Preskočite na glavni sadržaj

Opširnije >>>


SEKVENCA # 1 Prekasno je za odustajanje
siječanj - veljača 2023.
Neonskim natpisom umjetnica Neli Ružić intervenira na pročelje zgrade Glavnog kolodvora Zagreb dajući obrise za nove programske smjernice Umjetničkog paviljona.

SEKVENCA # 2 Izmještanje, izložbe i projekti realizirani u drugim prostorima / taktike useljavanja i kohabitiranja
od veljače 2023. nadalje
Uslijed nedostatka vlastitog prostora, zbog obnove zgrade oštećene u potresu, program se odvija na različitim lokacijama u gradu koristeći taktike useljavanja i kohabitiranja s drugim institucijama i ustanovama (Hrvatski inženjerski savez, Botanički vrt, Tehnički muzej, Etnografski muzej...). Pritom se oslanja na ideju suradništva i solidarnosti, stvara nove kontekste i relacije između različite publike i prostora, širi prostor dijaloga i interdisciplinarnih veza te razvija novu umjetničku i kulturnu topografiju u gradu.
Izložbe i projekti realizirani u drugim prostorima:
Neli Ružić „Timescape: vremenski obzor“, Palača Vranyczany, Hrvatski inženjerski savez; veljača - ožujak 2023.; „Timescape: vremenski pejzaž“, Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda, Srbija; ožujak - travanj, 2023.
SofijaSilvia „Pendulum“, Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta; travanj - lipanj 2023.
Sandra Križić Roban „Rasvijetljena soba - ženska fotografska praksa u Hrvatskoj“, Tehnički muzej „Nikola Tesla“, studeni - prosinac, 2023.; „Rasvijetljena soba - konflikt“; Etnografski muzej, Zagreb, studeni 2023.
Leonida Kovač: „Krajolici simultanog vremena“, serija predavanja o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti kroz komparativno čitanje književnog opusa W. G. Sebalda i drugih suvremenih autora.
 
SEKVENCA # 3 www. umjetnicki-paviljon.hr
Redizajnirali smo mrežnu stranicu, potražite nas u novom izdanju od 22. 12. 2023.

SEKVENCA # 4 Mjesto susreta - podcast, od veljače 2023.
Podcast Umjetničkog paviljona „Mjesto susreta“ serija je audio i video epizoda s kratkim umjetničkim ili kustoskim vodstvima, razgovorima i govorom o umjetnosti ili umjetničkom radu. Ideja serije je učiniti umjetnost dostupnom, pružiti uvid publici u umjetnička nastojanja, promišljanja i u umjetnički proces te otvoriti prostor mogućih dijaloga/poliloga.
Za prosinac i siječanj o svojim radovima govore umjetnice na izložbi „Rasvijetljena soba“, povjesničarka umjetnosti Ivana Završki, a razgovor o fotografiji vode povjesničarke umjetnosti Sandra Križić Roban i Marija Tonković. Pratite nas.
 
SEKVENCA # 5 Znakovi grada, Plakati u City light boxovima i na billboardima
14. 12. - 30. 12. 2023.
Zatvorenost paviljona samo je prividna. Bilježimo promjene, izvrćemo vanjsko i unutarnje, privremeno fiksiramo transformaciju, pokazujemo nedostupno. Upisujemo u javni prostor svoje trajanje, razlučujemo povijesne hegemonije, detektiramo nove uporišne točke, pravimo mjesto za zajedništvo različitih kulturnih modusa i identiteta.
Na 43 lokacija u gradu, u city light boxove i na billboarde, postavljamo četiri serije plakata koje se međusobno nadograđuju. Fotografije eksterijera i interijera gradilišta, kolaži izložbenih plakata te glasovi stranih građevinskih radnika zaposlenih na obnovi, govore o Umjetničkom paviljonu kao transformativnom mjestu duge i premrežene kulturne tradicije i fluidnih povijesnih narativa i geopolitičkih konstrukcija.
Fotografije: Jasenko Rasol (eksterijer), Sanja Bistričić Srića (interijer), Rafaela Dražić (kolaži) Andreja Kulunčić (u okviru umjetničko-istraživačkog projekta „Starenje“); dizajn: Rafaela Dražić

SEKVENCA # 6 Na gradilištu
Ograda, skela: privremeni prostor za intervenciju, umjetničku produkciju, provokaciju, poziv na bliski pogled, susret u prolazu.
Klasja Habjan: „Nadogradnja“, u sklopu Artupunkture, listopad - studeni 2023.
Miranda Veljačić i Dinko Peračić, intervencija za Paviljon, prosinac 2023.

SEKVENCA # 7 Slučaj Paviljon, 11. 12. - 15. 12. 2023.
Centar mladih Ribnjak; Klizalište, Ledeni park
Višegodišnji program „Slučaj Paviljon“ obuhvaća umjetnička istraživanja koja sagledavaju Paviljon s različitih umjetničkih i istraživačkih pozicija i različitim metodologijama, a cilj je istražiti i redefinirati povijesnu i kontekstualnu sliku Paviljona, propitati arhitektonsku formu, istražiti mjesta kolektivne identifikacije te mogućnosti novih i starih imaginarija Paviljona kao kapitalnog mjesta kulture i umjetnosti. Senzorni, afektivni podaci, registri emocija, gradnja novog znanja, razbijanje monolitnih kolektivnih predodžbi u samom je fokusu ovog programa.
Sudjeluju: Božena Končić Badurina, Nina Kurtela, Ana Kuzmanić, Toni Meštrović, Lana Stojićević, Miranda Veljačić i Dinko Peračić i gosti.
 
11. 12. - 14. 12. 2023., Centar mladih Ribnjak

PONEDJELJAK, 11. 12. 2023.
19 sati: Leonida Kovač: „Historijske transverzale Ulrike Ottinger“, iz serije „Krajolici simultanog vremena“; predavanje
U predavanju „Historijske transverzale Ulrike Ottinger“ Leonida Kovač razmatra ekstenzije pojma „memorijski projekt” usredotočujući se pritom na kompleksne odnose između kategorija slike, vremena i sjećanja u suvremenim intermedijskim umjetničkim praksama. Ulrike Ottinger, filmska i kazališna režiserka, autorica više od dvadeset igranih i eksperimentalno-dokumentarnih filmova snimljenih u Europi i Aziji, karijeru započinje ranih 1960-ih kao vizualna umjetnica - slikarica i grafičarka. Od samih početaka u njezinom su radu očite reminiscencije na avangardne umjetničke pokrete prve polovine 20. stoljeća, prije svega na radikalno kritičko nasljeđe dadaizma i nadrealizma. Razvila je osebujan umjetnički diskurs u kojemu se kritička refleksija, odnosno refiguracija pojma stvarnosti događa kroz figure analogije i groteske. Opus Ulrike Ottinger ključno je mjesto u povijesti feminističkih umjetničkih praksi, štoviše, njezini su radovi već početkom 1970-ih inaugurirali performativno-kritičku estetiku koja se danas označuje krovnim terminom queer. Predavanje Leonide Kovač postavit će u odnos njezin autobiografski film Paris Calligrammes (2019.) s filmovima iz tzv. Berlinske trilogije (1979. - 1984.) s osobitim naglaskom na film Freak Orlando (1981.).

UTORAK, 12. 12. 2023.
19 sati: Jasna Galjer: „Nepoznata“ dizajnerica Antoinette Krasnik i Wiener Moderne“; predavanje
Polazeći od pitanja „Zašto nije bilo velikih umjetnica?“ koje je 1971. postavila Linda Nochlin, predavanje se bavi preispitivanjem udjela ženskog identiteta u historiografskom narativu dizajna kroz djelovanje dizajnerice Antoinette (Antonije) Krasnik (1874. - 1956.). Na primjeru istraživanja njezina opusa, Jasna Galjer prezentirat će ključne aspekte uloge ženskih autorica u afirmiranju modernog dizajna. Predavanje kontekstualizira transnacionalne razmjene, od obrazovnih modela do izložbi, časopisa, kritike i alternativnih oblika promoviranja dizajna kao autentičnog segmenta moderne kulture. Posebna pažnja posvetit će se sudjelovanju Antoinette Krasnik na izložbi Društva umjetnosti u Umjetničkom paviljonu 1902., studiji slučaja koja potvrđuje dosad nedovoljno istražene odlike i značenja povijesti izložbi u redefiniranju kulturne povijesti u (srednjo)europskom kontekstu.
 
SRIJEDA, 13. 12. 2023.
13 - 19 sati: radionica socijalno osjetljivog crteža ZA SVE OČI PODJEDNAKO pod vodstvom Božene Končić Badurine
Na radionici će se obnoviti sjećanje na povijest izlaganja socijalno angažirane umjetnosti u Umjetničkom paviljonu između dvaju svjetskih ratova gdje su 1930-ih godina održane velike samostalne izložbe Georgea Grosza, Käthe Kollwitz te nekoliko najvažnijih izložbi Udruženja umjetnika Zemlja. Polazište radionice bit će radovi ovih umjetnika koji su progovarali o gorućim društvenim problemima svojega vremena i jasno uvijek stajali na strani obespravljenih i deprivilegiranih slojeva tadašnjeg društva. Odabrani crteži i grafike sa spomenutih izložbi u Umjetničkom paviljonu bit će podloga za usporedbu s današnjim trenutkom, poticaj za prepoznavanje prikrivenih i razmatranje očiglednih nejednakosti aktualnih društvenih odnosa, a istovremeno i inspiracija za to da isprobamo načine na koje crtež danas možemo koristiti kao alat za pričanje priča i medij za komunikaciju sa širokom publikom.
Radionica je namijenjena studenticama i studentima likovnih akademija, studenticama i studentima dizajna, mladim umjetnicama i umjetnicima i svima zainteresiranima koji imaju osnovna crtačka znanja.

ČETVRTAK, 14. 12. 2023.
19 sati: Lana Stojićević: „Iluzionizam plohe“; predavanje
U predavanju Iluzionizam plohe vizualna umjetnica Lana Stojićević prezentirat će neke ključne dugogodišnje interese svoje umjetničke prakse, a koji se uvelike preklapaju s istraživanjem Umjetničkog paviljona koje provodi. Započet će s kratkim pregledom povijesnog razvoja prikazivanja prostornosti u mediju slikarstva, s naglaskom na iluzionističke prikaze prostora, kao i materijala. Prezentirat će svoju potragu za kazališnim, odnosno primarno scenografskim strategijama u oblikovanju javnog prostora - od iluzionističkih prikaza, strategije izmjene materijala, lažnih struktura i tekstura, scenografskih kamuflaža do ideje postupnog oplošnjavanja kamene fasade. Predstavit će radove u kojima istražuje arhitektonsku dekoraciju, odnos vanjštine i unutrašnjosti arhitekture, kao i scenografske tendencije neostilova, pogotovo u kontekstu suvremene divlje gradnje.  
 
PETAK, 15. 12. 2023.
10 - 12 sati: Jutarnji razgovori o Paviljonu, o iskustvu prošle obnove (2006. - 2013.) s Aldom Krizmanom, kiparom i restauratorom i Mladenom Perušićem, umirovljenim arhitektom konzervatorom te arhitekticom konzervatoricom Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode Majom Gorjanc Čumbrek, koji su oboje radili na obnovi i modernizaciji zgrade Paviljona 2001. - 2023. te dugogodišnjim kustosom Paviljona Stankom Špoljarićem.
 
12 - 14 sati: Čitalačka grupa: Frederick Jameson „Ideologija i alegorija“, voditeljica: Milka Car

SEKVENCA # 8 Na klizalištu: prisvajanje praznine 15. 12. 2023.
Ledeni park nasuprot Umjetničkog paviljona
19 sati: Radiofonijska izvedba na ledu Pavlice Bajsić
20 sati: Rođendanski party
Privremeno zauzimanje klizališta nasuprot Paviljonu predstavlja njegovu nematerijalnu refleksiju, uključujući ne samo zgradu kao materijalnu potporu jednoj umjetničkoj i kulturnoj pojavi već i kontekstualne slojeve koja sadrži. Uz glas legendarne Milke Babović nad praznim klizalištem i zrcaljenjem leda izvest ćemo zvučnu igru za šetače i klizače.
 
SEKVENCA # 9 Pozdrav iz Paviljona, edukativne radionice
prosinac 2023.
11. 12. 2023. Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4
13. 12. 2023. Dom za starije osobe Sveta Ana Zagreb
Radionica kolažiranja razglednica iz muzejskih fundusa otvara razgovor o kolektivnoj reprezentacijskoj slici, osobnom reprezentiranju i praksama bliskosti. Pišemo li još uvijek razglednice?
 
SEKVENCA # 10 Kreativna reciklaža, paviljonski suvenir
prosinac 2023.
Pred nama je nova Kreativna reciklaža nastala u suradnji Kreativne reciklaže Ministarstva kulture i medija, Socijalne zaklade Humana nova i Umjetničkog paviljona u Zagrebu: futrola proizašla iz umjetničke intervencije Klasje Habjan Nadogradnja na ceradi građevinske ograde oko Umjetničkog paviljona. Na njezinu seriju digitalnih crteža uklopljenih u dokumentarne fotografije interijera Umjetničkog paviljona u obnovi Sanje Bistričić Sriće nadovezala se i akcija uličnog crtanja sprejevima učenica i učenika Humanističke gimnazije. Umjetnost koja se obraća svima!
 
SEKVENCA # 11 Fusnote
od 8. 12. 2023., projekt za društvene mreže
Pronalasci iz dokumentacije osnova su za istraživanje, reaktualizaciju i imaginiranje konteksta izložbi Paviljona. Svaka epizoda jedna je fusnota u našoj izložbenoj povijesti. Autorica: Lucija Ostrogović.

SEKVENCA # 12 Razgovor: Umjetničke institucije u vremenu kriza
siječanj 2024.
Razgovor o aktualnim problemima od zatvorenih muzeja do zamjenskih muzejskih čuvaonica i depoa, kao i o mogućnostima izlaganja i djelovanja u situaciji privremenog izmještanja iz matičnih zgrada. Sudionici razgovora su kolege kustosi iz muzeja u obnovi.

SEKVENCA # 0.5 Svaka sekvenca može biti pola i može se nastaviti u svakoj drugoj
 
 
12.5 sekvenci za 125 godina Umjetničkog paviljona
 
Koncepcija i realizacija:
Kustoski tim Umjetničkog paviljona: Irena Bekić, Irma Besednik, Nikolina Hrust, Ivana Meštrov, Jasminka Poklečki Stošić
 
Suradnici: Sanja Bistričić Srića, Pavlica Bajsić Brazzoduro, Milka Car, Lana Cavar, Jasna Galjer, Maja Gorjanc Čumbrek, Klasja Habjan, Sandra Križić Roban, Božena Končić Badurina, Leonida Kovač, Aldo Krizman, Igor Kuduz, Andreja Kulunčić, Ana Kuzmanić, Kata Mijatović, Lucija Ostrogović, Mladen Perušić, Jasenko Rasol, Neli Ružić, SofijaSilvia, Petra Slobodnjak, Lana Stojićević, Stanko Špoljarić, Marija Tonković, Miranda Veljačić & Dinko Peračić, Sonja Vuk, Ivana Završki

www.umjetnicki-paviljon.hr