Preskočite na glavni sadržaj

Arhiva newslettera

Odabirom datuma dobivate arhivu newsletter-a

culturenet.hr - dnevni pregled vijesti za 03.04.2024

ostalo
 
Poziv na sudjelovanje u projektu "Common Waste – Common Libraries"
Do 21. travnja 2024. traju prijave za sudjelovanje u projektu „Common Waste - Common Libraries“ kojeg provode Goethe-Instituti iz zemalja jugoistočne Europe u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa ZMAG.
 
kreativna europa
 
Online razgovor o nadolazećem pozivu za Cirkulaciju europskih književnih djela 2024.
Uoči roka za podnošenje prijava na poziv za Cirkulaciju europskih književnih djela 16. travnja, Desk Kreativne Europe - Kultura organizira jednosatno online događanje za prijavitelje, koje će se održati u utorak 9. travnja putem platforme Teams, s početkom u 10 sati.
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti
 
Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska redatelja Veljka Bulajića, velikana hrvatske kinematografije
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska gospodina Veljka Bulajića, hrvatskog filmskog redatelja koji je svojim umjetničkim ostvarenjima prešao granice nacionalne kinematografije.
 
11. Okolišni filmski festival na temu rješenja
Aktivistička grupa Zelene akcije najavljuje 11. E?! - Okolišni filmski festival (OFF) koji će se održati od 24. do 27. travnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji. Ulaz na sav program je besplatan!

ZagrebDox: U Međunarodnoj konkurenciji festivala 19 filmova
U Međunarodnoj konkurenciji ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji će se održati od 14. do 21. travnja u Kaptol Boutique Cinema za Veliki pečat natjecat će se devetnaest filmova, od kojih su mnogi nagrađivani na prestižnim svjetskim festivalima.
 
arhitektura – urbanizam – dizajn
 
Međunarodna konferencija: „Smart landscapes 2: Renewable and Sustainable“
Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata najavljuje Međunarodnu konferenciju „Smart landscapes 2: Renewable and Sustainable“ koja će se održati 26. travnja u Institutu Liszt u Zagrebu. 
 
književnost – publicistika
 
Objavljen zbornik "Sveti Jeronim u hrvatskoj kulturi"
Knjigu  "Sveti Jeronim u hrvatskoj kulturi - Zbornik radova s međunarodnoga interdisciplinarnog znanstvenoga skupa Hrvatska kultura i sveti Jeronim održanoga u Zagrebu 3. - 4. studenoga 2020." objavila je Hrvatska sveučilišna naklada (HSN).

21. tribina Poezija to go - druženje s pjesnicima
Dvadeset i prva tribina Poezija to go - druženje s pjesnicima održat će se u ponedjeljak 8. travnja u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, s početkom u 19 sati.

Predstavljanje novih naslova u knjižnici Bogdana Ogrizovića
U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića do kraja ovoga tjedna održat će se predstavljanje sljedećih knjiga - Zorana Čiče, Vilenica i vilenjak (5. travnja); Luke Ivkovića, Machinae Nova, liber secundus (5. travnja) i Cvijete Grijak, Vrlo mrtva riba (6. travnja).
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
Drama silnih i neobuzdanih emocija o rasapu obitelji američkog Juga premijerno u HNK Split
U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu predstavljena je predstojeća dramska premijera, „Mačka na vrućem limenom krovu“ Tennessee Williamsa koja će na sceni splitskog teatra biti izvedena u četvrtak 4. travnja. 

Đakovo: Festival kazališnih akademija Dioniz
U Đakovu će se od 3. do 7. travnja održati 16. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, na kojem će sudjelovati 11 akademija - iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, te Linza, Beograda, Novog Sada, Ljubljane, Sarajeva, Banja Luke i Cetinja.

17. Festival hrvatske drame za djecu ""Mali Marulić""
U ponedjeljak 8. travnja počinje sedamnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu ""Mali Marulić"", u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split. Tijekom pet dana trajanja Festivala bit će izvedeno osam predstava za publiku različitih uzrasta.
 
Vedrana Klepica odabrana na Europskom rezidencijalnom programu za dramatičare
Dramska autorica Vedrana Klepica odabrana je na Europskom rezidencijalnom programu za dramatičare, priopćilo je Zagrebačko kazalište mladih (ZKM).

Travanj u Istarskom narodnom kazalištu
Travanj u INK otvara se javnim predavanjem Suzane Marjanić u ciklusu nazvanom "Predikat" u ponedjeljak 8. travnja u 20 sati. 
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti
 
Izložba "Unutarnji nemir i kontemplativni mir - slikarstvo Krešimira Jerka Rončevića (1949. - 2014.)" u Galeriji AMZ
Povodom desete godišnjice smrti umjetnika Krešimira Rončevića, Arheološki muzej Zagreb s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu priređuje izložbu „Unutarnji nemir i kontemplativni mir - slikarstvo Krešimira Jerka Rončevića (1949. - 2014.)“ koja će predstaviti presjek kroz njegov slikarski opus. 

„Fakeless“, izložba o medijskoj pismenosti
Interaktivna izložba Fakeless koja želi poduprijeti svjestan odnos prema vijestima i medijima, postavljena do 1. lipnja u knjižnici Goethe-Institutu Kroatien.

Oni dolaze… - izložba Karla Klena "Hyperrealism"
Izložba kiparskih radova mladog autora Karla Klena Hyperrealism otvara se u petak 5. travnja u Galeriji SC s početkom u 19 sati, a dio je projekta Oni dolaze…

Otvorenje izložbe Vizura 2024 / Eskapizam u Galeriji ULUPUH
Bijenalna žirirana izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a Vizura 2024 / Eskapizam otvara se u subotu 6. travnja u 12 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.

Samostalna izložba Ljiljane Belavić Kliček u Galeriji HDLU Varaždin
Izložba Ljiljane Belavić Kliček pod nazivom "Impresije Aquae lasae" predstavljena je od 3. do 29. travnja u Galeriji HDLU Varaždin.
 
Srđan Veljović, "Osamdesete"
Otvorenje izložbe fotogorafija “Osamdesete” Srđana Veljovića i razgovor s umjetnikom održat će se u kreativnom hub-u Prostor u Splitu u petak 5. travnja u 19 sati.

Etnografski muzej Istre: program Četvrtkom u muzeju (travanj - svbanj)
U proljetnim mjesecima svakog četvrtka u popodnevnim satima posjetitelji Etnografskog muzeja Istre mogu sudjelovati u radionicama, projekcijama, predavanjima ili razgledavanju izložbi. Većina programa održavat će se u pazinskom Kaštelu, uz jedno gostovanje u Kinu Valli u Puli. Ulaz je slobodan.

Izložba Lare Šebelja i Dominika Višnjića u Lovranu
Katedra za povijest i teoriju moderne i suvremene umjetnosti, Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s Katedrom za grafiku Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, najavljuje otvorenje suradničke izložbe studenata s Akademije primijenjenih umjetnosti i povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci - „Procesi“ - u četvrtak 4. travnja u Galeriji Laurus u Lovranu, s početkom u 19 sati.

Izložba novosadske umjetnice Adrienn Újházi u Salonu Galić
Otvorenje izložbe ""Threads of Transformation"" novosadske interdisciplinarne umjetnice Adrienn Újházi održat će se u petak 5. travnja u 19 sati u splitskom Salonu Galić.  
natječaji u kulturi
Raspisan natječaj za Nagradu "Milko Kelemen" (Rok: 30.4.2024.)
U povodu 100. rođendana Milka Kelemena Hrvatsko društvo skladatelja i Muzički biennale Zagreb raspisali su natječaj za Nagradu "Milko Kelemen". Natječaj je otvoren za sve hrvatske skladatelje ozbiljne glazbe, aktivne u Hrvatskoj i inozemstvu, koji na dan raspisivanja natječaja nisu stariji od 35 godina.

Književni natječaj za nagradu ""Korzo slova"" 2024. godine (Rok: 15.7.2024.)
Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, raspisao je književni natječaj za nagradu ""Korzo slova"", za najbolju neobjavljenu knjigu Sisačko-moslavačke županije 2024.
 
 
javni pozivi ministarstva kulture i medija
Objavljen Javni poziv za poticanje stvaralaštva u području suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u 2024. godini (Rok: 3.5.2024.)
S ciljem pružanja potpore plesnim umjetnicima i umjetnicima u području suvremenog cirkusa, u jačanju profesionalnih kapaciteta te podizanju kvalitete i vitalnosti u području suvremenog plesnog i cirkuskog stvaralaštva, Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za poticanje stvaralaštva u području suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u 2024. godini s rokom prijave 3. svibnja 2024.

Sva prava pridržana © Culturenet Croatia 2023. Pravne napomene // Impressum // Kontakt

Ukoliko se želite odjaviti s naše mailing liste, kliknite ovdje, unesite svoje podatke i odaberite opciju "odjava". If you would like to unsubscribe from our mailing list please send an e-mail to info@culturenet.hr and write "unsubscribe" in the message body.