Preskočite na glavni sadržaj

Lea Popinjač - Put u Indiju

U zagrebačkoj Galeriji Marisall, u četvrtak, 13. lipnja, u 19 sati, otvara se izložba slika Lee Popinjač pod nazivom 'Put u Indiju'. Izložba ostaje otvorena do 27. lipnja.
vrijeme: 13.06.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Marisall, Mesnička 5
url: http://www.marisall.com
'Ciklusom triptiha Put u Indiju Lea Popinjač na tragu je čistog slikarstva više-smislenih trijada; psihom prerađenih nutarnjih slika projiciranih potom vještinom viđenja i ruke, pokatkad otiska tkanine, osjećaja i slutnje u harmonijske kompozicije temeljene na polaritetima: punog i praznog, zvuka i tišine, harmonije i sinkopiranog ritma, obojenog vizualnog sklopa i monokromne podloge platna.

Poput glazbenih kompozicija sve je u odnosima izrastanja, krhkih ravnoteža između aluzivnih oblika, otisaka i poteza, glasnijih i tiših mjesta tona, njegovih boja i akorda unutar uspravnog kadra, tmine ili svjetline monokroma i svjetlosno-šarenog sublimata jezgara, dinamičnih, a opet nježnih, nenametljivih kontrasta koji sugeriraju osjetljivu povezanost dijelova kompozicije.

Očito, Lea prisvaja motiv, proživljava sliku pretvarajući je u nutarnju sliku, nutarnji oblik i boju koji potom ukazuju na viđeno, na doživljeno, naposljetku ostvareno slikom začuđujućih harmonija vlastitih emocija i snoviđenja. U promatrača njezine slike kao da dodatno osvješćuju osjetilo vida, nudeći mogućnost osjetilne senzacije i užitka, a pokatkad i mirisa.' Iz predgovora Željka Marciuša

 
Lea Popinjač rođena je 1981. u Zagrebu gdje je završila Gornjogradsku gimmnaziju 1999. godine. Iste godine upisuje stručni sveučilišni studij modnog dizajna na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Po završetku studija zapošljava se te 2006.g. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, preddiplomski studij likovne kulture. Odlučuje se za diplomski sveučilišni studij na istom odsjeku (2009.) te za slikarstvo kao dominantno umjetničko područje. Članicom HDLU-a postaje 2010, a godinu dana kasnije odlazi na putovanje u Indiju, koje će ostaviti trag u njenom slikarstvu. Iste godine diplomirala je diplomskim radom 'Ružičnjaci' u klasi prof. Zlatana Vrkljana. Od 2012. g. radi kao profesorica likovne umjetnosti u Gornjogradskoj gimnaziji. Dosad je svoja djela izlagala na nekoliko skupnih izložbi, a ovo joj je prva samostalna izložba.