Preskočite na glavni sadržaj

Multimedijska tribina i izložba 'party flyera'

U četvrtak, 14. studenog, u prizemlju i Ekstenziji MSU-a, u 18 sati, održava se multimedijska tribina, a od 20 sati otvara se izložba 'party flyera'.
vrijeme: 14.11.2013.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Ne tako davno, za dobar underground tulum, plesnjak ili party - osim usmenom predajom - moglo se saznati jedino putem 'flyera'. Taj oblikovani komadić papira ne samo da je diktirao gdje ćemo provesti vikend, već i kakvo ćemo mišljenje imati o klubu, DJ-ima i njihovoj glazbi. Nakon punih 19 godina i prve izložbe 'flyera' održane u KIC-u, po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti, izložba i tribina na temu grafički dizajn 'party flyera' u Hrvatskoj. Iako u svojoj osnovi reklamni letak, 'party flyer' je često iznenadio domišljatošću dizajnerskog rješenja. Takvi primjerci nisu završavali u kantama za smeće, već su imali priliku postati rijetki kolekcionarski primjerci.

Pojavom društvenih mreža, fizički nas 'flyeri' sve više napuštaju, tako da već danas nedvojbeno možemo govoriti o 'eri flyera' u nekom prošlom vremenu. Selekcija 'flyera' koju izlažemo u Muzeju suvremene umjetnosti, iz privatnih su kolekcija nekoliko hrvatskih rejvera, grafičkih dizajnera i DJ-a, i pokrivaju period od ranih devedesetih do danas. Grafičko oblikovanje 'flyera' je sastavni element 'underground' techno kulture, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj - jednako kao break-dance, gramofoni i grafiti u hip-hop kulturi.

Osim dizajna, koji je oslikavao suvremenost post-moderne na stilski najčišći mogući način, njihov značaj leži i u subverzivnom momentu gdje se kapitalističkom metodom reklamira kultura, i to uglavnom neprofitabilna kultura. 'Flyeri' po svojoj funkciji spadaju u domenu primijenjene umjetnosti, no iznimka su utoliko što za dizajn 'flyera' nitko nikada nije bio adekvatno honoriran. Sa 'flyerima' se nije stvarala umjetnička karijera, niti 'flyeri' stoje u umjetničkim portfolijima. O 'flyerima' u Hrvatskoj ne postoje publikacije niti web-stranice, čak ni one koje tematiziraju elektronsku glazbu nikada im nisu posvetile ozbiljniji članak. Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da su 'flyeri' vrlo često nastajali preko noći, autore 'flyera' je vrlo teško povezati sa njihovim radovima. Prvu i jedinu poznatu izložbu 'flyera' postavila je Irena Šćurić davne 1994 u KIC-u, pod nazivom 'Flyer shock 1994'.

Nakon skoro 20 godina, po prvi puta u muzejskom prostoru, održati će se izložba i tribina na temu grafički dizajn 'party flyera' u Hrvatskoj od početka devedesetih do danas. Oblikovanjem 'flyera svoje su prve javne korake napravili mnogi, danas renomirani hrvatski konceptualni umjetnici i grafički dizajneri: Bruketa & Žinić, Ruta, Numen, David Maljković, Nieuw NDG, Bojan Matoš, Lina Kovačević i mnogi drugi. Najveći motiv ove izložbe je povezati autore i djela, te etablirati 'flyer' kao specifičan medij vizualnih komunikacija, na razmeđu primjenjene umjetnosti, reklamnog letka, gerila marketinga i DIY (do it yourself) estetike kontra kulture.
Autor izložbe: Višeslav Laboš
Producent: Branko Kostelnik
Dizajn flyera: Lina Kovačević, dj-i: Mack Julia, Qwerty
Gosti tribine: Irena Šćurić, Lina Kovačević, Goran BITart, Bojan Matoš, Marijan Felver