Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi 'Sve najbolje' i 'Dobra žena' otvaraju festival Eastern Neighbours u Nizozemskoj

Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) održava se od 9. do 13. studenog, te u raznim sekcijama prikazuje sedam hrvatskih filmova. Na posebnoj projekciji 'Nijemi film uz glazbu uživo' bit će prikazani filmovi Oktavijana Miletića, uz glazbenu izvedbu makedonske glazbenice Aleksandre Popovske.
vrijeme: 09.11.2016.
mjesto: Nizozemska; Den Haag
url: http://enff.nl/

Sekcija  'Aktualna kinematografija' (Current engaging cinema) donosi tri nizozemske premijere hrvatskih filmova, Sve najbolje Snježane Tribuson, Imena višnje Branka Schmidta i manjisku koprodukciju Dobra žena srpske redateljice Mirjane Karanović (hrvatski koproducent je Nukleus film). U ovoj sekciji bit će prikazane dvije manjinske hrvatske koprodukcija, film Lazar makedonskog redatelja Svetozara Ristovskog (hrvatski koproducent je MP – Film Production) i Dnevnik mašinovođe srpskog redatelja Miloša Radovića (hrvatski koproducent je Interfilm).
 
Ostvarenja Snježane Tribuson i Mirjane Karanović otvaraju festival i autorice će gostovati na premijerama. Inače, komedija Sve najbolje dosad je prikazana na četrnaest svjetskih festivala, a osvojila je nagrade na njih šest. Ovaj 'veseli božićni film s trovanjem' u redovnu kino distribuciju diljem Hrvatske prigodno kreće početkom prosinca ove godine.
 
U programu 'FOKUS: Na rubu društva' (FOCUS: On the Fringes od society) prikazat će se dugometražni dokumentarni film Razred Vesne Ćudić, dok će program 'DOKUMENTARCI OTVARAJU RASPRAVU: doxi govore' (DOCUMENTARIES OPEN DEBATES: Docs Talk) prikazati dugometražni dokumentarac U potrazi za snom Mladena Mitrovića koji je nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Factum).
 
U posebnom programu festivala, koji se održava u Filmhuis Den Haag, nijemi filmovi pionira hrvatske kinematografije Oktavijana Miletića bit će prikazani uz živu glazbenu pratnju makedonske pjevačice i skladateljice Aleksandre Popovske. Po njegovom imenu nazvana je današnja prestižna filmska nagrada na Danima hrvatskog filma Oktavijan koja se dodjeljuje u više kategorija.
 
Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još nisu članice Europske unije, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno.
 
Izvor: HAVC