info
 
financiranje

Objavljeni rezultati Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za programe književnih manifestacija

Na početku 2021. Godine čitanja objavljeni su rezultati programa književno-nakladničke, knjižarske djelatnosti i knjižnične djelatnosti čija je realizacija u manjoj mjeri onemogućena novonastalim uvjetima pandemije.
 
projekcija

Autsajderski svijet Akija Kaurismäkija u kinu 'Tuškanac'

Filmom 'Čovjek bez prošlosti' u ponedjeljak, 1. ožujka, u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' počinje retrospektivni program 'Portreti: Autsajderski svijet Akija Kaurismäkija', u okviru kojega će se prikazati šesnaest filmova tog osebujnog finskog redatelja.
 
obavijest

Mavi Kan - 'Future sound of Sevdah'

Večeras (26.2.) u 20 sati prikazuje se prva epizoda četverodijelnog glazbenog serijala „Future sound of Sevdah“ glazbenog sastava Mavi Kan.
 
obavijest

Booksini čitateljski klubovi raspravljaju i u 2021. godini

Članovi četiri Booksina čitateljska kluba i u 2021. godini i sezoni redovito čitaju, sastaju se i raspravljaju o knjigama, a trenutno to čine u online verziji kojima se svi zainteresirani mogu pridružiti.
 
djeca, mladi

'Prič-e za 21. stoljeće' Teatra Naranča: 'Maša i medvjed'

U subotu, 27. veljače, u 10 sati, pogledajte prvu u nizu video priča za djecu 'Maša i medvjed'. Nastala je u okviru projekta 'Prič-e za 21. stoljeće' Teatra Naranča, čiji je glumački ansambl pripremio serijal video priča za djecu hrvatskih narodnih bajki, bajki braće Grimm i drugih. Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
obavijest

Projekt prilagodbe literature za slijepe i slabovidne studente

Udruga Zamisli na samom je kraju provedbe projekta 'Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente VII'. Cilj je projekta studentima s oštećenjem vida pružiti priliku za ravnopravno studiranje, odnosno pružiti im pristup cjelokupnoj literaturi koja im je potrebna tijekom studija.
 
projekcija

Grupa šestorice autora

MM Centar SC-a u subotu, 27. veljače, u 20 sati, prikazuje dokumentarni film - Grupa šestorice autora, u režiji Gordane Brzović i Kristine Leko.
 
najave

2. dodjela nagrada za strašne žene godine - Fierce Women WoW

Portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women po drugi put organiziraju dodjelu nagrada za strašne žene godine. Proslava stvaralaštva i postignuća žena održat će se u srijedu, 3. ožujka, s početkom u 19 sati, kada će uživo putem online streaminga biti predstavljeno pet strašnih žena i kolektiva koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u proteklom razdoblju.
 
obavijest

Murai objavljuje rezultate Javnog poziva za kulturno-umjetničke programe

Kreativno edukativni centar Murai objavio je rezultate odabranih kulturno-umjetničkih programa koji će se provoditi u zgradi Murai 2021. godine.
 
izložba

Marin Frka: 'Dođi pa vidi'

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora najavljuju izložbu Marina Frke 'Dođi pa vidi', koja se otvara u subotu, 27. veljače 2021., u Galeriji Flora i trajat će do 10. ožujka o.g.
 
izložba

'Challenge – Power – Victory / Portreti' slovenske autorice Biserke Sijarič

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje izložbom fotografija pod nazivom 'Challenge – Power – Victory / Portreti' slovenske autorice Biserke Sijarič.   
 
projekcija

Ožujak u riječkom Art-kinu: Posveta ženama i suvremenom indijskom filmu

Ožujak u Art-kinu donosi filmsko-glazbeno-kazališni spektakl – proširenofilmski triptih 'Colonello Futurista'. Mjesec je već tradicionalno posvećen ženama uz Ženijalne dane, a i program Kultno kino rezerviran je za jedan od najznačajnijih feminističkih filmova – kultnu 'Thelmu i Louise' Ridleyja Scotta. Filmski obzori u ožujku dosežu sve do daleke Indije – uz Ciklus indijskog filma.
 
izložba

'Umjetnost protiv straha', skupna izložba studenata ALU

Otvorenje skupne izložbe studenata ALU Zagreb pod nazivom “Umjetnost protiv straha”, nastale u suradnji ALU Zagreb i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu dugogodišnjeg projekta ALU- SOC, održat će se 1. ožujka u 19 sati, u galeriji Šira.
 
projekcija

Kratka baza: 25 FPS videoteka

U namjeri da doskoči trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, Udruga 25 FPS pokreće online videoteku, koja će dio sadržaja iz Kratke baze učiniti dostupnima svojim korisnicima: filmašima, istraživačima, studentima te svima onima koje zanima inovativni, eksperimentalni i hibridni film.
 
nagrada, obavijest

Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za 2020. godinu, koja se održala u Muzeju za umjetnost i obrt.
 
predstava

'Podmornica' Marine Vujčić premijerno u Kazalištu 'Novi život'

Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život' premijerno će u subotu, 27. veljače, na Sceni Vidra izvesti predstavu 'Podmornica' Marine Vujčić u režiji Ivana Planinića.
 
djeca, mladi

Posljednja priča u trilogiji bestselera 'Medo i klavir' u izdanju Mozaika knjiga

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je slikovnicu 'Medo, klavir i koncert malene medvjedice' Davida Litchfielda, posljednju priču u trilogiji bestselera tog nagrađivanog ilustratora 'Medo i klavir'.
 
obavijest

Objavljena knjiga Petra Šegedina 'Filozofija i život'

Knjigu hrvatskoga filozofa Petra Šegedina 'Filozofija i život' objavila je Matica hrvatska u svojoj Filozofskoj biblioteci Aletheia.
 
najave

MEDIA i Europski filmski forum u sklopu ovogodišnjeg Berlinalea

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje događanja vezana uz Potprogram MEDIA i Europski filmski forum tijekom 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.
 
najave

#Ovakomitoradimo: DKE – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje filmski kviz

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje da su od 2014. do 2020. putem Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije hrvatski korisnici osigurali ukupan iznos od 6.563.446 eura. Kako bi dodatno osnažili hrvatske uspješne rezultate, DKE – Ured MEDIA Hrvatske osmislio je filmski kviz koji će se održavati na Facebook stranici Ureda (@CEDCroatiaMEDIA), svakog dana s početkom u 12 sati, i to od 1. do 12. ožujka 2021.!
 
natječaj

Javni poziv za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu, kao jednu od aktivnosti koja će se provoditi u okviru Godine čitanja. Rok za prijave je 26. ožujka 2021.!
 
izložba

Instalacija Josipe Štefanec na Fashionclasch Festivalu

Instalacija 'Ljušture' Josipe Štefanec predstavlja se na trodnevnom Fashionclasch Festivalu u Maastrichtu, Nizozemska. Digitalno festivalsko izdanje održava se od 26. do 28. veljače 2021.
 
izložba

MUO: Izložba multimedijalne umjetnice Amele Frankl

Izložba multimedijalne umjetnice Amele Frankl "Dnevnik s ruba pustinje“ otvara se 2. ožujka u Muzeju za umjetnost i obrt, sa oko 150 radova, kompozicija dnevničkih foto-slika, fotografija i fotomontažama iz osobnog arhiva umjetnice.
 
najave

18. Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj

U spomen na prvu domaću primabalerinu Miju Čorak Slavensku, Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić Mažuranić, 18. godinu za redom, organizira Dane plesa u Slavonskome Brodu.
 
obavijest

Žensko tijelo od prapovijesti do danas u knjizi Moneke Schipper

Nakladnik Durieux objavio je hrvatski prijevod knjige 'Rajski brežuljci: povijest moći i nemoći' Mineke Schipper, u kojoj ta nagrađivana nizozemska spisateljica i znanstvenica istražuje odnos muškaraca prema ženskom tijelu od prapovijesti do pokreta #metoo.
 
obavijest

Novo priznanje za Stanku Gjurić

Konfederacija knjižnica ‘Ivy Plus‘ (profesionalna mreža bivši studenata sa najboljih svjetskih sveučilišta) odabrala je web stranicu Stanke Gjurić – http://stankagjuric.from.hr/ – za uvrštenje u svoju Arhivu književnih autora iz Europe i Euroazije.
 
izložba

Ivan Mihaljević – Livnolity 2020.

Izložba Ivana Mihaljevića pod nazivom Livnolity 2020. može se posjetiti u galeriji TTF-a do 15. ožujka 2021.
 
koncert

United We Stream Balkan: Sfumato

Berlinska inicijativa United We Stream Balkan, uz potporu Goethe-Instituta, pokrenula je stream gradskih lokacija u regiji: Zagreb, Osijek, Rijeku, Ljubljanu, Sarajevo, Beograd i Podgoricu. Ovog petka, 26. veljače, u 21 sat, zagrebačka 'Močvara' predstavlja instrumentalni rock trio 'Sfumato'!
 
predstava

U 'Zajc' se vraća opera 'Julije Cezar u Egiptu – iznova'

Na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca vraća se opera „Julije Cezar u Egiptu – iznova“ Georga Friedricha Händela, prva barokna opera postavljena u Rijeci, pravi barokni spektakl u obnovljenoj verziji prilagođenoj protuepidemijskim mjerama. Obnova je na programu u petak, 26. veljače 2021., s početkom u 19.30 sati.
 
izložba

Lauba: Izložba 'Pozdrav s Jadrana' Palme Poljaković

Izložbom "Pozdrav s Jadrana" Palme Poljaković, koja se otvara u četvrtak, Kuća za ljude i umjetnost Lauba nastavlja svoj ciklus "Šalji dalje" u okviru kojega predstavlja mlade autore. 
 
festival

Filmske mutacije: XIV. Festival nevidljivog filma

U četvrtak, 25. veljače, u Art-kinu u Rijeci počinju četrnaeste Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma kao dio završnih programa širokog programskog pravca 'Doba moći' u Art-kinu, u sklopu projekta Rijeka 2020 EPK. Mutacije najavljuju dolazak jednog od najintrigantnijih kartografa alžirskog filmskog i političkog teritorija Tariqa Teguije u riječko Art-kino i zatim od subote, 27. veljače, u zagrebačko kino Kinoteku gdje prikazuju kompletnu retrospektivu tog alžirskog topografa političke fikcije i program koji tematizira aktualni Krisis kao naslijeđe Markerove sove, dešifrirajući prisvojenu riječ Athene Noctua.
 
izložba

Ana Sladetić: 'Dream Maps'

Izložba recentnih grafika mlade grafičke umjetnice Ane Sladetić "Dream Maps" iz 21. grafičke mape edicije Argola, održava se od 25. veljače do 16. ožujka u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
obavijest

HNK u Zagrebu: Licitiranjem do predstave u društvu zvijezda za bolnicu u Petrinji

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo je humanitarnu akciju u kojoj sudjeluje 20 poznatih osoba iz različitih sfera hrvatskog kulturnog i društvenog života kako bi se prikupila sredstva za pomoć Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Petrinja.
 
obavijest

Deset knjiga koje daju glas 'utišanima' u sklopu V.B.Z.-ova projekta 'Na margini'

Nakladnička kuća V.B.Z. u drugoj godini svojeg projekta 'Na margini' objavila je deset knjiga manje zastupljenih književnih vrsta, žanrova i iskustava iz pera nagrađivanih europskih autora, među kojima i dva prijevoda hrvatskih autora na strane jezike.
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Izabrana djela' Stojana Vučićevića i Željka Sabola

Knjiga 'Izabranih djela' Stojana Vučićevića i Željka Sabola, koju je uredio Davor Šalat, objavljena je kao 145. knjiga u nizu Stoljeća hrvatske književnosti Matice hrvatske.
 
koncert

Jazz sa kućnog praga - Valerija Nikolovska & Viktor Lipić

Koncert Valerije Nikolovske (vokal) i Viktora Lipića (klavir) u sklopu ciklusa "Jazz sa kućnog praga" emitirat će se uživo u nedjelju, 28. veljače 2021. u 20 sati, na službenom Facebook profilu Valerija Nikolovska Official: https://fb.me/e/g1Ojgk4IE
 
koncert

Večer uz Haydna

Večer uz Haydna naziv je simfonijskog koncerta koji će Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split održati na velikoj sceni splitskog kazališta u petak i subotu, 26. i 27. veljače, s početkom u 19 sati.
 
susret

SomaHut online: Uvod u somatsku praksu Continuum sa Sylvainom Meretom

Uvod u somatsku praksu Continuum sa somatskim praktičarem, registriranim terapeutom pokretom i predavačem Contiuum prakse, plesačem i improvizatorom Sylvainom Meretom (FR) će se održati u subotu, 27. veljače, u 17 sati, putem Zoom platforme. Online SomaHut susrete Multimedijalna koliba provodi u sklopu programa digitalne prilagodbe i kreiranja novih kulturnih i edukativnih sadržaja: Koliba online.
 
obavijest

Novo izdanje Školske knjige: Velike ideje – Književnost

U godini koja je proglašena Godinom čitanja hrvatskim je građanima ponuđeno more naslova koje bi bilo vrijedno pročitati zbog niza razloga. Među njima je novo izdanje Školske knjige 'Velike ideje – Književnost', inovativan vodič za upoznavanje 250 književnih naslova koji pruža savršen uvod u svijet književnosti i, u skladu s nacionalnim mjerama, potiče čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.
 
obavijest

Vizualni identitet 68. Pulskog filmskog festivala potpisuje studio Rašić+Vrabec

Nakon raspisanog Javnog natječaja za izradu vizualnog identiteta, na kojemu je 15 autora dostavilo 23 prijedloga, povjerenstvo za ocjenjivanje pristiglih prijava jednoglasno je odlučilo da će ovogodišnju vizualnu priču ispričati studio Rašić+Vrabec.
 
najave

7. Ženijalni dani u Kino mreži

7. izdanje Ženijalnih dana, već tradicionalne filmske manifestacije u organizaciji Kino mreže posvećene 8. martu ‒ Međunarodnom danu žena, održat će se ove godine od 6. do 8. ožujka u neovisnim kinima diljem zemlje. Praznična manifestacija u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donosi tako tri ostvarenja, od toga dvije hrvatske premijere recentnih festivalskih hitova, igranih i dokumentarnih.
 
najave

Prošireno kino: U Art-kino stiže filmsko-glazbeno-kazališni spektakl

U sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Udruga 25 FPS iz Zagreba i riječko Art-kino kroz program 'Tektonske neizvjesnosti' predstavljaju koncept proširenog kina uz izvedbu 'Colonello Futurista'. Tom prigodom, 4. ožujka, u 20 sati, u Art-kino stiže futuristički proširenofilmski triptih 'Sonvoyce on Source: Colonello Futurista' u režiji Vladislava Kneževića i u izvedbi Tanje Vrvilo, Damira Bartola Indoša i Mirka Soldana.
 
izložba

Alessandra Benčić: 'Micro'

HDLU Istre najavljuje samostalnu izložbu svoje članice Alessandre Benčić "Micro", koja se otvara 26. veljače i trajat će do 17. ožujka 2021. Radovi su nastali tijekom 2020. i 2021. u tehnici tuša, akvarela i akrila na papiru.
 
obavijest

Prvi ugovor o stalnoj suradnji HNK u Varaždinu i u Zagrebu

U Varaždinu je u srijedu potpisan prvi ugovor o stalnoj suradnji dvaju nacionalnih kazališta – HNK u Varaždinu i HNK u Zagrebu.
 
x ostalo

Bira se Europsko stablo godine – podržite 'Najstariju Medulinku'!

Stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi (trgu) nakon osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2021. godine. Natjecanje traje do 28. veljače, a u konkurenciji je 14 stabala iz cijele Europe.
 
natječaj, rezidencijalni program

Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) - poziv za rezidencije

Museum Dhondt-Dhaenens najavljuje dva nova rezidencijalna programa u House Van Wassenhove, kući koju je projektirao arhitekt Juliaan Lampens u Sint-Martens-Latemu, u blizini Genta, Belgija.
 
okrugli stol

Održan okrugli stol pod nazivom 'Regulacija govora mržnje u elektroničkim medijima'

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija RH Krešimir Partl sudjelovao je u srijedu na okruglom stolu na temu Regulacije govora mržnje u elektroničkim medijima uz koordinatoricu Kuće ljudskih prava Zagreb Tinu Đaković, odvjetnicu Vanju Jurić te glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića.
 
obavijest

Roman mađarskog #metoo pokreta 'Magnetno brdo' od sad i na hrvatskom

Nakladnik V.B.Z. u sklopu svoje biblioteke 'Na margini' objavio je na hrvatskom roman 'Magnetno brdo' mađarske spisateljice Réke Mán-Várhegyi, proglašen knjigom mađarskog #metoo pokreta koja je autorici 2019. godine donijela Nagradu Europske unije za književnost.
 
koncert, najave

Hrvatski dom Split - Koncertna dvorana najavljuje program do kraja ožujka

Hrvatski dom Split - Koncertna dvorana objavljuje program do 31. ožujka 2021. U sklopu raznih ciklusa građani mogu uživati u raznovrsnim glazbenim sadržajima od klasične glazbe do suvremenog glazbenog izričaja, do baštine do jazza i francuske šansone.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Žive knjige' – po prvi puta prijenos uživo

Tribina 'Žive knjige' održat će se u četvrtak, 25. veljače, u 19 sati, u Čitaonici novina i časopisa Gradske knjižnice, 1. kat, Starčevićev trg 6. Urednica Mirna Osmanović ugostit će Gordanu Kovačević i Vitolda Košira.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>