Preskočite na glavni sadržaj

Izložba '5 km/h' u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar

Crno-bijeli svijet fotografija Aleksandre Orlić predstavit će se na izložbi '5 km/h' koja se otvara u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja 2018.!
vrijeme: 05.07.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija Kranjčar, Kaptol 26
url: http://www.kranjcar.hr
Taj svijet, napominju iz Galerije Kranjčar, na prvi pogled nudi iskustvo fotografskog dnevnika pješaka/šetača kroz urbano tkivo različitih gradskih vizura, aglomeracija i povijesno-kulturoloških konteksta, ali je i mnogo više od toga.

 

"Bez težnje za hladnom umjetničkom pretencioznošću koncepta, fotografkinja intuitivno preuzima neke od estetskih strategija i metoda suvremene umjetnosti, pazeći da njezine vizure ne izgube specifični fotografski karakter, drugim riječima, nudi nam iskustvo fotografije kao slike, grafike pa čak i umjetničke instalacije u različito zahvaćenim i odabranim kadrovima", ističe u predgovoru izložbe likovna kritičarka Iva Körbler.

 

Smatra i da je za umjetnicu fotografija medij koji prenosi poruke i stavove, a koji je iznimno izbalansiran s estetsko-umjetničkim doživljajem svake fotografije.

 

Njome  ona ne želi samo sačuvati od zaborava kadrove gradova u kojima je bila, već je zanima konkretni sociološko-psihološko-antropološki fenomen simbola na cesti koji usmjeravaju pješaka/šetača u hodu, uz 5 kilometara na sat.

 

"Njezine fotografije tek površnom promatraču mogu djelovati spontano 'okinute', ali njihov je kadar pomno znalački izbalansiran i definiran. Česte igre svjetla i sjene, snažnih svjetlosnih kontrasta, kao i suodnosa punog i praznog daju toj seriji fotografija snažan kontemplativno-meditativan naboj, izvan standardno prisutne melankolije koju često nosi crno-bijela fotografija per se", zaključila je Körbler.

 

Aleksandra Orlić rođena je 1974. u Rijeci, odrasla na Malom Lošinju, a u Zagrebu završila Filozofski fakultet, smjer povijest umjetnosti te njemački jezik i književnost.

 

Radila je na nizu časopisa - Klik, Viva, Gala Style i Cosmopolitan, pokrenula je i vodi­la web stranice časopisa Sensa i Cosmopolitan, surađivala s TV-kućama radeći kao scenaristica, copywriterica i reality show konzultantica. Danas je glavna urednica časopisa Cosmopolitan. Osim fotografija u nizu časopisa je objavljivala prozu i poeziju. (Hina)