Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Živka Grozdanića Gere u Poreču

U četvrtak, 3. kolovoza 2017. u 20 sati, u porečkoj Galeriji Zuccato otvara se izložba srpskog umjetnika Živka Grozdanića Gere koja će se moći pogledati do 26. kolovoza 2017. 
vrijeme: 03.08.2017.
mjesto: Poreč, Galerija Zuccato

Živko Grozdanić Gera (Vršac, 1957.) jedan je od ključnih srpskih umjetnika radikalne prakse.
Završio je likovnu akademiji u Sarajevu 1983. Izlagao je na više od 200 skupnih i 50 samostalnih izložbi. Od 2012. vlasnik i ravnatelj Geramuseuma u Velikom Središtu, kraj Vršca.

Grozdanić sebe vidi ne samo kao „stvaraoca“ u autonomnom svijetu umjetnosti, već kao antropologa ili konceptualnog umjetnika koji djeluje u konkretnoj povijesnoj i geografskoj kulturi s materijalnošću kulture kao specifične društvene prakse. Njegov alegorijski rad je projekt interventnog djelovanja u svijetu objekata kulture i od kulture, a njegovi objekti, skulpture ili instalacije, njegov rad i kulturalni tekstovi poremećaja i oblikovanja svakodnevice postaju praksa „umjetnosti u epohi kulture“. Alegorijanac radi slično i blisko kao i konceptualni umjetnici prošlog stoljeća koji su radili s idejama, on analizira svoje ideje i prerađuje ih kroz materijal u alegorijski prizor. Za Alegorijanca ideja je materijal umjetničkog izražavanja, ali ona je ujedno i gomila materijala koja skriva ideju i u tom smislu joj pomaže opstati utopljena u formu.

Kustosica: Ivana Jaković, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Pučko otvoreno učilište Poreč, Kolekcija Marinko Sudac.

Opširnije