Preskočite na glavni sadržaj

Arhiva newslettera

Odabirom datuma dobivate arhivu newsletter-a

culturenet.hr - dnevni pregled vijesti za 12.06.2024

ostalo
 
Više od 600.000,00 eura osigurano za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2024. godini
Ministarstvo kulture i medija već sedmu godinu zaredom osigurava potpore vizualnim umjetnicima kojima se osigurava daljnji razvoj umjetničke prakse te jačanje profesionalnih kapaciteta vizualnih umjetnika što u konačnici rezultira jačanjem kvalitete i vitalnosti hrvatskog suvremenog vizualnog stvaralaštva u cjelini.
 
obrazovanje – djeca i mladi
 
Pulska gradska knjižnica i ove godine dio manifestacije Bloomsday
Ovogodišnji program manifestacije Bloomsday u Puli održava se od 14. do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama. Razvoj čitalačke publike jedna je od ključnih odrednica razvoja zajednice pa su ovogodišnji programi Knjižnice tijekom manifestacije Bloomsday prvenstveno namijenjene djeci i mladima kao aktivnim sudionicima u kulturi...
 
povijesna i kulturna baština
 
Pag: Međunarodni festival čipke od 20. do 23. lipnja
13. Međunarodni festival čipke održava se u Pagu od 20. do 23. lipnja, u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak.
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti
 
U sklopu FMFS Industrije i prvi Intimacy Coordination Training u Hrvatskoj
Ovogodišnji program Industrije Festivala mediteranskog filma Split otvara se u petak, 14. lipnja, u 13 sati, radionicom "Intimacy Coordination Training" - treningom intimnosti i granica na filmskim setovima, ali i svim drugim sektorima i radnim okruženjima unutar industrije. Ovo je prvi trening intimnosti u Hrvatskoj, a FMFS ga organizira u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

17. FMFS donosi rekordan broj hrvatskih premijera i gostovanja stranih filmaša
Od 13. do 22. lipnja Split postaje mjesto brojnih filmskih premijera, a publiku 17. Festivala mediteranskog filma Split očekuje rekordnih 107 filmova iz 41 zemlje koji će se u šest različitih programa prikazivati na četiri lokacije. 

Tuškanac u gostima: Ciklus filmova hongkonškog redatelja Wong Kar-waija
U sklopu programa "Tuškanac u gostima", u Kulturno informativnom centru (KIC) od subote, 15. lipnja, prikazat će se četiri filma iz ciklusa "Portreti: Wong Kar-wai", posvećenog jednom od najutjecajnijih redatelja suvremene kinematografije.

Pobjednici Animafesta Zagreb u riječkom Art-kinu
34. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u Art-kinu gostuje 13. lipnja, u 21 sat, sa selekcijom kratkometražnih animiranih filmova nagrađenih na ovogodišnjoj ediciji festivala te 14. lipnja, u 21 sat, uz blok "AFN presents: That"s What She Said" koji čini osam istaknutih kratkometražnih animiranih filmova čije su autorice žene.
 
književnost – publicistika
 
Predstavljanje zbornika "Život i djelo kardinala Franje Kuharića"
Kršćanska sadašnjost i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog teološkog simpozija "Život i djelo kardinala Franje Kuharića" 17. lipnja, u 19 sati, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu Zagrebačke nadbiskupije (dvorana Vijenac).

Galerija mađarskih književnih portreta: Szilárd Borbély
U suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, održat će se druga večer ciklusa Galerije mađarskih književnih portreta, gdje će se okupljeni 18. lipnja, u 18 sati, u Institutu Liszt u Zagrebu prisjetiti života i djela Szilárda Borbélya, pjesnika, prozaista i znanstvenika koji je obilježio suvremenu mađarsku poeziju.

Susret s pjesnikom Antonisom Balasopoulosom u Booksi
U okviru redovnog programa razmjena pisaca HDP-a, ove im je godine po prvi puta partner Grčka. Tim povodom grčko-ciparski pjesnik Antonis Balasopoulos gostuje u Zagrebu, a susret s njim će se održati u Booksi 13. lipnja, u 16 sati.

8. Dani Antuna Gustava Matoša u Zagrebu
"AGM kao nadahnuće" nadnaslov je 8. Dana Antuna Gustava Matoša čija će se završnica održati 13. lipnja u Zagrebu. Ove se godine obilježava i 110. obljetnica smrti velikoga pjesnika (Tovarnik, 13. lipnja 1873. - Zagreb 17. ožujka 1914.).

Književna večer "Poezija u prijevodu" u Zadru
Hrvatski P.E.N. centar i Sveučilište u Zadru organiziraju književnu večer koja će se održati u petak, 14. lipnja, od 18 sati, u prostoru Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Promocija zbirke priča "Ljuljačka" Valentine Mavretić
Naklada OceanMore najavljuje promociju zbirke priča "Ljuljačka" Valentine Mavretić koja će se održati u četvrtak, 13. lipnja, u 19 sati, u klubu Booksa, Martićeva 14d, Zagreb.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti, književnost – publicistika
 
"Susret s gradišćanskim Hrvatima"
Austrijski kulturni forum Zagreb i Veleposlanstvo Republike Austrije organiziraju "Susret s gradišćanskim Hrvatima" koji će se održati u petak, 14. lipnja, u 14,30 sati, a sastoji se pd predstavljanja knjiga "Pogledi" (Lidija Novak, Gabrijela Novak-Karall) i "Hrvatske novine kroz stoljeća" (Petar Tyran), uz popratni glazbeni program.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
„AJMO!" – novi projekt Ministarstva kulture i medija i Ureda za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije
Pilot projekt „AJMO!" kojim se podržavaju i razvijaju koncertne aktivnosti u manjim gradovima, iniciran i razvijen u suradnji Ministarstva kulture i medija i Ureda za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije, predstavljen je u Zagrebačkom Griff baru.
 
Tjedan svjetske glazbe za Svjetski dan glazbe u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića
U tjednu svjetske glazbe u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića, povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe 21. lipnja, Hrvatski dom Split ugostit će sastav Otprilike Ovako 17. lipnja, zatim mezzosopranisticu Tereziju Kusanović s programom „Španjolske noći“ 19. lipnja. 21. lipnja nastupit će ansambl Sudar Percussion uz multimedijalni projekt na glazbu Jeana Michela Jarrea - Oxygene - gdje će se svečano dodijeliti Nagrada Koncertne dvorane Ive Tijardovića za sezonu "23/"24.

Koncert Nemečeka u Kući tambure na Svjetski dan glazbe
Koncert grupe Nemeček održat će se u petak 21. lipnja s početkom u 21:30 u interpretacijskom centru Kuća tambure-slavonska notna bajka. Ulaz je slobodan.

Godišnji koncert Pjevačkog društva sv. Josipa Osijek povodom 30 godina djelovanja
Pjevačko društvo svetoga Josipa Osijek 16. lipnja 2024. s početkom u 20 sati u kapucinskoj crkvi sv. Jakova u Osijeku održava godišnji koncert, u 30-oj godini svoga djelovanja.

U Koprivnici nastupa ‘Tenor Trouble Quintet’
Koncert ‘Tenor Trouble Quinteta’ u sklopu 27. glazbenog ciklusa ‘Jazz From the Woods’ održat će se u petak 21. lipnja s početkom u 21 sat u koprivničkom ‘Lucky baru’. Ovim glazbenim događajem Jazz klub Koprivnica ujedno obilježava Svjetski dan glazbe. 

Duodrama "Majka i dijete" tijekom lipnja na festivalima u Mariboru i Umagu
Tijekom lipnja duodrama "Majka i dijete" Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, nastala prema tekstu nobelovca Jona Fossea, gostuje na 59. Festivalu Borštnikovo srečanje u Mariboru i na 25. Zlatnom lavu - Međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu.

Uskoro počinje drugo izdanje Barone Jazz Festivala
Barone Jazz Festival ove godine počinje već u lipnju. Sve do kasnog ljeta na pozornici Tvrđave Barone izmjenjivat će se nagrađivani hrvatski i strani jazz glazbenici, a prvi su na rasporedu koncerti bubnjara Srđana Ivanovića (19. lipnja) te gitarista, skladatelja i improvizatora Pata Nuña (30. lipnja)!

"Kako se rade pjesme?" – kreativna radionica sa Sarom Renar na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb
U formi svojevrsne ljetne škole, radionica "Kako se rade pjesme?" će se održati od 2. do 6. srpnja u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (Ulica grada Vukovara 68). Radionica je besplatna, a rok za prijave je do 24. lipnja (do ponoći). Broj mjesta je ograničen!

Premijera remek-djela "Dugo putovanje u noć" Eugenea O’Neilla u režiji Ivice Buljana u INK-u
Remek-djelo američkog dramatičara i nobelovca Eugenea O"Neilla "Dugo putovanje u noć", u režiji višestruko nagrađivanog Ivice Buljana, bit će premijerno izvedeno u petak, 14. lipnja, a reprize su na rasporedu 15. i 17. lipnja, u 20 sati, u Dvorani Ciscutti Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti
 
Arheološki muzej Zadar najavljuje manifestaciju "Tempus fugit"
Arheološki muzej Zadar od 14. do 16. lipnja organizira manifestaciju pod nazivom "Tempus fugit", povodom proslave 10. obljetnice stalnog postava antike i Europskih dana arheologije, koji se u tom periodu održavaju diljem Hrvatske i Europe.

Otvorenje izložbe "Percepcije" u Galeriji Forum
Izložba "Percepcije" umjetnica iz Istre i Zagreba nastala u suradnji s Gradskom galerijom Labin otvara se ?u ponedjeljak 17. lipnja u 19 sati u Galeriji Forum u Zagrebu.

MMSU najavljuje otvorenje izložbi Igora Grubića i Jasenka Rasola te svjetlosne intervencije Neli Ružić
Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u četvrtak 20. lipnja u 20 sati otvara dvije izložbe - veliku retrospektivnu izložbu Igora Grubića ‘Geste aktivacije - radovi u javnom prostoru’ i foto izložbu Jasenka Rasola ‘Potapanje brodova’ posvećenu Brodarskom institutu. Iste večeri na dvorišno pročelje MMSU-a bit će postavljena i svjetlosna intervencija Neli Ružić ‘Prekasno je za odustajanje’.

Otvorenje izložbe: Natječaj za idejno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Udruženje hrvatskih arhitekata priređuju otvorenje izložbe radova pristiglih na Natječaj za multidisciplinarno idejno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, u utorak, 18. lipnja, s početkom u 11 sati, u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata u Zagrebu.

Svečana dodjela Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2023. godinu
Svečana dodjela Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2023. godinu održat će se u petak 21. lipnja 2024. u 12 sati u Knjižnici HAZU u Zagrebu.
javni pozivi ministarstva kulture i medija
Objava Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2025. godini (Rok: 9.9.2024.)
Ministarstvo kulture i medija objavljuje Javni poziv za dodjelu potpora poticanju književnog stvaralaštva u 2025. godini kojim će se dodijeliti potpore autorima za književno-umjetnički rad te prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća.

Objavljen natječaj za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“ (Rok: 28.6.2024.)
Ministarstvo kulture i medija objavilo je natječaj za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj u 2023. godini.

Sva prava pridržana © Culturenet Croatia 2023. Pravne napomene // Impressum // Kontakt

Ukoliko se želite odjaviti s naše mailing liste, kliknite ovdje, unesite svoje podatke i odaberite opciju "odjava". If you would like to unsubscribe from our mailing list please send an e-mail to info@culturenet.hr and write "unsubscribe" in the message body.