Preskočite na glavni sadržaj

Arhiva newslettera

Odabirom datuma dobivate arhivu newsletter-a

culturenet.hr - dnevni pregled vijesti za 07.06.2023

ostalo
 
7. Festival kulture i komunikacija u Zaprešiću
Festival kulture i komunikacija, u organizaciji Veleučilišta s pravom javnosti Baltazar Zaprešić, će se održati 10. lipnja u Zaprešiću, u prostoru Vršilnice, koja je spomenik nulte kategorije, smješten u sklopu Novih dvora. Cilj festivala je sve zainteresirane, a posebno studente i mlade upoznati s temama vezanim za kulturu, medije i komunikacije, omogućiti im stjecanje novih znanja i vještina, sudjelovanje na tribinama i radionicama te uživanje u dobroj glazbi.

Predstavljen program 8. Festivala varaždinskih dvorišta
U Varaždinu će se 17. i 18. lipnja održati 8. Festival varaždinskih dvorišta, manifestacija koja posjetiteljima omogućuje da zavire u privatna dvorišta javnosti često nedostupna. Ovoga će puta svoja vrata posjetiteljima otvoriti rekordnih 16 dvorišta!
 
WHW najavljuje razgovor/performans Dore Garcie i Maa Mollone
Razgovor/performans Dore Garcie i Maa Mollone nadovezuje se na projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije), niz izložbenih epizoda temeljenih na Zbirci Kontakt i posvećenih umjetniku Mladenu Stilinoviću, koje su se odvijale u Zagrebu i Londonu 2016–2017. Razgovor će se održati u srijedu 14. lipnja u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreba.
 
obrazovanje – djeca i mladi
 
Ljetne radionice Školskog!
Hrvatski školski muzej i ove godine organizira ljetne radionice „Neka škola završi kreativno!“ od 26. do 30. lipnja u galeriji "Školica za 5" u Hebrangovoj 5 u Zagrebu.

Započeo je drugi ciklus poticanja rada školskih filmskih družina
Ovog ponedjeljka, 5. lipnja, u kinu "Tuškanac" je održano svečano potpisivanje ugovora između Hrvatskog filmskog saveza i osnovnih te srednjih škola koje su dobile sredstva za sufinanciranje posebnog programa za podupiranje rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela školskih filmskih družina.
 
povijesna i kulturna baština
 
Obnovljen status MCPA Zadra kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a
Odlukom Izvršnog odbora UNESCO-a (215. EX/Odluka 18.V) potvrđena je obnova statusa Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a za naredno osmogodišnje razdoblje, na sjednici održanoj u Parizu od 5. do 19. listopada 2022. godine.
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti
 
Film svima turneja inkluzivnih filmova kreće iz Pule
Film svima turneja, projekt riječke udruge Filmaktiv koji se provodi kroz dugogodišnji inkluzivni program "Film svima" kreće na prvu turneju. U svojoj 8. godini postojanja, Film svima ima priliku prikazati inkluzivne filmove dostupne gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama diljem Hrvatske. Za prvu stanicu Film svima turneje odabrana je Pula i program Kino Katarina koji svojim društvenim angažmanom kroz medij filma dodaje vrijednost programu "Film svima".

Poziv za sudjelovanje na filmskoj radionici - Pronađi svoju publiku
Otvorena medijska grupacija i tvrtka 4 film objavljuju natječaj za prijavu za nadolazeću edukativnu filmsku radionicu "Pronađi svoju publiku" koja će se održati u Zagrebu od 23. do 25. lipnja 2023. Natječaj je namijenjen hrvatskim filmskim profesionalcima i studentima iz područja filmske umjetnosti. Prijava i sudjelovanje na radionici je besplatno! Rok za prijavu je 16. lipanj 2023.
 
književnost – publicistika
 
Festival ljubavne poezije u Samoboru
34. Vrazova Ljubica – festival ljubavne poezije održava se od 1. do 17. lipnja u Samoboru. Uz tri pjesničke večeri koje uključuju pjesnike iz cijele Hrvatske, goste iz Slovenije i nastup glazbenika, festival je započeo izložbom i predavanjima te programom za najmlađe...                         

Promocija zbirke pjesama Mihaele Rašice "Grimiz, kristal i sol"
Promocija zbirke pjesama Mihaele Rašice "Grimiz, kristal i sol" (Naklada Bošković, 2023.) održat će se u ponedjeljak, 12. lipnja, u 18,30 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2.

Poznati dobitnici 56. nagrade "Grigor Vitez" - najstarije nagrade za domaću književnost i ilustraciju za djecu
Ines Marciuš Kruljac, Lada Martinac-Kralj, Hana Tintor, Nina Ivanović, Vendi Vernić i Krunoslav Mikulan dobitnici su Nagrade "Grigor Vitez" 2022. za dječju književnost i ilustraciju. Svečano uručivanje nagrada održat će se u petak, 16. lipnja, u 18 sati, u Maloj dvorani KD "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, u organizaciji Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske, osnivača Nagrade i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj.

7. Dani Antuna Gustava Matoša
7. Dani Antuna Gustava Matoša održat će se od 7. do 13. lipnja 2023., prigodom 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb 17. ožujka 1914.).

Predstavljanje knjige "Cico - tak imam te rad" i otvaranje Male besplatne knjižnice u Jastrebarskom
Predstavljanje Večernjakove knjige godine "Cico – tak imam te rad" Tomislava Dasovića i Mladena Miletića i svečano otvaranje Male besplatne knjižnice ispred Glazbene škole Jastrebarsko održat će se u petak, 9. lipnja, s početkom u 20 sati.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
"Verdi u francuskom zagrljaju" u osječkom HNK-u
Koncert "Verdi u francuskom zagrljaju" održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 9. i 10. lipnja u sklopu Lipanjske operne noći, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Midsummer Scene: koncert "Piano Maniacs Triathlon"
Glazbeno gostovanje troje svjetski poznatih pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, Matthew Mayera i Antonije Pacek održat će se u okviru ovogodišnjeg devetog izdanja festivala Midsummer Scene. Glazbeno putovanje koncertom PIANO MANIACS TRIATHLON na rasporedu je u petak 30. lipnja u dubrovačkom Kneževom dvoru.

Splitski virtuozi kreću na Jadransku turneju
Komorni orkestar "Splitski virtuozi" na Jadranskoj turneji će održat će šest koncerata. Prvi je na rasporedu ove subote 10. lipnja - u Dubrovniku.

Prijavite se na inkluzivne plesne radionice švedskog kolektiva Danskompaniet Spinn
Svi zainteresirani pozivaju se na prijave za inkluzivnu plesnu radionicu koju će održati švedski inkluzivni plesni kolektiv Danskompaniet Spinn u sklopu 8. Festivala inkluzivne scene "preOKRET". Pridružite se gostujućoj plesnoj radionici koja se održava 12. lipnja, od 14,30 do 18 sati, u Dvorani Zamet i 13. lipnja od 13 do 16 sati, u Dvorani kulture u Rijeci. Radionica je namijenjena svim ljubiteljima plesa neovisno o iskustvu i godinama!

Autorski koncert Vjekoslava Nježića u povodu 50. rođendana
U ciklusu autorskih večeri koje Hrvatsko društvo skladatelja redovito posvećuje istaknutim osobnostima hrvatske autorske scene sljedećeg utorka 13. lipnja dočekujemo skladatelja, producenta i glazbenog pedagoga Vjekoslava Nježića! Koncert se održava u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00 sati.

Cjelovečernji koncert Varaždinskog vokalnog ansambla
U petak 16. lipnja 2023. godine prvim cjelovečernjim koncertom sezone varaždinskoj publici predstavit će se Varaždinski vokalni ansambl.
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti, kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
SomaHut 2023 festival
U Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu se 17. i 18. lipnja održava SomaHut festival. Ovo dvodnevno događanje u produkciji Multimedijalne kolibe, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb, prvi put na zagrebačku kulturnu scenu dovodi bogat radionički, izvedbeno-izložbeni i diskurzivni program okupljen oko zajedničkog interesa za somu - živo tijelo i pokret u svim njegovim pojavnostima, kao temelj uzajamnog razumijevanja, učenja i dijeljenja.
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti
 
Izložbom "Bez riječi, samo glazba" otvoren je Međunarodni tjedan arhiva
U povodu Međunarodnog tjedna arhiva ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić otvorila je izložbu "Bez riječi, samo glazba", koja donosi odabrane dokumente iz 20 arhivskih fondova i zbirki Hrvatskog državnog arhiva i Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije koji svjedoče o kontinuiranom glazbenom životu Hrvatske u razdoblju od 11. do 20. stoljeća.

Izložba Branka Gulina "Paralelna realnost"
Otvorenje samostalne izložbe Branka Gulina "Paralelna realnost" održat će se ?u petak 9. lipnja s početkom u 20 sati u galeriji HDLU-a Istre u Puli.

Otvorenje retrospektivne izložbe Josipa Trostmanna u UGD
Retrospektivna izložba Josipa Trostmanna pod nazivom "Vatrena paleta Pinove jeseni" bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak 13. lipnja u 20 sati.

Retrospektivna izložba Sanje Iveković "Works of Heart" u MSU-u
Prva sveobuhvatna muzejska retrospektiva u rodnom gradu jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković, "Works of  Heart (1970-2023)", otvara se u MSU Zagreb u četvrtak 15. lipnja u 20 sati.
kulturni sadržaji online
"Hrvatska revija" posvećena zagrebačkoj katedrali
Tema prvog ovogodišnjeg broja Hrvatske revije, časopisa Matice hrvatske, je zagrebačka katedrala. O našem dosadašnjem znanju o katedrali, o stanju istraživanja najranijih vremena katedrale, o stanju njezine knjižne baštine, likovne opreme, o velikim mijenama u izgledu katedrale i naposlijetku o stanju nakon potresa i mišljenjima struke o daljnjim restauratorskim, konzervatorskim i istraživačkim koracima, piše sedam stručnjaka. 
 
Autorski tekstovi iz "Godišnjaka hrvatske arhitekture 2022." na stranici UHA-e
U narednim tjednima Udruženje hrvatskih arhitekata na svojoj će mrežnoj stranici objavljivati razgovore s dobitnicima UHA-inih godišnjih nagrada za 2022. godinu i autorske tekstove objavljene u "Godišnjaku hrvatske arhitekture 2022.".
 
"Film u bolnici" i Animafest donose filmsku magiju svjetske animacije djeci u bolnicama
Nakon gostovanja "Pulice u kaputu", programa Pula Film Festivala i pulskog Kina Valli, na online platformu filmubolnici.org stiže Animafest. Ovaj svjetski poznati festival animiranog filma, u suradnji s udrugom "Djeca susreću umjetnost" kroz program "Sedmi kontinent", na platformu filmubolnici.org donosi magiju djeci i mladima diljem hrvatskih bolnica.
natječaji u kulturi
Raspisan natječaj za književnu nagradu Fric (Rok.1.9.2023.)
Nagrada Fric dodjeljuje se godišnje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1.7.2022. - 30.6.2023. godine (izborna godina).

Natječaj za dodjelu sredstava Zaklade Adris 2023. (Rok: 19.6.2023.)
Zaklada Adris objavila je Natječaj za dodjelu sredstava Zaklade Adris za sljedeće programe Zaklade: ZNANJE I OTKRIĆA: program potpore učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima, znanstvenim i istraživačkim projektima; STVARALAŠTVO, EKOLOGIJA, BAŠTINA I DOBROTA: program potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima zaštite prirode, projektima koji pridonose zaštiti i očuvanju hrvatske izvornosti te humanitarnim projektima i pomaganju djeci bez roditelja.

Hrvatsko čitateljsko društvo pokrenulo godišnju dodjelu ‘Priznanja Đurđa Mesić’ (Rok: 30.6.2023.)
S ciljem unapređivanja kvalitete izobrazbe čitanja i pismenosti na svim razinama, razvijanja svijesti o utjecaju čitanja i važnosti pismenosti, promicanja razvijanja onog stupnja pismenosti i čitateljskih sposobnosti koje su u skladu s jedinstvenim mogućnostima svakog pojedinca, Hrvatsko čitateljsko društvo pokrenulo je godišnju dodjelu ‘Priznanja Đurđa Mesić’ pojedincima i/ili ustanovama i drugim organizacijama za izvanredan doprinos na području čitanja i pismenosti.

Sva prava pridržana © Culturenet Croatia 2023. Pravne napomene // Impressum // Kontakt

Ukoliko se želite odjaviti s naše mailing liste, kliknite ovdje, unesite svoje podatke i odaberite opciju "odjava". If you would like to unsubscribe from our mailing list please send an e-mail to info@culturenet.hr and write "unsubscribe" in the message body.