Preskočite na glavni sadržaj

Arhiva newslettera

Odabirom datuma dobivate arhivu newsletter-a

culturenet.hr - dnevni pregled vijesti za 18.09.2023

ostalo
 
Online radionice izrade instrumenata od rootanih Android telefona
Online radionice izrade instrumenata od rootanih Android telefona održavaju se od 25. do 28. rujna 2023. Prijave su u tijeku.
 
obrazovanje – djeca i mladi
 
Letimo padobranom s našim domaćim Leonardom - Faustom Vrančićem
U sklopu Europskog tjedna mobilnosti 2023. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u srijedu, 20. rujna, od 18 do 19,30 sati, održat će se znanstvenopopularna radionica za djecu od 6 do 12 godina "Letimo padobranom s našim domaćim Leonardom-Faustom Vrančićem".
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti
 
8. izdanje Film svima: inkluzivne projekcije novoprilagođenih domaćih naslova
Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba u Rijeci tradicionalno znači i Film svima, program inkluzivnih projekcija filmova prilagođenih gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama udruge Filmaktiv koji ove godine obilježava 8. godišnjicu postojanja. Film svima će biti održan od 21. do 23. rujna u Dječjoj kući i u projektom pokrenutog, prvom hrvatskom inkluzivnom kinu na otvorenom — UGIN Filmski vrt.

Dodjelom nagrada zatvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival
Projekcijom višestruko nagrađivanog filma "Stric" redateljskog dua Andrije Mardešića i Davida Kapca te dodjelom nagrada zatvorena su ovogodišnja izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac te u suorganizaciji novootvorenog Kina Edison.

Poziv statistima za potrebe snimanja hrvatskog dugometražnog igranog filma
Za potrebe snimanja hrvatskog dugometražnog igranog filma, 4film produkcija traži muške i ženske statiste (do 35 godina) koji mogu glumiti studente.
 
arhitektura – urbanizam – dizajn
 
Jubilarni Zagreb Design Week od 26. rujna do 1. listopada
Jubilarno 10. izdanje Zagreb Design Weeka koje će se na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu, održati od 26. rujna do 1. listopada, obilježit će bogat i raznovrstan program ispunjen izložbama, predavanjima, panelima, modnom revijom, tradicionalnom dodjelom ZGDW nagrada, koncertima i partyjima. 

[d]razgovor: Ana Labudović (RISO & prijatelji)
U srijedu 20. rujna u 19 sati u HDD galeriji u Zagrebu održat će se javni [d]razgovor s dizajnericom Anom Labudović, povodom izložbe “RISO i prijatelji: 200.000 otisaka kasnije”.
 
književnost – publicistika
 
13. Natječaj za kratku priču Muzeja anđela Varaždin – objavljeni dobitnici
U subotu, 30. rujna, u 11 sati, održat će se dodjela nagrada i čitanje priča nagrađenih autora 13. natječaja za kratku priču Muzeja anđela Varaždin. Ujedno će se, kao i svake godine, uz taj događaj obilježiti i proslaviti Dan Anđela čuvara.

Predstavljen roman Mire Gavrana "Portret duše"
Roman hrvatskoga književnika Mire Gavrana "Portret duše", u kojem autor kroz različite forme govori o životima sedam žena, predstavljen je u ponedjeljak, 18. rujna, u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Uži izbor za Nagradu Ksaver Šandor Gjalski za 2023.
Na sjednici Povjerenstva za dodjelu Nagrade Ksaver Šandor Gjalski, održanoj 14. rujna 2023. u prostorijama DHK, odabrana su književna djela i autori koji ulaze u uži izbor za Nagradu Gjalski za 2023.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
Radionica “Digital Built Environment: Tools, Projects, and Future Directions in Practice, Research, and Education”
TU Delft (digiNEB koordinator) i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju radionicu projekta Europske unije digiNEB – Digital Ecosystems for the New European Bauhaus koja će se održati 20. rujna 2023. u prostoru Društva arhitekata Zagreba / Udruženja hrvatskih arhitekata, uživo i online. Prijave su u tijeku!

Diana Halller otvoreno s publikom o Anni Boleni
Ususret skorašnjoj premijeri Donizettijeve opere „Anna Bolena“ u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, publika će imati prigodu prisustvovati posebnoj, otvorenoj probi ove operne predstave u utorak 19. listopada 2023.  u 19 sati, u gledalištu HNK Ivana pl. Zajca.

Hrvatski suvremeni teatar u srcu Mallorce
Od 14. do 16. rujna na Mallorci, u gradiću Sineu u okviru festivala Ciclop gostovalo je petnaestak hrvatskih umjetnika koji su održali pet izvedbi i predavanja pred prepunim dvoranama. Ciclop je međunarodni festival vizualnog kazališta koji se svake godine sredinom rujna održava na Mallorci i okuplja renomirane izvedbene umjetnike balearskog i katalonskog područja.

1. Format festival u Hvarskom povijesnom kazalištu
Format - festival malih formi izvedbenih umjetnosti, u organizaciji umjetničke organizacije Connect4, održat će se od 21. do 23. rujna u Hvarskom povijesnom kazalištu. Ulaz na sva događanja je besplatan!

Gostovanja predstave "Othello"
Predstava "Othello", koja je premijerno izvedena na Brijunima u sklopu Ulyssesove 23. sezone, bit će 18. i 19. rujna odigrana u Sarajevu, a zatim u listopadu u Skopju i prosincu u Beogradu. Predstava je nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses i Sarajevskog ratnog teatra SART.

Osječki HNK najavio novu sezonu pod motom "Sve što jesmo..."
Tri dramske, dvije baletne i jedna operna premijera obilježit će 117. kazališnu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pod motom "Sve što jesmo...", najavljeno je u Osijeku na konferenciji za novinare.
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti
 
Predstavljanje knjige "Projekt Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba 2009. – 2021."
U Muzeju grada Zagreba bit će 19. rujna predstavljena knjiga "Projekt Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba 2009. – 2021." Kristiana Strukića, autora i voditelja projekta i muzejskog savjetnika u MGZ-u.

HDLU Zagreb poziva na ""5. Zagrebački festival crteža 2023"" i besplatne kreativne radionice
Službeno otvorenje ""5. Zagrebačkog festivala crteža 2023"" u organizaciji HDLU Zagreb održati će se u petak 29. rujna u 12 sati u InArt galeriji (MO Trnsko, Trnsko 34 a, Zagreb). Festival će za posjetitelje biti otvoren do 1. listopada 2023. (petak, subota i nedjelja), svaki dan od 12 do 17 sati.

Izložba: "1903. u Hrvatskoj"
Otvorenje izložbe “1903. u Hrvatskoj” održat će se u srijedu 20. rujna u 12 sati u Muzeju seljačkih buna.

Fran Marko Vlahinić, "Svaki čovjek ima svoj blues"
Izložba Frana Marka Vlahinića "Svaki čovjek ima svoj blues" može se pogledati u prostoru Art room, Centar za mlade BUNKER u Samoboru, od 22. rujna do 7. listopada 2023.

Izložba “Priroda i društvo” u Osijeku
Izložba “Priroda i društvo” otvara se u srijedu 20. rujna s početkom u 19 sati U Galeriji Kazamat u Osijeku. Radove izlažu Mia Matijević Akrap, Manuela Pauk i Ana Ratković Sobota.
natječaji u kulturi
Otvorene prijave za 34. Marulićeve dane (1.11.2023.)
Hrvatsko narodno kazalište Split, organizator festivala hrvatske drame Marulićevi dani, objavilo je prijavnicu za 34. Marulićeve dane koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja 2024. Rok za prijave predstava je 1. studenog 2023.!

Sva prava pridržana © Culturenet Croatia 2023. Pravne napomene // Impressum // Kontakt

Ukoliko se želite odjaviti s naše mailing liste, kliknite ovdje, unesite svoje podatke i odaberite opciju "odjava". If you would like to unsubscribe from our mailing list please send an e-mail to info@culturenet.hr and write "unsubscribe" in the message body.