Preskočite na glavni sadržaj

U susret pedesetoj godišnjici Grožnjana - Grada umjetnika II. (1995. – 2015.)

Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja dokumentarno - likovni projekt 'U susret pedesetoj godišnjici Grožnjana - Grada umjetnika (razdoblje 1995. – 2015.)'. Otvorenje izložbe radova iz Likovnog fundusa Grožnjan, video prezentacija dokumentarnih fotografija, druženje i komentiranje održat će se u petak, 20. veljače, u 19 sati, u galeriji Fonticus.
vrijeme: 20.02.2015. 19 h
mjesto: Grožnjan; Gradska galerija Fonticus Grožnjan
url: http://www.gallery-fonticus-groznjan.net/

Eugen Borkovsky: Grad kojeg pedeset godina označuju umjetnici (uz prezentaciju: Grožnjan: 1995. – 2015.)

Ova prezentacija događa se u godini 50-te godišnjice postojanja Grada Umjetnika. Rad na ovom projektu, sakupljanje i sortiranje podataka bili su naporni i dugi. To je iziskivalo puno uzbuđenja i veliku odgovornost. Osim podataka kojima raspolažem, pomogli su mi i vlasnici grožnjanskih galerija koji, pored plasmana svojih uradaka, povremeno organiziraju osmišljena likovna i druga javna događanja. Ova suradnja govori o prisutnoj ideji zajedništva! Zahvaljujem svima na suradnji!

Ovaj projekt trebao bi predstaviti vrijeme od 1995. do 2015. godine. Da nije bilo onih prije, ne bi bilo nas, ovih sada. Prvi dio kronologije Grožnjana, od 1965. do 1995. godine, priredio je Rok Zelenko uz komentar Stane Bernika, a predstavljen je 2014. godine. Kao što smo tada „stiskali“ tekstove i smanjivali veličinu slova, tako u katalogu, ovoga puta samo nabrajam događaje bez komentara. Zbog opsega materijala, morao sam izdvojiti imena autora kolektivnih projekata pa su oni nabrojeni u posebnom popisu. Tu su i imena drugih osoba koje su aktivno djelovale ili sudjelovale u projektima ili događanjima vezanima za Grožnjan. Imena nekih autora se ponavljaju iz kronike prije 1995. godine, ali to govori o njihovim aktivnostima.

Prezentacija se odvija u godini 50. godišnjice postojanja Grada Umjetnika kao dio programa radnog obilježavanja. Tijekom prošle i ove godine održavaju se samostalna prezentiranja svih likovnih stvaralaca Grožnjana koji se žele predstaviti. Događa se svojevrsna revizija stanja likovnog Grožnjana. Osim dokumentiranja, ovaj projekt treba poslužiti kao inspiracija onim autorima / događanjima koja nisu obuhvaćena ovim nabrajanjem ili su, moguće, krivo navedena. Tako će se sakupiti još podataka za cjelokupnu kroniku koja bi trebala biti obrađena u monografskoj publikaciji: Grožnjan: 50 godina, 1965. – 2015.

Ispostavilo se da je i ovih godina grožnjanska scena solidno aktivna. Kad se sve zbroji, postoji zavidan broj događanja. Mnoga nisu medijski popraćena i, nažalost, čak niti kolegijalno posjećena. Ovo je prilika da ponovim kako bih volio da se najavljuju događanja. I samim organizatorima bit će draže ako se za događaj sazna i ako on biva posjećen… Opširnije