka

Izložba novoprimljenih članova HDLU Rijeka (Ivana Butković, Kristina Čehulić, Carry Lee Hent, Elvis Krstulović, Nina Lekić, Nicol Načinović, Vedran Ružić, Nevena Živić) održava se od utorka, 26. siječnja, do 9. veljače 2021., u riječkoj Galeriji Juraj Klović.
 
obavijest

Nastavlja se uspješna evakuacija kulturnih dobara s potresom pogođenih područja

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora i konzervatora-restauratora nastavljaju s uspješnim evakuacijama zaštićene pokretne kulturne baštine.
 
obavijest

Objavljen zbornik radova posvećen Mirku Tomasoviću

Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Omišu 2018. 'Emisija i recepcija. Uz 80. obljetnicu rođenja Mirka Tomasovića', koji je uredila Cvijeta Pavlović objavila je Matica hrvatska u svojoj knjižnici Komparativna povijest hrvatske književnosti.
 
konferencija, znanstveni skup

Online konferencija: Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva / SACHE

ZICER najavljuje konferenciju „Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva” u sklopu međunarodnog projekta SACHE, koja će se održati  26. siječnja 2021. na Zoom platformi.
 
izložba

'Dannunzieggiare' Giovannija Morbina na riječkim ulicama

Na riječkim gradskim oglasnim pločama i stupovima odnedavno se može vidjeti rad 'Dannunzieggiare' (hrv. danuncirati) talijanskog umjetnika Giovannija Morbina, koji izlaže u sklopu programa „Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru“ riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.
 
izložba

Mišo Baričević: 'Kolaži'

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, 21. siječnja, otvorena je izložba ”Kolaži” dubrovačkog slikara i umjetnika Miša Baričevića koja će se u prizemlju Narodne knjižnice moći razgledati do 18. veljače 2021..
 
projekcija

Kratki utorak: Poezija u slikama Aleksandra Sokurova - 1. dio

Prvi Kratki utorak u ovoj kalendarskoj godini, koji će se održati 26. siječnja, u 19 sati, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, bit će posvećen trenutno najvećem živućem ruskom redatelju Aleksandru Sokurovu.
 
predavanje, tribina

Etnografska istraživanja iregulariziranih migracija u pandemijskom kontekstu

Institut za etnologiju i folkloristiku i projekt Hrvatske zaklade za znanost ERIM – Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika najavljuju tribinu 'Etnografska istraživanja iregulariziranih migracija u pandemijskom kontekstu' koja će se održati u petak, 29. siječnja, u 18 sati, putem platforme Zoom.
 
obavijest

Perzijsko izdanje 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić u prijevodu Ebtehaja Navaeya

Zbirka pripovijetki Ivane Brlić-Mažuranić 'Priče iz davnine' objavljene su ovoga mjeseca u Iranu na perzijskome jeziku. Izdavač Shahab-e Sagheb zbirku je objavio u Teheranu uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija RH i podršku Hrvatsko-iranskoga društva 'Irandustan'.
 
obavijest

Preminula glumica Mira Furlan

Istaknuta kazališna, filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je u SAD-u, u srijedu, 20. siječnja 2021. godine, u 66. godini života.
 
koncert

Guitarra viva – Petrit Çeku (uz prijenos uživo)

U utorak, 26. siječnja 2021., u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u sklopu ciklusa Guitarra viva nastupit će Petrit Çeku, s početkom u 20 sati, uz prijenos koncerta uživo na YouTube kanalu.
 
radionica, kolonija

glitchLAB 2021 - online radionice

Svi zainteresirani pozivaju se na sudjelovanje na besplatnim online DIWO Glitch Art radionicama s ciljem traženja, dokumentiranja, kataliziranja i dijeljenja začudnih i estetičnih grešaka u digitalnim formatima statičnih i pokretnih slika.
 
financiranje

PGŽ u Rijeci sufinancira aktivnosti Gradske knjižnice i HNK Ivana pl. Zajca

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina potpisao je u četvrtak ugovore o sufinanciranju nabave županijskoga bibliobusa s riječkom Gradskom knjižnicom i programa (Za)voli kazalište s HNK Ivana pl. Zajca, izvijestila je Primorsko-goranska upanija.
 
radionica, kolonija, predavanje, tribina

Dani Nikole Tesle od 27. siječnja

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Predavanja i radionica moći će se pratiti isključivo putem Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a.
 
djeca, mladi

Riječku 'Školu u kinu' u proteklih 12 godina posjetilo više od stotinu tisuća djece i mladih

'Škola u kinu' dugogodišnji je projekt riječkog Art-kina namijenjen približavanju filmske umjetnosti djeci i mladima - nastao 2009., zamišljen je kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod spomenutog uzrasta. S vremenom je proširen na vrtiće i srednje škole, a odnedavno je, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, dostupan i online.
 
najave

Novi projekt kazališta Mala scena – Kazalište na kamionu

U 2020. godini Mala scena online stigla je ne samo do svih gradova u Hrvatskoj već su bili u domovima djece od Laslova do Dubaia, Kanade, Nizozemske… Godine 2021. nastavljaju svoje putovanje – Kazalištem na kamionu, za što im je potrebna donacija rabljenog kamiona u voznom stanju!
 
predavanje, tribina

Tribina Litterarum translatio: Goran Čolakhodžić i Stjepanka Pranjković

U ponedjeljak, 25. siječnja, na redu je prva ovogodišnja tribina iz niza Litterarum translatio. U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 18 sati, spomenuta će tribina uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa biti priređena bez prisutnosti publike. Bit će snimljena i ubrzo će se pojaviti na YouTube kanalu DHKP-a.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave za online scenarističku radionicu s Razvanom Radulescuom

Udruga Metonimija otvara prijave na radionicu scenarija s Razvanom Radulescuom za 2021. godinu. Radionica će se održati online, u razdoblju od 15. do 19. veljače. Rok za prijave je 5. veljače 2021.!
 
obavijest

Objavljena knjiga Oswalda Spenglera 'Heraklit'

Hrvatski prijevod knjige njemačkoga filozofa Oswalda Spenglera 'Heraklit. Studija o temeljnoj energetičkoj misli njegove filozofije', koju je s njemačkoga preveo Damir Vesely, objavio je zagrebački nakladnik AGM.
 
financiranje

Objava rezultata Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva

Nakon započete objave rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu programima književno-nakladničke, knjižarske i knjižnične djelatnosti u 2021. Godini čitanja, Ministarstvo nastavlja s objavom rezultata Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2020. godini.
 
najave

Program Galerije Spot u 2021.

Ured za fotografiju - Galerija Spot najavljuje u ovoj godini bogat izložbeni program uz niz popratnih aktivnosti i novih sadržaja!
 
natječaj

Literarno-likovno-filmski natječaj 'Kaštelanske štorije 2021.'

U povodu Dana Grada Kaštela, Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno – likovno – filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom 'Kaštelanske štorije 2021.'. Natječaj je otvoren do 12. veljače 2021., a u istome mogu sudjelovati državljani Republike Hrvatske – djeca i odrasli!
 
natječaj

Natječaj za neobjavljeni rukopis

Nakladnička kuća Antìpōd raspisuje natječaj za neobjavljeni rukopis (roman, zbirka kratkih priča, zbirka pjesama) na hrvatskom jeziku. Natječaj traje do 21. ožujka 2021.!
 
predavanje, tribina

Tribina DHK: Jasminka Domaš

Voditeljica Tribine DHK Lada Žigo Španić razgovara s književnicom, profesoricom judaizma, scenaristicom, novinarkom i autoricom dokumentarnih filmova Jasminkom Domaš. U svojoj knjizi 'Kadišl i nebeski putnici' (Naklada Litteris, 2020.) govori o antisemitizmu i životu za vrijeme Drugog svjetskog rata temeljenom na vlastitim događajima iz prošlosti. Izabrane tekstove iz knjige čita dramska umjetnica Dunja Sepčić.
 
obavijest

Hrvatski književnici i svijet – Čile

U prvome ovogodišnjem broju međunarodnoga digitalnog časopisa 'Altazor' koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora – pjesnika Drage Štambuka i pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori.
 
izložba

Izložba 'Trešnjevka za 10' u Galeriji Modulor

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka od 29. siječnja do 20.veljače 2021. prikazuje izložbu 'Trešnjevka za 10'. Riječ je o fotografijama iz arhive galerije, nastalim tijekom zadnjih desetak godina djelovanja. Autori izložbe su Saša Martinović Kunović i Luka Mjeda.
 
najave

Uskoro prvi javni pozivi za korištenje EU novca za obnovu Zagreba

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek najavila je da će prvi javni pozivi za povlačenje sredstava koje je Fond solidarnosti EU-a u iznosu od 683 milijuna eura namijenio za obnovu Zagreba biti objavljeni do kraja tjedna i odnose se na kulturnu baštinu.
 
financiranje

Klis uređuje ljetnu pozornicu na tvrđavi

U Kneževu dvoru na kliškoj tvrđavi u srijedu je potpisan ugovor za projekt otvorene ljetne pozornice, vrijedan 5,5 milijuna kuna, za koji je 85 posto novca osigurano iz fondova Europske unije, a ostatak financira Općina Klis.
 
izložba

Slava Antoljak – Od zanata do primijenjene umjetnosti, od umjetničkog obrta do dizajna

Od 21. siječnja do 11. veljače 2021. HDD galerija predstavlja izložbu dizajnerice Slave Antoljak. Izložba nas upoznaje s djelovanjem ove važne autorice u vibrantnom periodu 1950-ih i 1960ih godina, ali i prije rata.
 
x ostalo

U Splitu počinje obnova kamenog krovišta crkve sv. Mikule

Obnova kamenog krovišta crkve sv. Mikule u Splitu, koja će stajati oko 230 tisuća kuna, počela je postavljanjem skela, priopćeno je u četvrtak iz splitske Gradske uprave.
 
istraživanje

Šibenik: Kod crkve sv. Frane otkriveno groblje iz 15. stoljeća

U sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže, koju izvodi šibenska tvrtka Vodovod i odvodnja, u blizini crkve sv. Frane otkriveno je groblje iz 15. stoljeća.
 
festival

DA! Festival 2021. (online izdanje)

Studentski projekt DA! Festival predstavlja radove studenata umjetničkih fakulteta, a sastoji se od izložbe, radionica i predavanja. Festival se održava online, a trajat će do 24. siječnja.
 
natječaj

Javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih sredstava pružateljima medijskih usluga s područja gradova Petrinje, Gline i Siska

Vijeće za elektroničke medije u srijedu, 20. siječnja, donijelo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih sredstava pružateljima medijskih usluga s područja gradova Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja programa/sadržaja informativnog programa.
 
predavanje, tribina, projekcija

Autor u gostima: Jurica Marković

Klub Pulske filmske tvornice predstavit će ovaj četvrtak, 21. siječnja, s početkom u 20 sati, snimatelja, direktora fotografije, koloristu i jednog od mentora 8. Production In-a Juricu Markovića. Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor će moderirati Zorko Sirotić.
 
nagrada

Međunarodnu nagradu ICMA-e osvojio dirigent Ivan Repušić s izdanjem zborskih djela I. Kuljerića i J. Gotovca

Žiri Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu - International Classical Music Award danas je objavio dobitnike nagrada za 2021. Među nagrađenima je i izdanje s djelima 'Hrvatski glagoljaški rekvijem' Igora Kuljerića i 'Himna slobodi' Jakova Gotovca u izvedbi sopranistice Kristine Kolar, tenora Erica Laportea, mezzosopranistice Annike Schlicht i baritona Ljubomira Puškarića, uz Zbor bavarskog radija i Orkestar minhenskog radija pod dirigentskim štapićem Ivana Repušića (nakladnik BR Klassik, 900331).
 
obavijest

Novi svezak časopisa Poezija 3-4/2020

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa Poezija 3-4/2020. posvećen Tonku Maroeviću, u izdanju Hrvatskog društva pisaca.
 
predavanje, tribina

Uloga i doprinos mladih u procesu izgradnje mira i pomirenja – panel diskusija

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Veleposlanstvo Francuske Republike u RH i Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u RH organiziraju u petak, 22. siječnja, u 11 sati, online panel diskusiju 'Uloga i doprinos mladih u procesu izgradnje mira i pomirenja'.
 
najave

Vinkovačke jeseni od 10. do 19. rujna pod geslom 'Ide dika, kapu najerio'

Ovogodišnje, 56. vinkovačke jeseni održat će se od 10. do 19. rujna pod geslom 'Ide dika, kapu najerio', najavljeno je u srijedu na prvoj sjednici organizacijskog odbora te manifestacije tradicijske kulture.
 
susret

Predstavljanje 53. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova online

53. Susret hrvatskih pjevačkih zborova održat će se u subotu, 23. siječnja 2021., u 19 sati, a predstavit će osam pjevačkih zborova s više od 230 pjevača. 
 
natječaj

Peti Međunarodni trijenale autoporteta - Poziv

Peto izdanje Međunarodnog trijenala autoportreta, žirirane i tematske izložbe održat će se pod nazivom "Ja – između zbilje i imaginacije“ od 9. travnja do 16. svibnja u Samoboru. Prijave za sudjelovanje se primaju do 2. veljače 2021.
 
natječaj

Eurimages objavio poziv za sponzoriranje projekata i događanja u području ravnopravnosti spolova

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages objavljuje natječaj za prijedloge za sponzoriranje u okviru svoje Strategije za ravnopravnost spolova.
 
izložba

Skupna izložba 'Disimulacija maske' u AK galeriji

U subotu, 23. siječnja 2021., u koprivničkoj AK galeriji otvara se skupna izložba devet autora/ica „Disimulacija maske“, nastala prema kustoskoj koncepciji Suzane Marjanić.
 
koncert

Orguljski festival Anabasis: Dies alumni, Josipa Leko

Siječanjski koncert Orguljskog festivala Anabasis tradicijski potiče suradnju s alumnijima Muzičke akademije u Zagrebu, pa će tako 26. siječnja 2021., u 19 sati, u dvorani Blagoje Bersa nastupiti orguljašica Josipa Leko koja je prije nekoliko godina diplomirala u klasi red. prof. dr. art. Ljerke Očić. Koncert će se moći pratiti uživo putem YouTube kanala Muzičke akademije.
 
izložba

Izložba 'Barun Trenk – Novo lice legende' gostuje u Slavonskom Brodu

Muzej Brodskog Posavlja, u okviru međumuzejske i međunarodne suradnje, u petak, 22. siječnja 2021., otvara izložbu Muzeja grada Brna - Barun Trenk – Novo lice legende - u povodu 310. obljetnice njegovog rođenja i 280. godišnjice Trenkovih pandura. Izložba je prošle godine gostovala u Gradskom muzeju Požega, Gradskom muzeju Bjelovar i Muzeju Like Gospić.     
 
izložba

Nino Vranić: 'Portret i djelo' (Donacija Modernoj galeriji)

Nakon izložbi koje su se bazirale na vrijednim donacijama obitelji umjetnika Dalibora Paraća i Slavka Šohaja, Moderna galerija - nacionalni muzej moderne umjetnosti - predstavlja izložbu Nine Vranića „Portet i djelo”. Riječ je o 48 portreta iz istoimenog ciklusa koje je taj majstor fotografije snimio od šezdesetih godina prošlog stoljeća do njegove izložbe 1997. u Galeriji „Vjekoslav Karas” u Karlovcu. Spomenute portrete Modernoj galeriji 2015. darovao je umjetnikov sin, također fotograf Goran Vranić, čime je ispunio očevu želju.
 
obavijest, financiranje

Ministarstvo kulture i medija započelo s objavom rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021.

Ministarstvo kulture i medija započelo je s objavom rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu. Na početku 2021. Godine čitanja započinje objava rezultata programa književno-nakladničke, knjižarske djelatnosti i knjižnične djelatnosti čija je realizacija u manjoj mjeri onemogućena novonastalim uvjetima pandemije.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>