predstava, djeca, mladi

'Bajka o Žar ptici' u GK 'Žar ptica'


vrijeme: 12.03.2016. 18 h
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97

U Gradskom kazalištu 'Žar ptica' u tijeku su pripreme za prvu ovogodišnju premijeru 'Bajka o Žar ptici', koja će se održati 12. ožujka, u 18 sati. Tekst i dramaturšku obradu, baziranu na legendi o Žar ptici koja se vječno rađa napravila je Ivica Boban, koja je ujedno i redateljica predstave.

Glumci Berislav Tomičić, Ivan Čuić, Matija Šakoronja, Mateo Videk, Ivana Boban, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Gorana Marin, Romano Nikolić i Vini Jurčić, kroz priču iz dalekog kraljevstva u kojem je stari kralj naredio svojim sinovima da pronađu prekrasnu pticu zlatnog perja koja je odletjela iz njihova vrta - djeci će otkriti zašto je Žar ptica simbol ljubavi, dobrote i ponovnog rađanja.
 
Prepoznati Žar pticu u sebi samome tajna je svakog uspjeha i ostvarenja.
 
Ravnateljica GK 'Žar ptica' Marija Sekelez, svoju je Žar pticu, bez sumnje odavno prepoznala u sebi. Ona ju je kroz 16 uspješnih godina ravnateljstva, i to baš u istoimenom kazalištu, svakom novom predstavom, vizionarski vodila naprijed.

'Bajka o Žar ptici', predstava simbolična i znakovita naslova, posljednja je premijera u njenom ravnateljskom mandatu.
 
Predstave će se pretpremijerno početi prikazivati od 9.ožujka. Generalne  probe su 7. i 8. ožujka 2016.

'Bajka o Žar ptici'

(prema ruskoj narodnoj bajci, legendama o Feniks ptici i perzijskoj poemi iz 12 st. Sabor ptica Farida Uddina Attara)

 
(…) Bajka o Žar ptici govori  o pobjedi dobra nad zlom, o potrazi, putovanju i sazrijevanju, o strahu i hrabrosti, o ljubavi i prijateljstvu.

Predstava govori i o fenomenu kazališta  kao  feniks ptice, koje se sa svakom novom predstavom rađa, ostvaruje i umire, da bi se s novom predstavom ponovno rodilo i obnovilo.
 
Naša Žar ptica na kraju će djeci reći:” Samo zatvori oči i zamisli ljepotu, hrabrost i dobrotu...i zapamti, čak i kada misliš da me više nema, ja ću opet doći,  ja sam uvijek u tebi...u tvojem žaru, letu i stvaranju. Žar ptica-Feniks si ti sam!

Čuvajte i njegujte Žar pticu u svom srcu, u svojim ručicama s kojima stvarate, gradite, crtate ili pišete, ostavljam vas s ljubavlju za život, za mamu, tatu, prijatelje, za životinje, i za prirodu, i za sve ljude.......zbogom!

I svakako nacrtajte danas poslije predstave vašu Žar pticu i pošaljite nam!
 
Ivica Boban


(R.P.B., 24.02.2016)