Preskočite na glavni sadržaj

Pula: Na Sajmu knjige dodijeljene nagrade 'Libar za vajk' i 'Dr. Ivo Borovečki'

Monografija 'Gorgona' osvojila je nagradu publike 24. Sajma knjige u Istri 'Libar za vajk', a u nedjelju, posljednjega dana sajma dodijeljena je u pulskom Domu hrvatskih branitelja i čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki.
vrijeme: 09.12.2018.
mjesto: Pula
url: https://www.facebook.com/sanjamknjige/
 

Nagrada "Libar za vajk" dodjeljuje se četvrti put i u proteklom je razdoblju zadobila prepoznatljivost na nacionalnoj razini. Prema nominaciji ponajboljih knjižara Hrvatske i to Dražena Dabića, Vlatke Balinčić i Dragane Vujatović, publika Sajma birala je, od petnaest ponuđenih naslova, najbolju knjigu odnosno onu koja će se na riječ, zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk, zauvijek.

 

Nagrada, staklena skulptura koju je oblikovao Mauricio Ferlin te novčani iznos od deset tisuća kuna koja se dodjeljuje i izdavaču i autoru knjige, ove je godine pripala knjizi "Gorgona" Ješe Denegrija, u izdanju Agroinove, naklade pri Institutu za istraživanje avangarde. Nagrađena knjiga monografija je jedne od najvažnijih poslijeratnih umjetničkih grupa, Gorgone i rezultat je višegodišnjega istraživanja ove grupe kojim je prezentirano sveobuhvatno zajedničko i samostalno djelovanje njezinih članova.

 

Na 760 stranica i uz više od 1600 reprodukcija, monografija donosi činjenice o kontekstu nastanka Gorgone, posebno obrađujući rad svakoga pojedinog člana a osnovu knjige čine tekstovi povjesničara umjetnosti prof. dr. sc Ješe Denegrija, uz dodatne tekstove povjesničarke umjetnosti Ivane Janković i umjetnika Željka Kipkea.

 

U izbor za nagradu "Libar za vajk" ušli su knjižni naslovi nakladnika koji su sudjelovali na 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine. Uime prvonagrađenog nakladnika priznanje je preuzeo izdavač Marinko Sudac, a uime prvonagrađenoga autora nagradu je preuzela jedna od urednica knjige, Ivana Janković.

 

Nagrada Dr. Ivo Borovečki, nazvana po znamenitom pulskom liječniku, radiologu, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma. Nagrada za 2018. godinu pripala je Miodragu Čerini, ravnatelju Studentskoga centra Pula, istaknutoj osobi istarskoga društvenog i kulturnog kruga u proteklih četvrt stoljeća. Nagradu, skulpturu stiliziranoga slova "Č", Miodragu Čerini dodijelila je glavna organizatorica Sajma Slavica Ćurković.

 

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija zahvalila je pulskoj publici koja je, kako je istaknula,  "dar za svakog organizatora" te je najavila temu sljedećeg 25. sajma knjige u Istri, a to je "Grad". (Hina)