Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Aleksandre Zec' 15. travnja u riječkom HKD Teatru

Predstava 'Aleksandra Zec', autorski projekt Olivera Frljića u izvedbi HKD Teatra iz Rijeke premijerno će se odigrati 15. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo.
vrijeme: 15.04.2014.
mjesto: Rijeka, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
url: http://www.hkd-teatar.com/

Predstava je postavljena u spomen na 12-godišnju djevojčicu Aleksandru Zec, ubijenu 1991. godine a posvećena je svoj djeci, žrtvama rata.

Petorica pripadnika pričuvnog sastava MUP-a upali su noću 7. prosinca 1991. godine u kuću obitelji Zec u Poljaničkoj ulici u Zagrebu te ubili oca Mihajla Zeca pred kućom. Majku Mariju Zec i Aleksandru odvezli su na Sljeme gdje su ih ubili i bacili u jamu za smeće. Ubojice nisu nikad osuđeni i to službeno zbog proceduralne greške tijekom istrage.

Redatelj Oliver Frljić kazao je da očekuje da će predstava izazvati kontroverze. Kazalište mora biti neka vrsta društvenog korektiva te djelovati tamo gdje institucije ne obavljaju svoj posao u pokušaju da stvori temelje za zdravo društvo, rekao je. Predstava neće omogućiti da ubojice završe tamo gdje su trebali prije 20-tak godina, ali je način da kažemo da postoji sjećanje na taj događaj, rekao je Frljić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da će predstava izazvati zanimanje zbog problematiziranja rata i stradanja nevinih ljudi ali i nelogičnosti pravosuđa koje pokazuju da pravo i pravda nisu uvijek istoznačnice.

Osnivač i umjetnički direktor HKD Teatra Nenad Šegvić izrazio je zadovoljstvo angažmanom brojnih mladih glumaca u predstavi. Nastupit će Ivana Roščić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje i Igor Kovač te riječki studenti glume Nikola Nedić i Jurica Marčec. U predstavi sudjeluju i članice dramskog studija ZIM (Zajc i Malik) iz Rijeke, djevojčice Jana Mileusnić, Lucija Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić, koje imaju isto godina kao i Aleksandra Zec kad je bila ubijena.

Dramaturg je Marin Blažević, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Sandra Dekanić a dizajner svjetla Dalibor Fugošić. (Hina)