Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Devet baba po ledu se valja' otvorena u Dubrovniku

Izložba Muzeja i galerija Konavala "Devet baba po ledu se valja" autorice Jelene Beželj otvorena je u petak u žitnici Rupe Dubrovačkih muzeja, a predstavlja svojevrstan podsjetnik na stare i gotovo zaboravljene konavoske božićne običaje koje se želi oteti zaboravu, sačuvati i oživotvoriti. 
vrijeme: 24.11.2017.
mjesto: Od Rupa 3, Dubrovnik

Autorica izložbe Jelena Beželj iz Muzeja i galerija Konavala istaknula je zadovoljstvo što je stvorena prilika da se prikažu stari, ali lijepi konavoski blagdanski običaji.

"Izložba je u Zavičajnom muzeju u Konavlima prvi put predstavljena prije godinu dana, a tada smo primijetili da je u javnosti jako dobro primljena. Shvatili smo da ljude trebamo podsjetiti na tradiciju i stare, a zaboravljene običaje. Izložba pokazuje kako su prije ključni bili ljubav, sreća i zajedništvo, koji su se prožimali i u siromašnim i u bogatim kućama", izjavila je Beželj.

"Sva vremenska razdoblja u pripremi Božića započinju i završavaju s 'babama', a to su 'prikle' od posljednjeg tijesta u 'kačuliću' što se baci na ulje. Značaj je broj 9, jer se 'babe' prigaju devet puta kroz blagdansko doba. Tako je i izložba dobila naslov", rekla je Beželj.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać izjavila je kako je izložba prvo gostovanje Muzeja i galerija Konavala u Dubrovačkim muzejima.

“Dubrovčani se mogu prisjetiti starih i dobrim dijelom zaboravljenih običaja. Vjerujem da će se suradnja dvaju muzeja nastaviti i ubuduće. Drago mi je da smo izložbu uspjeli upriličiti u predblagdansko vrijeme, a uoči Svete Kate, jednog od blagdana u nizu koji najavljuju proslavu velikog blagdana Božića”, rekla je Vilać.

V.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i sport Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović istaknula je kako Dubrovačko-neretvanska županija uvijek nastoji kroz javne potrebe u kulturi pomoći dvije vrijedne kulturne ustanove.

“Cijenimo rad Dubrovačkih muzeja te Muzeja i galerija Konavala, a nadam se da će se naša suradnja nastaviti. Očekujem da će izložba imati veliku posjećenost”, rekla je Čeović.

Dizajnerica je izložbe, koja ostaje otvorena do 14. prosinca 2017. godine, Nora Mojaš, a autorica likovnog postava Anita Arbulić. U popratnom programu nastupio je mlađi tamburaški sastav Foklornog ansambla Linđo. (Hina)