Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Irene Paulus 'Teorija filmske glazbe'

U srijedu, 6. lipnja, u 12 sati, u maloj dvorani kina 'Tuškanac' održat će se predstavljanje knjige Irene Paulus 'Teorija filmske glazbe (kroz teoriju filmskog zvuka)'. Izdavač je Hrvatski filmski savez, a knjigu će predstaviti Nikica Gilić, Irena Paulus i Hrvoje Turković.
vrijeme: 06.06.2012. 12 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/

Irena Paulus započela je proučavanje filmske glazbe na primjerima hrvatskoga filma, sustavno obrađujući sve bitne hrvatske skladatelje filmske glazbe i njihove partiture od 1940-ih naovamo, iz čega je proizašla i njezina prva knjiga, 'Glazba s ekrana'. Istodobno je pisala kritike, eseje i studije o načinu uporabe glazbe i zvuka u suvremenom svjetskom filmu.

Nastavljajući istraživačku odiseju zvučnim stazama filmskih klasika od - Ejzenštejna, Hawksa ili Hitchcocka do Kubricka, Kieslowskog ili Burtona - te kroz partiture skladateljskih velikana primijenjene u filmu - od Mozarta, Wagnera i Straussa do Hermanna, Elfmana i Preisnera - četvrta knjiga Irene Paulus, 'Teorija filmske glazbe', prvi je pokušaj usustavljivanja teorije filmskoga zvuka u nas te sinteza svih dosadašnjih prinosa na tom području u svjetskim okvirima.

Izvor: HAVC