Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Mihaljević – Livnolity 2020.

Izložba Ivana Mihaljevića pod nazivom Livnolity 2020. može se posjetiti u galeriji TTF-a do 15. ožujka 2021.
vrijeme: 23.02.2021.
mjesto: Galerija TTF
url: https://www.ttf.unizg.hr/novosti/izlozba-livnolity-2020/342
sastoji se od 12 odjevnih predmeta , 5 par čarapa te modnih dodataka, koji su raspoređeni u 5 odjevnih kombinacija.

Ivan Mihaljević rođen 1992., živi i radi u Zagrebu. 2019./20. godine završio preddiplomski studij Tekstilni i modni dizajn smjer Modni dizajn. Trenutno je na diplomskom studiju smjer Industrijski dizajn odjeće. Tijekom studiranja sudjeluje na raznim izložbama (Retrospektivom kroz slavensku kulturu – ULUPUH, Zagreb 2018., Ljubav i otpor Ivane Popović – Žrtva mode, Zagreb 2019., Međunarodni dan boja – TTF, Zagreb 2019.,  Ttf & Varteks –Design week Zagreb 2019., Portreti – Design week, Zagreb 2020.). Kolekcija Livnolity nastala je u okviru završnog rada preddiplomskog studija pod mentorstovom izv. prof. art. dr. sc. Jasmke Končić.
Završni rad Kontrast modnog i antimodnog – modni opus Thierryja Muglera i estetika livanjske narodne nošnje na vlastitom primjeru kolekcije bavi se problematikom kombinacije tradicionalnog odjevnog predmeta po karakteristikama krojnog oblikovanja francuskog modnog dizajnera Thierryja Muglera u modnoj odjeći. Proučavaju se karakteristike livanjske narodne nošnje i modni odjevni predmeti koji se nalaze u kolekcijama Thierryja Muglera. Radom se daje povijesni pregled muške i ženske livanjske narodne nošnje s područja hercegbosanske županije u Bosni i Hercegovini, zasebni segmenti nošnje, te utjecaj vremena, prostora, zajednice i društva na odjevni predmet, odnosno kolekciju. Rezultat istraživanja unutar ovog rada je kolekcija Livnolity koja transformira kulturni identitet i tradiciju livanjske narodne nošnje kroz campy filtar estetike Thierryja Muglera. Krajnji cilj ovog istraživanja je pokazati radom na vlastitoj kolekciji visoko estetiziranu modnu kolekciju te odnos modnog i antimodnog.
Kolekcija Livnolity sastoji se od 12 odjevnih predmeta i 5 par čarapa, modnih dodataka, koji su raspoređeni u 5 odjevnih kombinacija. Principi primijenjeni u dizajniranju kolekcije svode se na pojednostavljenju forme odjevnih predmeta, namjenjenih za kretanje čovjeka u njegovoj ´utopijskoj´ sferi. Primjenom ručnog rada na čarapama, odnosno vezenjem, dobiven je retro efekt u modernoj kolekciji. Pojedini dijelovi odjevnih predmeta su pripijeni uz tijelo, dok drugi voluminozno odlaze u prostor. Cijela kolekcija, gledajući po silueti, je naglašena u ramenima i struku. Kompozicijski je zatvorena i na potrebnim dijelovima zbog pregleda su otvorene šupljine. Odjeća je prilagođena eleganciji i camp estetskom stilu na način da se livanjskoj narodnoj nošnji dala potpuno nova primjena, a pritom je odjeća zadržala izvornu priču.