Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Pouke o čovječnosti' na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti', redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA, koji će se od 20. studenog do 1. prosinca održati u Amsterdamu.
vrijeme: 20.11.2019.
url: https://www.idfa.nl/en/info/docs-for-sale
IDFA-in Docs for Sale je filmski sajam namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred oko 300 stranih televizijskih kupaca, prodajnih zastupnika, distributera i festivalskih selektora koji će se sastati na tom festivalu i pregledati izbor iz najnovije i najbolje produkcije dokumentarističkih ostvarenja dostupnih na međunarodnom tržištu, stoji u priopćenju producenta filma Antuna Ivankovića.

 

"Pouke o čovječnosti" je dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti te tako, kako se ističe, stekli status heroja čovječnosti.

 

Film, koji je nedavno imao premijeru na Pulskom filmskom festivalu je nastao po istoimenoj knjizi autora Veljka Đorđevića, a pokretači ovog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Ivanković.

 

Snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. (Hina)