Preskočite na glavni sadržaj

Sjećanje Krležinih suvremenika - Veljko Đorđević u razgovoru s Goranom Matovićem

U utorak, 29. listopada, u 18 sati, u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23, u okviru projekta Sjećanje Krležinih suvremenika, prema autorskoj zamisli Gorana Matovića, istaknuti psihijatar svjedoči o susretima s Krležom. 
vrijeme: 29.10.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23
url: http://www.mgz.hr/
Veljko Đorđević trajno je zaokupljen Krležom. U ovom susretu svjedočit će o Krleži i njegovim posljednjim danima.

 

Psihijatar i profesor Veljko Đorđević velik je dio života proveo s umjetnicima, kao prijatelj, kao liječnik, kao psihijatar, kao pouzdanik njihove duševne patnje.

 

Zaustavit ćemo se i na priči “Veliki pisac i ja” u kojoj Veljko Đorđević opisuje kako je u bolnici upoznao Miroslava Krležu. Pisac je bio na liječenju, tada već u poznoj dobi, patio je od intenzivnih bolova, ali je unatoč tome nastojao razgovarati s liječnicima i objasniti im kako misli da njihove pretrage zapravo nemaju smisla. Rekao je kako će on s tim pretragama mnogo izgubiti, a liječnici malo dobiti. Vodili su zanimljiv razgovor o emocionalnoj boli i o tome zašto tijelo manje boli kada je um zaokupljen nečim drugim. Veljko Đorđević govori o Krleži na kraju puta, ambijentu susreta, liječnicima s kojim pisac suvereno raspravlja o medicinskim temama.