Preskočite na glavni sadržaj

Pula: 3. škola animiranog filma (ŠAF)

Pulska filmska tvornica već treću godinu za redom organizira Školu animiranog filma za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola u trajanju od dva mjeseca. Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama animacije te u konačnici izraditi vlastiti film. Škola, koja počinje 16. studenog, je u potpunosti besplatna za polaznike, a prijave su u tijeku!
vrijeme: 16.11.2012.
mjesto: Pula; Pulska filmska tvornica, Stiglicheva 12
url: http://www.facebook.com/pulskafilmskatvornica

ŠAF će se održavati ponedjeljkom i petkom od 17 do 19 sati u prostoru Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12. Voditelji škole su Ivan Dobran i Marko Zdravković-Kunac.

Ivan Dobran je diplomirao scenografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, a trenutno radi kao asistent pri Sveučilištu Jurija Dobrile u Puli. Tijekom studija uprizoruje prvu kazališnu predstavu prema jednočinkama Nicka Cavea te realizira scenografije za Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula. Autor je kratkih filmova i video spotova, voditelj radionica iz područja scenografije i filma te jedan od voditelja prethodnih škola animiranog filma.

Marko Zdravković-Kunac je redoviti voditelj i predavač na nekoliko kontunuiranih radionica i filmskih škola (Ljetna radionica izrade filma, Škola animiranog filma, Radionica filmske i medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi). Do sada je producirao  više od 60 kratkometražnih filmova te režirao i napisao nekoliko kratkih i srednjemetražnih filmova. Također, montažer je sa više godina iskustva u nekoliko televizijskih kuća i studija.

Školu animiranog filma je do sada pohađalo preko 50-ak učenika, koje je čarolija slika u pokretu osvojila već prilikom izrade prvih izuma - thaumatropa i fenakistoskopa. Zahvaljujući lakoći njihove realizacije djeci je na jednostavan način moguće objasniti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su tromost oka, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama, brzina pokreta... U sklopu animacije kockica, plastelina i kolaža polaznici stječu znanja o osnovnim pravilima fotografiranja za animaciju (fiksiranje fotoaparata, upotreba svjetla i dubinske oštrine), nakon čega počinju s najzahtjevnijom animacijom crteža.

Suorganizatori Škole animiranog filma su Zajednica tehničke kulture Pula i Zajednica tehničke kulture Istarske županije, a Školu su financijski potpomogli Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem broja mobitela 095/5581-853 do 16. studenog, putem e-maila pulskafilmskatvornica@gmail.com ili u Pulskoj filmskoj tvornici na dan početka škole.