Preskočite na glavni sadržaj

Polufinalisti za t-portalovu nagradu otvaraju nove teme

U širi izbor za devetu književnu nagradu t-portala roman@tportal.hr za najbolji hrvatski roman objavljen u prošloj godini ušlo je jedanaest naslova koji, po mišljenju žirija, otvaraju nove teme u hrvatskoj književnosti te donose žanrovsku i diskurzivnu raznolikost, ali istodobno ukazuju na pad uredničkog i izdavačkog standarda.
vrijeme: 10.10.2016.
Kako se ističe u priopćenju, njih je među gotovo rekordnih 56 prijava odabrao žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić kao predsjednica, te prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan, i urednici i pisci Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić kao članovi.
 
U konkurenciji za 50 tisuća kuna vrijednu nagradu su romani izdani tijekom 2015. kod hrvatskih izdavača.
 
U širi su izbor uvršteni "Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek" Ludwiga Bauera (Fraktura), "Policijski sat" Luke Bekavca (Fraktura), "Karte, molim!" Marka Dejanovića (Sandorf), "Na osami blizu mora" Zorana Ferića (V.B.Z.), "Disanje nemani" Đurđe Knežević (Fraktura), "Oblak boje kože" Nebojše Lujanovića (Fraktura), "Područje bez signala" Roberta Perišića (Sandorf), "Ljubavni roman" Ivane Sajko (Meandar Media), "Tvoj sin Huckleberry Finn" Bekima Sejranovića (V.B.Z.), "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera (TIM press) i "Protokol jednog rastanka" Irene Vrkljan (Naklada Ljevak).
 
U svojoj ocjeni konkurencije, žiri je istaknuo kako je riječ o vrlo dobroj godini koja će biti upamćena po "nekoliko odličnih romana koji će imati svoje 'dugo trajanje' u hrvatskoj književnosti".
 
"Također, neki od priznatih pisaca upravo su 2015. objavili svoje ponajbolje romane, a romaneskna se produkcija općenito otvorila prema novim temama i značenjsko-idejnim sklopovima, pa najupečatljiviji romani na književno visoko vrijedan način problematiziraju pitanja naslijeđa i pamćenja, socijalističke prošlosti i povijesti poraženih, većinske i manjinske kulture, odnosa prema Drugome i sl.", ističe se u ocjeni žirija.
 
"Primjetan je također uspon određenih žanrova, poput znanstvene-fantastike. Ukorijenio se i zaseban tip psihološko-terapeutske proze s izrazitom orijentacijom k tržišnome, dok je nekoliko romanopisaca ispisalo djela puna humora i ludičkog odmaka od realnosti. S druge strane, dio autora u svoje je pripovijedanje unijelo jaku aktivističku i društveno-kritičku notu, koja ponekad umanjuje literarnu autonomnost djela", dodaje se.
 
Žiri ukazuje na veliku "otpornost romana", s obzirom na domaći kontekst – devastaciju izdavaštva, pad prodaje i čitanosti, marginalizaciju književnih praksi, nepovoljan status autora i slično, ali također upozorava na primjetan nastavak već uočenog trenda pada uredničkog i izdavačkog standarda - romana s 'puno viškova', površno odrađenom lekturom i korekturom, neprimjerena dizajna itd - što je, ističe, "pokazatelj osiromašenja, zanemarenosti i shodno tome snižavanja profesionalnih normi u domaćem izdavaštvu".
 
Nakon što su odabrani polufinalni naslovi, tportalov žiri svoj izbor najboljih romana suzit će na pet naslova koji ostaju u finalu, a odluka o pobjedniku bit će donijeta sredinom studenog.
 
Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman 2008. s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno je to prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Prošle je godine najboljim proglašen roman Zorana Malkoča "Roki Raketa" u izdanju Profila.
 
(Hina)