Preskočite na glavni sadržaj

Posljednji križarski pohod: seksualnost, Katolička crkva i Republika Hrvatska

U Galeriji Nova, danas, 13. prosinca, u 18 sati, održava se tribina 'Posljednji križarski pohod: seksualnost, Katolička crkva i Republika Hrvatska', na kojoj sudjeluju Gordan Bosanac, aktivist za ljudska prava, Sanja Cesar, feministkinja i jedna od osnivačica CESI-ja, Barbara Matejčić, slobodna novinarka i Marina Škrabalo, aktivistkinja i istraživačica.
vrijeme: 13.12.2013. 18,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://www.whw.hr
Marina Škrabalo: Vječno vraćanje istog? Utjecaj Katoličke crkve na politiku reproduktivnih i seksualnih prava
Marina je aktivistkinja i istraživačica, trenutno zaposlena u GONG-u. Diplomirala je etnologiju i povijest na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, u SAD-u je magistrirala javnu upravu te priprema doktorat na temu evaluacije javnih politika. U proteklih 20 godina surađivala je s nizom organizacija civilnog društva, uključujući i ad hoc koaliciju Stop rizičnom spolnom odgoju i bavila se istraživanjem dinamike odnosa između crkve, države i spektra civilnog društva kada su u pitanju reproduktivna i seksualna prava.

Sanja Cesar: Glas(ovi) protiv prava i interesa djece
Sanja je dugogodišnja aktivistkinja, feministkinja i jedna od osnivačica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u kojem trenutačno vodi program Spol, rod i seksualna prava. Od početka 1990-ih u različitim je organizacijama i inicijativama vodila programe posvećene osnaživanju žena i djevojaka, izgradnji mira, povećanju društvenog i političkog angažmana žena, promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava, seksualnoj edukaciji te prevenciji nasilja u vezama. Autorica je publikacija i tekstova iz područja rodne ravnopravnosti, prevencije rodno uvjetovanog nasilja te seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja.

Gordan Bosanac: Kako demokracijom ukrasti demokraciju?
Od kraja 1990-ih godina Gordan je aktivan u mirovnom i ljudskopravaškom pokretu u Hrvatskoj i regiji. Jedan je od osnivača LGBT grupe Iskorak i Queer Zagreb festivala. Trenutno radi kao glavni analitičar Centra za mirovne studije u područjima javnih politika ljudskih prava s posebnim fokusom na ljudsku sigurnost i međunarodnu razvojnu sradnju.

Barbara Matejčić: Utječu li mediji na nas ili mi na medije?
Barbara je slobodna novinarka fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu te surađuje s međunarodnim neprofitnim organizacijama i mrežama za istraživačko novinarstvo. Dobitnica je priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u proteklom desetljeću u Hrvatskoj (2000-2010, Zagreb Pride). Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Amir Hodžić: Koncepcija i moderacija
Amir ima petnaestogodišnje iskustvo u bavljenju pitanjima spolne/rodne ravnopravnosti, seksualnih i reproduktivnih prava te seksualnog i reproduktivnog zdravlja u svojstvu istraživača, predavača, aktivista i konzultanta.

Program je dio višegodišnjeg međunarodnog projekta Početi što bolje možemo (Kako govorimo o fašizmu?) i odvija se u suradnji s programom Estetike otpora.