Preskočite na glavni sadržaj

Arhiva newslettera

Odabirom datuma dobivate arhivu newsletter-a

culturenet.hr - dnevni pregled vijesti za 12.02.2024

obrazovanje – djeca i mladi
 
Praznionica – zimski praznici uz besplatne aktivnosti za školarce
Besplatne aktivnosti za djecu i mlade školskog uzrasta tijekom zimskih praznika održavat će se u Centru za kulturu Novi Zagreb od 19. do 23. veljače, od 10 do 14 sati.

Radionica stripa u Puli
Radionica stripa održat će se 15. veljače u prostoru "Sveta srca", u okviru izložbe Mila Manare. Prijave su u tijeku!

Besplatne kreativne radionice za osnovnoškolce za vrijeme školskih praznilka u CeKaTe-u
Centar za kulturu Trešnjevka tradicionalno i ove godine organizira besplatne radionice za osnovnoškolce za vrijeme zimskih školskih praznika. Radionice "Cool School" za djecu 7+ održat će se od 19. do 23. veljače od 10,30 do 12 sati u Centru za kulturu Trešnjevka, dok će se radionice "Kreativni inkubator" za djecu 6+ održati od 19. do 23. veljače od 10,30 do 12 sati u Društvenom domu Prečko (Prečko 2a). Ulaz je na sve radionice besplatan!
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti
 
Radionice i događanja kinoklubova u Karlovcu, Sisku, Splitu i Zagrebu
Kinoklubovi iz Karlovca, Siska, Splita i Zagreba objavljuju pozive na radionice te najavljuju događanja u veljači i ožujku.

"Beskrajno sjećanje" - dokumentarac o suživotu s Alzheimerovom bolesti 15. veljače stiže u kina
Dokumentarni film "Beskrajno sjećanje" (The Eternal Memory) dirljiva je ljubavna priča o brizi i sjećanjima u režiji renomirane čileanske redateljice Maite Alberdi. Film koji je u utrci za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca u nezavisna kina diljem Hrvatske stiže 15. veljače u distribuciji Restart Labela.

Filmšnite - revija filmova s njemačkog govornog područja u Kinoteci
U Kinoteci kreću Filmšnite, novi zajednički projekt Austrijskog kulturnog foruma, Goethe-Instituta Kroatien i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije, u sklopu kojeg će kroz četiri projekcije domaćoj publici biti predstavljeni neki od najistaknutijih recentnih filmova s njemačkog govornog područja, tj. iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Filmski četvrtak: "Glazba u stvaranju nacije"
Iz zbirke Hrvatske kinoteke u Hrvatskom državnom arhivu (dvorana Katalozi) se prikazuje program "Glazba u stvaranju nacije" u četvrtak, 15. veljače, u 18 sati. Nakon projekcije o filmovima i upotrebi glazbe u stvaranju nacije govorit će muzikologinja dr. sc. Irena Paulus. Ulaz je slobodan!
 
književnost – publicistika
 
Tribina "Bez cenzure" u Društvu hrvatskih književnika
U srijedu, 14. veljače, s početkom u 18 sati, u Društvu hrvatskih književnika održat će se književna polemika na temu "Je li hrvatska kultura i danas mahom patrijahalna ili je riječ o medijskom populizmu? Što kažu hrvatske umjetnice?".

Promocija knjige "Povijest zaklade pomorsko trgovačke akademije "Ivo Račić" u Dubrovniku"
Autor knjige Nikša Raspopović održat će dana 15. veljače, u 18 sati, u Studentskom centru Dubrovnik, promociju svoje knjige "Povijest zaklade pomorsko trgovačke akademije "Ivo Račić" u Dubrovniku".

Pjesnikinja petkom: Marija Andrijašević i Evelina Rudan
Na drugoj ovogodišnjoj tribini Pjesnikinja petkom, 16. veljače, u 19 sati, u zagrebačkoj "Booksi" gošće su dvije nagrađivane i autentične pjesnikinje, Marija Andrijašević i Evelina Rudan.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska akademika Nikše Gliga
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska akademika Nikše Gliga, hrvatskog muzikologa, glazbenog kritičara, glazbenog teoretičara i jednog od vodećih stručnjaka za suvremenu hrvatsku glazbu.
 
Počeli jubilarni Virovitički kazališni susreti - 20. VIRKAS
Svečanom premijerom predstave "Krivi Billy s Inishmaana" Kazališta Virovitica i Gradskog dramskog kazališta "Gavella", redatelja Dražena Ferenčine, u petak, 9. veljače, počeo je jubilarni 20. VIRKAS, Virovitički kazališni susreti kojeg kontinuirano od samog osnivanja podupire Ministarstvo kulture i medija.

Glazbeno-poetska večer povodom Dana žena: Zrinka Posavec i gošće u Lisinskom
Iako osnaživanje žena ne traje samo jedan dan u mjesecu, u ožujku se posebno naglašava ženska snaga i borbenost. Glazbenica, pjevačica i pjesnikinja Zrinka Posavec povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, u Lisinskom će održati glazbeno-poetsku večer kojom će na poseban način obilježiti ovaj velik i važan dan.

11. Impulse Festival u Rijeci
11. izdanje boutique festivala kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture održat će se od 22. do 28. travnja u Rijeci. Ovogodišnji Impulse Festival će predstaviti niz relevantnih gostiju koji dolaze mahom promovirati svoja aktualna ili pak nova izdanja.

Vokalna radionica s Irenom Z. Tomažin u Zadru
Udruga Kamene babe organizira vokalnu radionicu "Moved by Voice| Dodir Glasa" s Irenom Z. Tomažin u Zadru 23. i 24. ožujka 2024. 

Premijera romantične komedije "Agencija za sreću" Teatra Gavran
Teatar Gavran najavljuje premijeru romantične komedije "Agencija za sreću" koja će se održati 24. veljače, s početkom u 20 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Tekst predstave napisao je Miro Gavran, a režiju potpisuje Mladena Gavran.

Attackova tvornica: Radionica DJ-inga
U veljači započinje novi ciklus edukacija iz programa Attackove tvornice. Prva nas očekuje radionica DJ-inga, koja će se održati od 19. do 22. veljače, od 16 sati, u klubu Attack i glazbenom studiju Fajnputz u Medici. Sudjelovanje na radionici je besplatno, uz prethodnu prijavu!

Andrea Bocelli slavi 30 godina karijere u pulskoj Areni
Andrea Bocelli, jedan od najpoznatijih svjetskih tenora, proslavit će tri desetljeća karijere koncertom u pulskoj Areni 30. kolovoza čime se nakon gotovo dvadeset godina vraća na jednu od najljepših svjetskih pozornica na otvorenom, najavili su organizatori koncerta Charm Music. 

Koncert povodom 120. obljetnice rođenja Luigija Dallapiccola
120. obljetnica rođenja skladatelja i pijanista Luigija Dallapiccola (Pazin, 3.II.1904. - Firenca, 19.II.1975.) obilježit će se koncertom u Dvorani Zajednice Talijana u Puli, 15. veljače 2024 s početkom u 19 sati. 
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti
 
HDLU Istre najavljuje izložbu „Tragom geste“
Otvorenje izložbe u sklopu selektiranog tematskog projekta HDLU-a Istre „Tragom geste“ održat će se u petak, 16. veljače, u 19 sati u galeriji HDLU-a Istre u  Puli. Riječ je o prvom od pet tematskih projekata koje će HDLU Istre provesti u 2024. godini.

Izložba Mediterranea – slojeviti presjek drevnog Sredozemlja u Galeriji Kortil
U Galeriji Kortil u Rijeci u srijedu, 14. veljače, u 18 sati otvara se putujuća izložba Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Mediterranea - slojeviti presjek drevnog Sredozemlja u organizaciji Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Talijanskog instituta za kulturu i Generalnog Konzulata Italije u Rijeci.

Izložba "Priroda i tehnika" od 15. veljače u Tehničkom muzeju Nikola Tesla
Izložba "Priroda i tehnika" nastala je u suradnji Prirodoslovnog i Tehničkog odjela Muzeja Slavonije iz Osijeka, a približava nas naizgled onomu jednostavnom u prirodi i otkriva njezinu zapanjujuću složenost, interpretira odnos prirode i čovjeka te prikazuje tehnološke inovacije nadahnute prirodom. Ova je izložba na Danima hrvatskih muzeja u organizaciji ICOM Hrvatska dobila dva posebna priznanja za izvrsnost hrvatskih muzejskih projekata u 2023. godini.

Marina Rajšić - Print Screen
Izložba Marine Rajšić "Print Screen" otvara se u utorak 13. veljače u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji VN.

Izložba fotografija Stanka Abadžića u Laubi
Izložba fotografija - "Aktovi" Stanka Abadžića održava se od 17. do 25. veljače u zagrebačkoj Laubi.
 
Razgovor s umjetnicom - Mejra Mujičić: Tinel
Razgovor s umjetnicom Mejrom Mujičić održat će se u srijedu 14. veljače u 13 sati, u Etnografskome muzeju u Zagrebu.
natječaji u kulturi
Otvoren Natječaj za 35. Susret hrvatskih plesnih ansambala (Rok: 10.6.2024.)
Hrvatski sabor kulture i ove godine poziva zainteresirane plesne skupine, ansamble, klubove i udruge da se prijave na Natječaj za 35. Susret hrvatskih plesnih ansambala (35. SHPA) koji će biti održan 23 i 24. studenog 2024. u Osijeku.

Natječaj za izložbu “Izumrli“ u sklopu Festivala FLU-FLUXUS (Rok: 20.3.2024.)
Kulturni centar Travno poziva umjetnike svih izričaja za prijavu radova na izložbu “Izumrli“ u sklopu Festivala likovnih umjetnosti u Novom Zagrebu - FLU-FLUXUS. Izložba će biti postavljena u svibnju ove godine u atomskom skloništu Mamutice.

„Music Sandbox“ - poziv za nove skladbe suvremene glazbe (Rok: 1.8.2024.)
„Music Sandbox“ ime je festivala posvećenog suvremenoj glazbi u organizaciji ansambla S/UMAS, a održava se u Splitu. Ime dolazi od poslovnog pojma „sandbox“ koji označava inovativno područje u kojem se ustaljena pravila uklanjaju te se sudionicima omogućuje eksperimentiranje.
 
KuŠIn 2024. - natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika i njegova područja (Rok: 31.3.2024.)
Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine je, deveti put zaredom, raspisala nagradni natječaj KuŠIn za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika i njegova područja. Rok za slanje priče je 31. ožujka 2024.!

Sva prava pridržana © Culturenet Croatia 2023. Pravne napomene // Impressum // Kontakt

Ukoliko se želite odjaviti s naše mailing liste, kliknite ovdje, unesite svoje podatke i odaberite opciju "odjava". If you would like to unsubscribe from our mailing list please send an e-mail to info@culturenet.hr and write "unsubscribe" in the message body.