Preskočite na glavni sadržaj

Likovna kolonija Rovinj 2017.

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja, u subotu, 15. srpnja, u 21,30 sati, otvara se izložba 'Likovna kolonija Rovinj 2017.', na kojoj ove godine izlaže 63 umjetnika. Izložba ostaje otvorena do 11. kolovoza. 
vrijeme: 15.07.2017.
mjesto: Rovinj, Zavičajni muzej grada Rovinja
url: http://www.muzej-rovinj.hr

Izložbi nije cilj biti neki posebni kustoski projekt, tematski određen filozofskom paradigmom kojoj na koncu temu određuje trenutna moda. Likovna kolonija Rovinj skupna je izložba, otvorenog karaktera i kao takva manje polemička, jer ne naglašava i ne daje prednost nikome. Drugim riječima, daje priliku svakom izričaju, bez obzira je li nov i suvremen ili tradicionalan i arhaičan. Polemike ako i postoje, one su baš stoga što postav ne isključuje, ne daje privilegije jednima ili umanjuje druge.

Izložba je pored toga i informativna, nije ograničena samo na lokalnu umjetničku scenu, već je proširena, ponekad i međunarodna, daje pregled šireg stanja umjetnosti današnjeg globaliziranog svijeta. U pravilu, stanje umjetnosti slika je društva u kojem se tâ ili takva umjetnost stvara. Razloge nalazimo u sposobnosti umjetnika, što oni i prvi dosljedno čine, da prepoznaju pozitivne i negativne komponente društva u kojem žive. Upravo su ti pozitivni i negativni predznaci glavni pokretači stvaralačkog duha koji ili prihvaća ili se buni, koji kroz maštu, snove i vizije potvrđuje i daje legitimitet stvarnosti. Ili, tu istu stvarnost negira i odašilje kritiku, poručuje i predlaže bolje.

Nije namjera na izložbi, niti se ne očekuje, otkriti i prepoznati neko sudbonosno umjetničko djelo, što je danas, u ovom globalno određenom vremenu gotovo nemoguće, jer sve svugdje istovremeno postaje povlašteno. Svjesni su toga i sâmi umjetnici, svjesni da se danas velika umjetnost ostvaruje kroz svih njih zajedno. Svatko daje jedan svoj obol, neku svoju, posebnu notu koja istovremeno naglo bljesne i isto tako nestaje. Nestaje zbog toga što istovremeno biva zamijenjena novom. Naravno da u takvom okruženju ima i onih koji iskaču, koji predvode ili su jednostavno drugačiji. I tako će uvijek i biti. Međutim, takvi koji iskaču, koji su drugačiji, najviše su svjesni stanja i položaja današnjeg umjetnika. Zato ne žele biti onaj mali trenutak koji bljesne kroz nagradu, oni su van konkurencije i nagradu ne žele! Oni su jednostavno dio umjetnosti!

Ova je izložba upravo skup umjetnika koji različito doživljavaju umjetnost ali tu različitost i prihvaćaju, nisu isključivi. Svojim sudjelovanjem to i potvrđuju. Njihova mašta, njihovi snovi i vizije, njihova zanatska vještina ili jednom riječju: umjetnost, je prisutna, postoji! Postoji kao cjelina koja se potvrđuje kroz svakog ponaosob, ali i sudionici, to jest umjetnici, potvrđuju time sâmi sebe. Izložbom su prisutni u umjetnosti bez obzira na veličinu ili značaj svog sudjelovanja, jer izložba je za njih, njima na čast i za umjetnost sâmu.

Popis sudionika abecednim redom: Bičić Tea; Bogdanović Jasna; Božić Milan; Božić Đanino; Brajnović Petar; Brajnović Tomislav; Bućan Boris; Čačić Antonia; Delimar Vlasta; Domačinović Dinko; Đuran Vida; Feller Eugen; Friščić Danko; Garbin Aleksandar; Gorjup Tomaž; Haramija Živko; Hegedušić Brajnović Z.; Herak Martina; Ivančić Josip Pino; Jandrić Đorđe; Jeričević Armano; Kalenić Jadranka; De Karina Ljubo; Karlović Tihana; Keser Zlatko; Kolarić Branko; Konjevoda Silvana; Kos Paliska Vera; Kovač Koraljka; Kraljić Irena; Krašković Denis; Lepen Branko; Lovrić Ivona; Luketić Lada; Malčić Ivica; Marin Milan; Martek Vlado; Mascarelli Bruno; Mezak Davor; Milić Zdravko; Molnar Marijan; Paliska Karlo; Pavelić Zoran; Rapaić Davor; Ražov Nikola; Ruk Ražov Ivanka; Rukelj Krašković Gabrijela; Smrkinić Dorotea; Sorola Staničić Melita; Sošić Vjekoslava; Stemberga Dalrea; Svilar Radovan Rajko; Šikanja Jasna; Teklić Bernard; Trogrlić Dražen; Tudek Ivan; Tumpić Vanja; Verbanac Ivona; Vincek Vlatko; Vlačić Ljiljana; Zanze Anabel; Zubak Marko; Žaper Jakov

Likovna kolonija Rovinj osnovana je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, s ciljem okupljanja likovnih umjetnika u Rovinju, organiziranja i održavanja izložbi, likovnih skupova i sličnih manifestacija. Takav, davno postavljeni cilj, pokrenuo je osnivanje Zavičajnog muzeja 1954. godine. Iako je rovinjska Likovna kolonija danas, tek skupna likovna izložba, ona po kvaliteti i broju izlagača nadmašuje u početku zacrtane ciljeve. Suvremena likovna umjetnost u gradu je intenzivno prisutna i kroz tu godišnju skupnu izložbu dolazi posebno do izražaja. / Dario Sošić
 
Opširnije