Preskočite na glavni sadržaj

Arhiva newslettera

Odabirom datuma dobivate arhivu newsletter-a

culturenet.hr - dnevni pregled vijesti za 20.11.2023

ostalo
 
Dani Marije Jurić Zagorke 2023.
Ovogodišnji program započinje u utorak, 21. studenoga, s početkom u 18 sati, ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici kostimiranom izvedbom "Cvijet za riječ" - Ponesi cvijet za našu Zagorku!
 
kreativna europa
 
Izvješće o praćenju programa Kreativna Europa: utjecaj i provedba u razdoblju 2021.-2022.
Europska komisija objavila je izvješće o praćenju programa Kreativna Europa u kojem opisuje na koji je način Program doprinio oporavku kulturnih i kreativnih sektora u razdoblju 2021. - 2022. Za Kreativnu Europu bio je to izuzetno izazovan period koji uključuje post pandemijsko razdoblje, uključivanje novih sektora - npr. informativnih medija, ali i nastojanja Programa da postane što inovativniji, zeleniji i uključiviji.
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti
 
Art kino Arsen i ljetna pozornica Barone primljeni u prestižnu mrežu Europa Cinemas
U svojoj trećoj sezoni održavanja kino programa, šibensko Art kino Arsen zajedno s ljetnom pozornicom na Tvrđavi Barone postalo je dio Europa Cinemas - najprestižnije europske mreže neovisnih kinoprikazivača, koju čini 1221 kino i 3060 kinodvorana u 38 zemalja.
 
književnost – publicistika
 
Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica predstavlja nove ambasadore čitanja
Prije dvije godine predstavljeni su prvi ambasadori čitanja Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica, a sada se predstavljaju novi! Osim što su pristali podijeliti s vama svoje čitateljske priče, pripremili su za vas i preporuke knjiga. Pročitajte ih, možda otkrijete da su vam neki ljudi sličniji nego što mislite, barem u čitateljskom smislu!

Književna tribina: Alis Marić "Čitaj knjigu: od strastvenog hobija do književne (r)evolucije"
Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad ugostit će na Alis Marić, autoricu popularnog bloga "Čitaj knjigu" i istoimene Facebook stranice koju prati više od pola milijuna ljudi, na književnoj tribini koja će se održati u srijedu, 22. studenog, u 19,30 sati.

Robert Perišić dobitnik ovogodišnje Nagrade Kamov
Dobitnik Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolju knjigu godine 2023. je Robert Perišić za roman "Brod za Issu" (Sandorf, Zagreb 2022.).

Magdalena Blažević osvojila glavnu nagradu za kratku priču "Ranko Marinković"
Dobitnica glavne nagrade 57. izdanja Večernjakovog natječaja za kratku priču "Ranko Marinković" je Magdalena Blažević, autorica priče "Đul pita", objavio je žiri u ponedjeljak u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti, književnost – publicistika
 
Promocija knjige: "Aleksandar Nikolajevič Skrjabin"
Predstavljanje skladateljeve biografije "Aleksandar Nikolajevič Skrjabin" Igora Belze održat će se u petak 24. studenoga u 18 sati u Koncertnoj dvorani Vaclav Huml na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Knjigu je s ruskog prevela Magdalena Marija Meašić, a na inicijativu Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin objavila nakladnička kuća Mala zvona u svojoj biblioteci U prvom licu.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
U srijedu počinje 10. Zagrebački festival harfe
U Zagrebu se od srijede, 22. do nedjelje, 26. studenoga održava 10. Zagrebački  festival harfe koji ove godine ugošćuje i ukrajinski festival harfe Glowing harp festival.

Koncert: Marathon - With a Little Help from My Friends
Cantus Ansambl najavljuje koncert Marathon - "With a Little Help from My Friends" koji će se održati u ponedjeljak 27. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog.

Praizvedena baletna predstava "Hamlet" koreografa Lea Mujića
Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno je 17. studenoga izveden Shakespeareov "Hamlet" redatelja i koreografa Lea Mujića. Predstava je posvećena Suzani Bačić (1962. - 2023.), balerini i baletnoj majstorici Baleta HNK u Zagrebu.

Zagrebačka premijera predstave "Početak‘
Drama "Početak", nastala u koprodukciji Teatra EXIT i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak, doživjet će svoju zagrebačku premijeru u srijedu, 22. studenoga, s početkom u 20 sati, u Teatru Exit.

Obilježavanje 100. godišnjice od prikazivanja prve dramske predstave u Buševcu i 100 godina Pučkog kazališta OSS Buševec
Upravni odbor Ogranka Seljačke sloge Buševec najavljuje prigodni program obilježavanje stote godišnjice od prikazivanja prve dramske predstave u Buševcu i sto godina Pučkog kazališta OSS Buševec.

ZKM gostuje u Beogradskom dramskom pozorištu
Zagrebačko kazalište mladih gostuje s hvaljenom predstavom "Eichmann u Jeruzalemu" u srijedu, 22. studenog, u Beogradskom dramskom pozorištu. Ovo je nastavak niza međunarodnih gostovanja ZKM-a sa spomenutom predstavom, dok je za glumačka ostvarenja ansambl nagrađivan na regionalnim kazališnim festivalima.
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti
 
Izložba Ivice Šiška "Hodočašće - 40 godina kontinuiteta" otvara se u Zaprešiću
Izložba akademskog slikara, grafičara i dugogodišnjeg profesora na ALU u Zagrebu Ivice Šiška pod nazivom "Hodočašće - 40 godina kontinuiteta" otvara se 23. studenog u 19 sati u Muzeju Matije Skurjenija u Zaprešiću.

Otvorenje istraživačko-izložbenog projekta "70 godina TUP-a"
Otvorenje istraživačko-izložbenog projekta „70 godina TUP-a“ održat će se u ponedjeljak 20. studenoga u prostorima TUP-a (pogon "Kontakti") u sklopu otvorenja jubilarnih 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija nakon čega će posjetitelji moći razgledati izložbe "Crni stup društva" i "Dubrovački crni dijamant" u organizaciji TUP dd i Muzeja crvene povijesti na više lokacija u kompleksu TUP-a i u galeriji Muzeja crvene povijesti.

Izložba "Čarolija tekstila" u žitnici "Rupe"
Izložba Dubrovačkih muzeja „Čarolija tekstila - Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade“ otvara se u utorak 21. studenoga u 18 sati u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“. 

Otvorenje izložbe "Šum 84/94/24" u MSU-u
Otvorenje izložbe "Šum 84/94/24" iz ciklusa Okidači održat će se u utorak 21. studenoga u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba je nastala u suradnji s Laboratorijom kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, projektom MSUCG započetim 2022. godine.
 
Zagrebački FER najavljuje izložbu "Feropolis"
Otvorenje izložbe »FEROPOLIS« održat će se u utorak 21. studenoga u 13 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Izložbom će se predstaviti razvoj i gradnja fakultetskoga kompleksa tijekom vremena te tehnološko-znanstveno-gospodarski razvoj koji ju je pratio. 
kulturni sadržaji online
Virtualna izložba: "Muzej Mimara – obnova"
Na mrežnoj stranici Muzeja Mimara, putem virtualne izložbe "Muzej Mimara - obnova" predstavljen je presjek djelovanja Muzeja Mimara od otvaranja 17. srpnja 1987. do današnjih dana...
natječaji u kulturi
FKM 2024: Otvoreni natječaj za prijave filmova (Rok: 15.4.2024.)
Otvorene su prijave za 3. izdanje Festivala Kratkog Metra Novigrad na platformi FilmFreeway!

Natječaj za kratku priču metaFORA2024. - budi karakter (Rok: 15.3.2024.)
Knjižnica Vladimira Nazora, Vodovodna 13 u Zagrebu, raspisuje natječaj za najbolju kratku priču metaFORA2024.- budi karakter, u odrasloj i dječjoj konkurenciji.

Interreg Slovenija – Hrvatska 2021. – 2027.: Otvoreni poziv za male projekte (Rok: 31.1.2024.)
Otvoreni poziv namijenjen je sufinanciranju projekata prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske u programskom razdoblju 2021. - 2027., koji jačaju izgradnju povjerenja i razumijevanja među stanovnicima prekograničnog područja podržavanjem prekograničnih događanja, međugeneracijske suradnje te aktivnosti zajedničkog učenja i podizanja svijesti.

UHBDR91.:Raspisan pjesnički natječaj "Zvonimir Golob" (Rok: 15.1.2024.)
Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) raspisala je tradicionalni natječaj za najbolju neobjavljenu ljubavnu pjesmu "Zvonimir Golob".

Otvoren je natječaj HDS-a "Contemporanea 2024." (Rok: 8.12.2023.)
Hrvatsko društvo skladatelja raspisalo je natječaj Contemporanea 2024. za potporu projekata i manifestacija koje promiču hrvatsko glazbeno stvaralaštvo u području suvremene ozbiljne glazbe.

Sva prava pridržana © Culturenet Croatia 2023. Pravne napomene // Impressum // Kontakt

Ukoliko se želite odjaviti s naše mailing liste, kliknite ovdje, unesite svoje podatke i odaberite opciju "odjava". If you would like to unsubscribe from our mailing list please send an e-mail to info@culturenet.hr and write "unsubscribe" in the message body.