Preskočite na glavni sadržaj

Igor Fisković: Identitet crkava propovjedničkih redova u jadranskoj Hrvatskoj

U srijedu, 26. listopada, s početkom u 13 sati, u Drušvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, održava se predstavljanje knjige Igora Fiskovića 'Secundum morem patriae - Identitet crkava propovjedničkih redova u jadranskoj Hrvatskoj'.
vrijeme: 26.10.2016. 13,00
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Preradovićeva 44
url: http://www.dpuh.hr
Knjigu će predstaviti: dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik DPUH-a, urednik dr. sc. Danko Zelić, recenzent dr. sc. Predrag Marković i autor akademik Igor Fisković.

U domaćoj stručnoj literaturi, kako onoj povijesno-umjetničkoj tako i onoj povijesnoj i crkveno-povijesnoj, nije se mnogo pažnje posvećivalo podrobnoj analizi i tumačenju idejnog i dubljeg duhovnog značenja sakralne arhitekture, a pogotovo ne redovničkih crkava i pripadajućih samostanskih sklopova. U tekstu akademika Igora Fiskovića po prvi puta se uistinu na sustavan, cjelovit i analitičan način propituju sve temeljne značajke velikih franjevačkih i dominikanskih crkava podignutih od kraja 13. do početka 16. stoljeća  te definiraju njihova posebna tipološka, konstruktivna i formalno-stilska svojstva kojima se izdvajaju ne samo na podlozi ostalih suvremenih sakralnih zdanja duž našeg primorja, već i u kontekstu srodne redovničke arhitekture apeninskog poluotoka. Utvrđujući kako je riječ o tipološki jedinstvenim crkvenim zdanjima, akademik Igor Fisković  je s pravom upozorio na njihovu dosad neuočenu i neprepoznatu vrijednost. Istaknuvši  kako je riječ zapravo o autentičnim rezultatima regionalne povijesti, on s pravom na kraju dolazi do zaključaka kako je tih pedesetak crkava franjevaca i dominikanaca Dalmacije, Hrvatskog primorja i Istre od izuzetnog značaja za definiranje identiteta srednjovjekovnog stvaralaštva na istočnom Jadranu i općenito hrvatskog kulturnog prostora.