Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena 14. sezona Kazališta Ulysses

Dvije nove premijere, brojna gostovanja i bogat popratni program okosnica su ovogodišnjeg brijunskog ljeta 14. sezone Kazališta Ulysses predstavljene danas u Zagrebu.
vrijeme: 09.07.2014.
mjesto: Mali Brijun: Tvrđava Minor
url: http://www.ulysses.hr/

"U 14. smo godini Teatra, u koji smo od prvog dana uložili i njegovali dobru volju i energiju, a gledatelje ove godine očekuje jedan od najzanimljivijih programa do sad koji čine dvije premijere, reprize dosadašnjih naslova, gostovanja drugih predstava i kazališta, te bogat popratni program koncerata i okruglih stolova", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare osnivač Ulyssesa Rade Šerbedžija.

Kazališnu sezonu na Malom Brijunu otvorit će u srijedu, 9. srpnja predstava "Timon Atenjanin" Williama Shakespearea, premijerno izvedena na prošlogodišnjem Splitskom ljetu u režiji Georgija Para.

"Riječ je o neobičnom Shakespeareovom komadu koji nije izveden za njegova života a koji svojom poetičnom snagom, opservacijama o nejednakosti i nepravdi i svemu onome lošemu što iz novca proizlazi, pogađa svu srž koju osjećamo i danas", kazao je glumac Vilim Matula, koji utjelovljuje Timona.

Slijedi u petak, 11. srpnja prva ovogodišnja premijera, predstava "Mali mi je ovaj grob" u režiji Dine Mustafića, nastala po tekstu Biljane Srbljanović. Predstava je koprodukcija beogradskog Bitef Teatra, sarajevskog Kamernog teatra 44, Testament filma i Kazališta Ulysses.

Sezona se u srpnju nastavlja izvedbama najlegendarnijeg Ulyssesova projekta, "Kralja Leara" u režiji umjetničke ravnateljice Ulyssesa Lenke Udovički.

Drugi ovogodišnji premijerni naslov bit će u srijedu, 23. srpnja glazbeno-plesna drama "Sprovod u Therezienburgu" Miroslava Krleže u režiji i koreografiji Staše Zurovca. Predstava je nastala u koprodukciji s Baletom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Projekt tematizira Prvi svjetski rat, iako se događa netom prije njegova izbijanja.

"Koncipirajući komad kao sraz glume, plesa, pjevanja i glazbe odlučio sam se za tri glavna glumca praćena čitavim ansamblom splitskog baleta, stvarajući beskrajni prostor igre ne samo likova već i vremena", kazao je Zurovac.

Program u kolovozu otvaraju koncerti Rade Šerbedžije, Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog, te Amire Medunjanin, uz gostovanje predstave "Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički na Splitskom ljetu.

I ove godine publika će imati priliku pogledati nekoliko uspješnica iz ranijih sezona, a među repriznim naslovima ovoga su ljeta "Shakespeare u Kremlju" Ive Štivičića u režiji Lenke Udovički i koprodukciji Kazališta Ulysses i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, te "Pokojnik" Branislava Nušića, čiju režiju također potpisuje Udovički.

Sezona na Brijunima završit će gostovanjem Ateljea 212 iz Beograda 22., 23. i 24. kolovoza s dva naslova: "Bog masakra" Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović i "Misery" Stephena Kinga u režiji Petra Popovića.

Kraj sezone označit će gostovanje "Kralja Leara" 29. i 30. kolovoza u sklopu Dubrovačkog ljeta na Srđu u Dubrovniku, koje će Radu Šerbedžiju nakon više od 30 godina ponovno dovesti u taj grad.

U povodu ovogodišnje europske teme Prvoga svjetskog rata, kao dodatak redovitom programu Šerbedžija je najavio i razne performanse, te održavanje književnog skupa "Gavrilo-terorist ili borac protiv imperijalizma?", koji će okupiti istaknute intelektualce. Održat će se i okrugli stol na temu "Teatar pod okupacijom", a naš poznati filozof Srećko Horvat održat će predavanje "Što je nama Gavrilo Princip danas?". Multimedijalna večer "Poezija koja govori stoljećima" bit će posvećena slavenskim pjesnicima. (Hina)