Preskočite na glavni sadržaj

Izložba o uništavanju sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu

Izložba 'Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.' otvorena je u srijedu popodne u dubrovačkom Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal na Srđu.
vrijeme: 05.12.2018.
mjesto: Dubrovnik

Ravnateljica Muzeja Domovinskog rata u Dubrovniku Varina Jurica Turk, koja je, osim Miše Đuraša, autorica izložbe, rekla je kako je izložba kao dio muzejskog projekta "Hrvatska ratna fotografija" nadopuna treće tematske cjeline stalnog muzejskog postava "Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995."
 
"Na izložbi se zorno može vidjeti velikosrpska agresija i razaranje ne samo crkava i župnih dvorova, već i hrvatskog identiteta i vjere, koje je bilo bjesomučno i nezapamćeno unatrag nekoliko stoljeća“, istaknula je Jurica Turk te kao središnji simbol izložbe istaknula raspelo iz crkve sv. Ilije na Osojniku.

"Raspelo je u vihoru ratnih razaranja iz uništene crkve nestalo, a fotograf Saša Kralj ga je u listopadu 1992. godine pohranio u Hrvatskome povijesnom muzeju u Zagrebu. Bilo bi lijepo kad bi se raspelo jednog dana vratilo na Osojnik", rekla je Jurica Turk.

Viši kustos tog muzeja Mišo Đuraš istaknuo je kako je Dubrovnik u Domovinskom ratu herojstvom podnio žrtvu za stvaranje suverene Hrvatske.

"Moramo se napokon približiti povijesnoj istini o tim slavnim danima jer je ta povijesna istina naš temeljni kapital za budućnost", izjavio je Đuraš.

Uz djela ratnih fotoreportera i dubrovačkih fotografa, za izložbu je korištena i muzejska zbirka dokumenata te arhiv Zavoda za obnovu Dubrovnika, Dubrovačke biskupije i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Osim te izložbe, otvorena je i izložba "Dubrovački umjetnici braniteljima u počast", koju su organizirali Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku i Umjetnička galerija Dubrovnik. Predstavilo se 11 dubrovačkih umjetnika svojim radovima s ratnom tematikom, koji će nakon zatvaranja izložbe biti dio stalnog postava muzeja.

Izložbe koje su organizirane u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2018. otvorio je predsjednik dubrovačkoga Gradskog vijeća Marko Potrebica. (Hina)