Preskočite na glavni sadržaj

Promocija kataloga izložbe 'Tošo Dabac: Industrijska fotografija'

Promocija kataloga izložbe 'Tošo Dabac: Industrijska fotografija' održat će se u četvrtak, 15. 11. 2018. u 19 sati / MSU galerija (MSU, Av. Dubrovnik 17). 
vrijeme: 15.11.2018.
mjesto: Zagreb, MSU galerija, Av. Dubrovnik 17

Na promociji će govoriti:

Marina Benažić, viša kustosica MSU i voditeljica Arhiva Tošo Dabac, kustosica izložbe
Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe
Natalija Nikpalj, dizajnerica

Tradicija je Arhiva Toše Dabca već deset godina rasvjetljavanje pojedinih tema iz bogatog opusa fotografa Toše Dabca. Ovogodišnji je fokus industrijska fotografija, kojom se Dabac počinje baviti tijekom uspona jugoslavenskog gospodarstva kasnih 1940-ih. Iako korpusom brojna, Dabčeva je reportažna fotografija s temama industrije i proizvodnje ipak rijetko bila prezentirana na samostalnim i skupnim izložbama što ukazuje da je “industrijska fotografija” nerijetko bila ocjenjivana kao umjetnički manje vrijedna. U izložbenoj selekciji od devedeset i sedam fotografija većinski su zastupljena Dabčeva autorska povećanja iz vremena nastanka.
O kontekstu nastanka industrijske fotografije, specifičnosti Tošine fotografije i tadašnjoj percepciji umjetničke fotografije, o usponu Toše Dabca od fotografa-obrtnika do fotografa-umjetnika kao i njegovoj uključenosti u međunarodna strujanja te njegovom udjelu na Međunarodnoj izložbi rada u Torinu 1961. govorit će autorice koncepcije izložbe i tekstova kataloga Marina Benažić i Renata Filčić te autorica postava izložbe i dizajnerica kataloga Natalija Nikpalj.

www.msu.hr