Preskočite na glavni sadržaj

Azijska premijera dokumentarca 'IKEA for YU' u Bangladešu

Dokumentarni film 'IKEA for YU' redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, imao je svoju azijsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Dhaki, koji se održava od 10. do 18. siječnja.
vrijeme: 12.01.2019.
mjesto: Bangladeš
url: http://www.dhakafilmfestival.org/

Jedno od prestižnijih filmskih događanja u Bangladešu ove je godine u raznim programima okupilo ukupno 217 filmova iz šezdesetak zemalja, izvijestio je Hrvatski filmski savez, producent tog filma.
 
Natječe se u programu "Woman Filmmaker“ s obzirom na to da glavne uloge u filmu imaju upravo žene - redateljsku, producentsku i snimateljsku, a redateljica je i glavna protagonistica filma.
 
Na 17. izdanje bangladeškog festivala "IKEA for YU" stigao je nakon premijere u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, te službene selekcije u okviru DOK Leipziga.
 
"Radovala me ova premijera i prikazivanje filma na jednom sasvim novom teritoriju kojem problematika Balkana i nije baš svakodnevna. Jednako tako vjerujem da se moji vršnjaci u ovom djelu svijeta bore protiv puno većih prepreka od onih koje ja susrećem u filmu i upravo zato mi njihove pozitivne reakcije imaju posebnu težinu", izjavila je nakon subotnje projekcije Ratković, koja boravi na festivalu.
 
Njezin film govori o tridesetogodišnjakinji odrasloj u obitelji koja i danas njeguje jugoslavenske ideale, srpskog su podrijetla, no unatoč pritiscima ostali su živjeti u Hrvatskoj. Autorica je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti dok nije zasnovala vlastitu obitelj i počela se pitati je li to okruženje u kojem želi odgajati sina. Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, odlučuje se za drugačiji sustav vrijednosti i život u potpuno drugačijem okruženju, u Švedskoj.
 
Njemački novinar Lukas Stern napisao je u svojoj kritici filma, među ostalim, kako autorica ne želi teret prošlosti prenijeti na sina, a da bi u tome uspjela mora krenuti prvo od sebe i iz sebe. "Sniman nekoliko godina, dokumentarac "IKEA for YU" svjedoči o Marijinom putovanju u kako obiteljsku, tako i svoju vlastitu prošlost, one najinitmnije i duboko ”zakukuljene” trenutke. No ovaj film svjedoči i o njezinom putovanju daleko od Hrvatske“, ustvrdio je.
 
Paralelno s festivalom u Bangladešu održana je i konferencija "Women in Cinema“, što je osobito značajan događaj u tako patrijarhalnom društvu. Jedna od predstavljenih tema bila je uloga žene u (ex)YU filmu, na temelju znanstvenog članka Maje Bogojević, filmske kritičarke i teoretičarke filma iz Crne Gore u čijoj je diskusiji kao gost sudjelovala i Marija Ratković Vidaković.
 
Film "IKEA for YU" su financirali Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa - Media program i Film i Dalarna, a produkciju, uz Savez, potpisuje švedski koproducent Wizworks Studios AB. (Hina)